ferie

Chefen kan udskyde din ferie

Ny lov giver arbejdsgivere mulighed for at udskyde medarbejdernes optjente ferie til næste afholdelses­periode. Målet er, at arbejdskraften fortsat kan være stabil under coronakrisen.

Visse brancher oplever på grund af COVID-19 et behov for særlig arbejdskraft. Det kan være brancher, der har mange sygdoms- eller karantæneramte medarbejdere, eller brancher, der varetager opgaver af særlig samfundsbærende karakter.

Derfor har politikerne vedtaget en lov, der giver arbejdsgivere og medarbejdere mulighed for at aftale udskydelse af ferie.

Tvungen udskydelse

– Arbejdsgiverne kan også pålægge medarbejdere at udskyde ferien, hvis ikke der opnås enighed mellem parterne, siger Camilla Winther, der er jurist i PROSA.

Den ferie, der kan udskydes, er dels ferie optjent efter den gamle ferielov, og dels den ferie, der er til rådighed i perioden fra 1. maj til 31. august.
– Ferien kan udskydes, selvom den allerede er aftalt med din arbejdsgiver, og selvom du måske allerede har bestilt en rejse, siger hun.

Force majeure

Ferien kan kun udskydes, hvis væsentlige, upåregnelige, driftsmæssige hensyn bevirker, at ferien ikke kan holdes, og det fremgår af lovforslaget, at der skal være tale om en force majeure-lignende situation, forklarer Camilla Winther.
– Der skal altså være tale om en situation, der har været uforudsigelig og uden for arbejdsgivers kontrol. Udskydelsen kan ske, uanset om det er ud over de 20 dage, som ellers ikke ifølge ferieloven kan udskydes, siger hun.

Da der for mange vil der være tale om et alvorligt indgreb i ferieplanlægningenog anbefaler Camilla Winther, at du kontakter PROSA, inden du laver en aftale, så du kan få en vurdering af, om der virkelig er tale om en force majeure-lignende situation.


Læs også...

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst…

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan…

Det er en leg at kode for Simon Moe Sørensen – men det er ikke nok, at du laver verdens flotteste kode, hvis du gerne vil være en succesfuld data…

Politisk rådgiver og talnørd hos PROSA, Ole Tange, giver her en hurtigt introduktion til kryptering.

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager,…

AI-hypen buldrer afsted, men samtidig hober spørgsmålene og usikkerheden sig op – for hvordan sikrer vi, at vi bruger kunstig intelligens på en…

13 nye anbefalinger om tech-giganternes brug af kunstig intelligens er landet fra regeringens ekspertgruppe. Anbefalingerne peger blandt andet på, at…

Advarsler bruges flittigt blandt ledere og kan også bruges som dokumentation for en afskedigelse. Som regel løber en advarsel et år. Men hvad er…