Billede af mobiltelefon

Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix

overvågning

Journalisters telefoner inficeret med Pegasus

Israelsk spionsoftware er blevet fundet på franske journalister, der ellers er udviklet til at hacke terroristers telefoner.

Fransk efterretningstjeneste har bekræftet, at Pegasus-spyware er blevet fundet på tre franske journalisters telefoner, heriblandt på en journalist, der arbejder på landets internationale tv-station France 24, skriver The Guardian.

Det er første gang, at en uafhængig og officiel myndighed har bekræftet de fund, som The Pegasus Project har gjort. Nemlig at regeringer over hele verden har brugt Pegasus-spyware fra den israelske virksomhed NSO til at overvåge journalister, aktivister og andre.

En kilde på France 24 siger, at selskabet er “ekstremt chokeret” over at opdage, at en ansat potentielt er blevet overvåget. “Vi er bedrøvet og vrede over, at journalister kan være mål for overvågning. Vi vil ikke finde os i det. Der vil blive et retligt efterspil,” siger kilden til den engelske avis.

Vi er bedrøvet og vrede over, at journalister kan være mål for overvågning
- Kilde fra tv-stationen France 24

Pegasus er et israelsk spionsoftware, der er udviklet til at hacke sig ind på telefoner benyttet af terrorister og kriminelle. Men The Pegasus Project har altså afsløret, at Pegasus også potentielt er blevet brugt til at overvåge menneskerettighedsaktivister, journalister og advokater i ufrie samfund.

The Pegasus Project består af i alt 80 journalister på 17 medier i 10 lande, der i måneder har arbejdet på at efterprøve en lækket telefonliste med potentielt over 50.000 ofre for spion-programmet.

Deres dækning viser, at med blot en enkelt sms, som modtageren end ikke har kunnet se, har lande som Saudi-Arabien, de Forenede Arabiske Emirater, Aserbajdsjan, Ungarn, Indien og Mexico kunnet få adgang til mobiltelefonens intime skatkammer.

NSO har tidligere været involveret i en skandalesag, da Pegasus-software er mistænkt for at være en vigtig komponent i attentatet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi, som i 2018 blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet.


Læs også...

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…