klimaomstilling

Grøn omstilling i fagbevægelsen

Et nyt klimapanel med 10 lønmodtagere skal være drivkraft i fagbevægelsens klimaomstilling.

Et nyt klimapanel med 10 lønmodtagere, som til dagligt arbejder med grøn omstilling på deres arbejdspladser, skal være en af drivkræfterne i fagbevægelsens bestræbelser på at bidrage til at nå målet om en 70% CO2-reduktion i 2030.

Panelet har til opgave at udarbejde en række forslag til en endnu grønnere hverdag på landets arbejdspladser, og forslagene vil indgå i udviklingen af fagbevægelsens klimapolitik.

Her er FH's klimapanel

Paneldeltagerne i Lønmodtagernes Klimapanel repræsenterer følgende fagforbund under FH:

Danmarks Lærerforening

Blik- og Rørarbejderforbundet

Dansk El-Forbund

Teknisk Landsforbund

3F

Dansk Metal

Dansk Sygeplejeråd

FOA

Fødevareforbundet NNF

HK

FH har udarbejdet en helhedsplan om klimaomstilling, som indeholder i alt 113 forslag. Den første del af planen foreslår 89 konkrete klimatiltag indenfor 10 områder – fra grønne og socialt bæredygtige indkøb i den offentlige sektor til flere havvindmølleparker og klimaafgifter.

I løbet af året vil klimapanelet deltage i møder i hele landet og hermed medvirke til at udbrede forslagene og de gode erfaringer.

”Den grønne omstilling, vi står overfor, betyder, at hele vores samfund på kort tid skal finde bedre måder at gøre tingene på. Og det er vigtigt, at vi ikke kun fokuserer på forskning, men også på at inddrage lønmodtagernes viden om, hvad der rent faktisk virker ude på arbejdspladsen, og hvordan vi kan fremme den grønne omstilling i praksis. Her kommer vores nye panel til at spille en vigtig rolle”, siger Lizette Risgaard, der er formand for FH.

Ifølge FH’s ”Survey om arbejdsliv 2020” udarbejdet af Danmarks Statistik har 37 procent af de adspurgte lønmodtagere oplevet, at arbejdspladsen inden for de seneste fem år har gjort brug af medarbejdernes grønne forslag til at mindske drivhusgasudledningen.

Mange af de adspurgte lønmodtagere oplever tillige, at de grønne forslag ikke blot gavner klimaet.

De sænker også omkostningerne, og så bidrager medarbejderinddragelsen til trivslen på arbejdspladsen.

”Når der skal udvikles nye grønne løsninger, skal arbejdsmiljø og medarbejdertrivsel selvfølgelig tænkes ind. Derfor er det vigtigt, at lønmodtagerne bliver inddraget fra starten, og ikke blot hægtet på, når ledelsen eller nogle konsulenter kommer ud af et lukket rum med en eller anden smart grøn plan, som ser godt ud på papiret”, siger Lizette Risgaard.


Læs også...

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst…

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan…

Det er en leg at kode for Simon Moe Sørensen – men det er ikke nok, at du laver verdens flotteste kode, hvis du gerne vil være en succesfuld data…

Politisk rådgiver og talnørd hos PROSA, Ole Tange, giver her en hurtigt introduktion til kryptering.

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager,…

AI-hypen buldrer afsted, men samtidig hober spørgsmålene og usikkerheden sig op – for hvordan sikrer vi, at vi bruger kunstig intelligens på en…

13 nye anbefalinger om tech-giganternes brug af kunstig intelligens er landet fra regeringens ekspertgruppe. Anbefalingerne peger blandt andet på, at…

Advarsler bruges flittigt blandt ledere og kan også bruges som dokumentation for en afskedigelse. Som regel løber en advarsel et år. Men hvad er…