TEMA

Den gode idé sælger ikke sig selv

Thomas Sølund kastede sig i 2019 ud i en usikker verden som iværksætter for at starte virksomheden Spin Robotics. Nu er virksomheden på vej mod sorte tal i regnskabsåret og har kunder i hele verden.

– Danmark er et innovationsland med gode muligheder for startups og hjælp til finansiering. Men det vigtigste er stadig at have en klar og enkel plan, at kunne pitche sit produkt og at netværke udadtil, fortæller han.

 

Thomas Sølund stod med hus, små børn og en god fast indtægt, da han i 2019 besluttede sig for at forfølge drømmen og lave sin egen startup med virksomheden Spin Robotics.

Planen var at udvikle software og hardware til robotarme til produktionsvirksomheder.

– Kort sagt alle de steder, hvor der skal sættes en skrue i, og det skal der tusindvis af steder. Vi laver software og hardware, som sikrer, at det sker forsvarligt, er dokumenteret og helt præcist. Der er samtidig den fulde data omkring alt, hvad der er sket, hvilke skruer og hvordan, uden at den ansatte, der står ved siden af, kommer til skade, fortæller han.

Thomas er uddannet civilingeniør i robotteknologi og har en erhvervs-ph.d. Han har base omkring Odense, der på få år har udviklet sig til en dansk 'robot-valley' med adskillige tusinde arbejdspladser i robotindustrien.

Efter mange år som rådgiver blandt andet på Teknologisk Institut mente han at have set et behov, og at han havde idéerne til at dække det.

– Der manglede noget, og jeg havde samtidig lyst til at prøve kræfter med at have mit eget. Danmark er et innovationsland og iværksætterland, og lysten til selv at bygge noget op var også gået i blodet på mig. Derfor kastede jeg mig ud i det, fortæller den nu 42-årige virksomhedsejer.

 

Råd og finansiering

At iværksætte er dog en usikker tilværelse, især når der er faste regninger og terminer, der skal betales.

Derfor forberedte Thomas Sølund sig grundigt.

– Vi bor heldigvis i et land, hvor der er hjælp, rådgivning og en positiv indstilling til at lave startups. Meget kan lade sig gøre, hvis man gør det rigtigt og forbereder sig og sikrer fundamentet. Jeg kan udvikle software, men jeg vidste, at jeg skulle have hjælp til at udvikle mekanik, så jeg måtte ansætte eksperthjælp til den del, fortæller han.

Thomas søgte derfor Innobooster, som er Innovationsfondens program for videnbaserede innovationsprojekter i SMV’er og iværksættervirksomheder. Puljen skal gøre det muligt for lovende idéer at skabe beskæftigelse og vækst i Danmark samt bidrage til at løse nogle af samfundets store udfordringer. Fonden skriver selv, at den støtter udvikling og markedsmodning af nye produkter og servicer.
Sideløbende var Thomas i kontakt med en række innovationsnetværk, som deler viden og erfaringer.

– Det er vigtigt at have en plan og lytte til råd. Og det er især vigtigt at netværke hele tiden og finde frem til muligheder for funding, der er derude. Der er også offentlige pengetanke, som støtter med lån og kredit, som eksempelvis Erhvervs- og kreditfonden og Vækstfonden, fortæller han.

 

Idéer sælger ikke sig selv

At få styr på økonomien i de første år, hvor virksomheden skal i gang og have en klar plan for udviklingen, er ifølge Thomas Sølund det vigtigste.

– Det er sådan set nogenlunde til at gå til at skaffe kapital til at starte op. Det er mere krævende i udviklingsperioden, derfor er det også en stor hjælp og nødvendigt med en klar plan for og styr på økonomien. Der skal være penge til løn, der skal være penge til det nødvendige udstyr og bistand fra andre eksperter. Til gengæld er det måske ikke så vigtigt at sætte sig i spritnye lokaler, hvis du kan arbejde hjemme fra kælderen. Hold det simpelt, brug penge på det nødvendige, og skær helt ind til benet, fortæller han.

Thomas Sølund påpeger, at det i virkeligheden handler om at forstå, at ting tager tid. Opstart går ofte langsommere end forventet,. Det handler om at få styr på de mere kedelige, men nødvendige og praktiske detaljer som revision, bogholderi, strategi, kommunikation og kundemøder. Samt at styr på licenser, få styr på virksomheden, i forhold til hvordan penge skal fordeles, få aftaler for alt, få aftaler med testkunder og meget mere.

– Det gælder især om at forstå, at gode idéer ikke sælger sig selv. Det er ekstremt vigtigt at have et godt pitch og at kunne netværke. Deltag på aftenmøder, og vær udfarende. Du skal kunne sælge din idé hurtigt, have en god og skarp præsentation, så den giver mening for investorer og kunder. Det langt vigtigere end at skrive en 20 sider lang forretningsmodel, som der ellers opfordres til på en del websites, fortæller han.

 

Tålmodig rejse mod sorte tal

I dag beskæftiger Spin Robotics ApS en håndfuld medarbejdere, har eget kontor, har 50 distributører i USA og Europa og er en virksomhed i vækst. Det er næsten fem år siden, at Thomas Sølund startede virksomheden fra sin kælder, og først nu kan han se frem til et regnskabsår med sorte tal på bundlinjen.

– Det handler igen om, at ting tager tid. At det er en investering. Det er fantastisk og meget berigende at starte selv. Og vi har knowhow og er utrolig gode til det i Danmark. Men man skal også gøre sig klart, at det tager tid, og at de halvkedelige detaljer hører med. Det er ikke bare fest og farver, fortæller han.

Thomas Sølund anbefaler alle, der drømmer om at starte egen virksomhed, at kaste sig ud i det – men samtidig huske, at det kræver knofedt, forberedelse, tålmodighed og grundighed.

– Det er fantastisk at se en god idé vokse til noget virkeligt og mærkbart. Det kræver bare arbejde og forberedelse. Der er de kedelige, men helt nødvendige ting som at have styr på økonomi, licenser, patenter, mærkninger, løn og så videre og så videre. Det kan man ikke skøjte hen over, siger han.

– Man skal også bare have blik for, at vi er et højtlønnet land, som er i konkurrence med andre lande, hvor lønnen er lavere. Derfor skal vi også være på forkant og ikke bare tro, at tingene sælger sig selv, eller glemme knofedtet og det udfarende netværksarbejde, fortsætter han.
 

Thomas Sølunds gode råd til startups:

1.  Fokuser på det basale. Hold din sti ren.
Hvis du laver en bil, så fokuser først på motor, hjul og karosseri. Glem alt om farver og smarte detaljer. Hold det enkelt i starten uden at svømme væk i alt det fede. Det gælder også økonomien, hold dig til det basale og nødvendige og vigtige i starten.

2.  Der er masser af hjælp, funding og finansieringsmuligheder i starten. Blandt andre Innovationsfonden, Erhvervs- og kreditfonden og Vækstfonden. Men efter to-tre år skal du selv skaffe finansiering og finde investorer – så lær at pitche din idé, hav en plan og en klar præsentation. Uanset hvor god idéen måtte være, så er den intet værd, hvis ikke du kan sælge den rigtigt og på kort tid. Til gengæld er der mange muligheder for at finde investorer og få hjælp, for eksempel Danish Business Angels. Tjek siden Danban.org og mange andre.

3.  Netværk, og søg viden og hjælp alle steder fra. Det er møde andre og sælge idéen og lære af deres erfaringer er ubetaleligt.

4.  Vær tålmodig, og fokuser på det rigtige.

5.  Vær klar til at bruge knofedt, knofedt og knofedt – det nytter ikke, at du bare sætter dig ned og programmerer fem dage om ugen. Idéer skal sælges, der skal netværkes, de kedeligere detaljer skal på plads.

 

 


Læs også...

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst…

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan…

Det er en leg at kode for Simon Moe Sørensen – men det er ikke nok, at du laver verdens flotteste kode, hvis du gerne vil være en succesfuld data…

Politisk rådgiver og talnørd hos PROSA, Ole Tange, giver her en hurtigt introduktion til kryptering.

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager,…

AI-hypen buldrer afsted, men samtidig hober spørgsmålene og usikkerheden sig op – for hvordan sikrer vi, at vi bruger kunstig intelligens på en…

13 nye anbefalinger om tech-giganternes brug af kunstig intelligens er landet fra regeringens ekspertgruppe. Anbefalingerne peger blandt andet på, at…

Advarsler bruges flittigt blandt ledere og kan også bruges som dokumentation for en afskedigelse. Som regel løber en advarsel et år. Men hvad er…