Er du omnolog?

For henved 20 år siden fik jeg en fast læser, da jeg arbejdede på et helt andet fagblad. Han udmærkede sig ved hyppigt at dele sine tanker om stort set alt mellem himmel og jord. Nogle gange var det inspirerende, nogle gange klogt, og et antal gange var det temmelig langt ude i skoven. Læseren underskrev sig som omnolog, altså en person, der ved noget om alting. Og faktisk synes jeg, nogle it-professionelle har en rem af huden, når det angår selvopfattelsen. De ser sig som omnologer, blot fordi de ved noget om it, og det får dumme konsekvenser.

Den forkerte logik er, at det, at man er vidende og kompetent inden for en fagdisciplin, tilsiger, at man også er det inden for alle områder. Mon ikke de fleste kan føle sig ramt af det, dog heldigvis ikke som et konsekvent reaktionsmønster. Jeg skal i hvert fald selv som fagjournalist somme tider minde mig selv om at holde mund og lytte til andre for overhovedet at forsøge at tænke det, som populært kaldes 'ud af boksen'.

Samarbejde med andre fagligheder

It-professionel er en meget vid term og dækker i praksis over en bred vifte af it-relaterede kompetencer. Du kan være superstruktureret driftsmand til fingerspidserne, du kan være en talentfuld programmør med fokus på elegant, forståelig og effektiv kode. Du kan arbejde som UX-ekspert med kognitiv og etnologisk viden, som er afgørende for velfungerende menneske-maskine-interaktion. Men kompleksiteten i it-systemer fordrer næsten altid, at man er i stand til at lytte til og samarbejde med mennesker, som har andre fagligheder end en selv.  

Den slags overvejelser prægede ikke min gamle omnolog, og det samme er tilfældet med de mest stivnakkede it-folk. Jeg kan også genkende de træk hos mig selv og andre aldrende mennesker, hvor holdninger stivner til dogmer. Alle kan vel gå med til at konstatere, at det er en fordel, hvis en arkitekt også kender noget til de nødvendige materialeberegninger som forudsætninger for at lave et realiserbart design af en bygning. Også en super-programmør må kende sin målgruppe. En årsag til, at meget af det bedste software er lavet af og til programmører.

Derfor deler jeg gerne min påmindelse til mig selv om nogle gange at stikke piben ind og lytte og lade sig inspirere til at blive klogere ved at lytte til andre fagfolks viden.    

Skulle du være en af de it-professionelle, som slet ikke kan genkende det billede, jeg tegner, så kan du blot takke dig selv for at have undgået vanetænkning og dogmer. Eller også er du blot en vaskeægte omnolog.


Læs også...

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst…

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan…

Det er en leg at kode for Simon Moe Sørensen – men det er ikke nok, at du laver verdens flotteste kode, hvis du gerne vil være en succesfuld data…

Politisk rådgiver og talnørd hos PROSA, Ole Tange, giver her en hurtigt introduktion til kryptering.

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager,…

AI-hypen buldrer afsted, men samtidig hober spørgsmålene og usikkerheden sig op – for hvordan sikrer vi, at vi bruger kunstig intelligens på en…

13 nye anbefalinger om tech-giganternes brug af kunstig intelligens er landet fra regeringens ekspertgruppe. Anbefalingerne peger blandt andet på, at…

Advarsler bruges flittigt blandt ledere og kan også bruges som dokumentation for en afskedigelse. Som regel løber en advarsel et år. Men hvad er…