Med en diameter på omkring 80 centimeter og en udstrakt anvendelse af 3D-printede kompositmaterialer er Cracuns det første bud på en undervandsdygtig drone, som også kan flyve gennem luften.

Dronen fra dybet

Amerikanske forskere har udviklet en quadcopter, som kan overleve flere måneders ophold i saltvand i dybder på mere end 100 meter. Navnet på den nyudviklede drone er Cracuns, en forkortelse, der står for Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System.

Cracuns bevæger sig gennem luften som en stor quadcopter, men kan startes fra havbunden, hvor den som et amfibiefartøj kan bevæge sig op til havoverfladen med sine rotorer, som også gør den i stand til at flyve. Det er en vandtæt krop af kompositmaterialer helt uden anvendelse af metal, som muliggør opholdet i saltvand. Motorernes bevægelige dele er rustbeskyttede med midler, som eksempelvis kendes fra biler. Det betyder, at motorerne kan starte uden problemer efter et to-måneders ophold under vandet.

Cracuns er udviklet af instituttet for anvendt fysik (Applied Physics Laboratory, APL) på Johns Hopkins University i USA. Forskerne bag produktet forestiller sig, at Cracuns udstyret med et kamera vil kunne løse eftersøgningsopgaver i kystnære omgivelser. Hvornår dronen bliver tilgængelig, og hvad prisen bliver, er endnu ikke offentliggjort.

kwn


Læs også...

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…

Det er et stort skifte at gå fra den "grønne" værnepligt til cyberværnepligten, fortæller 20-årige Ruben. Cyber ops-forløbet, hvor de værnepligtige…