Mindre end halvdelen af de it-professionelle har haft lønforhandlinger i 2020.

Lønsamtale

Kæmp for din lønsamtale

Coronakrisen har tilsyneladende gjort det lettere for arbejdsgiverne at afvise lønforhandlinger, selvom det er et helt legitimt krav.

Årets lønstatistik viser, at mindre end halvdelen af de it-ansatte har haft lønforhandlinger i 2020.

17 procent har fået deres lønforhandling udskudt med direkte henvisning til pandemien.

Tema

Denne artikel er en del af et tema om resultaterne af PROSAs lønstatistik 2021:
Lønnen stiger trods krise og corona
Kæmp for din lønsamtale
Offentlige it-folk får sjældent varige tillæg
Hold styr på din arbejdstid

Men står det i din kontrakt, at du har ret til en lønsamtale, skal den aftale naturligvis overholdes – krise eller ej.

Det fastslår Githa Moxon, der er leder af PROSAs juridiske afdeling.
– Desværre er det jo sådan, at en aftale om en lønsamtale ikke har nogen værdi i sig selv, idet en lønsamtale kan ende med ”ingenting”. Det kan dog stadig være et problem, hvis lønsamtalen ikke bliver afholdt, idet man eventuelt kan få en aftale om en fremtidig stigning og dermed få sat et beløb på, eller man kan få en aftale om alternativer til løn, eksempelvis mere frihed eller uddannelse, siger hun.

Selvom det kan være svært at bede sin arbejdsgiver om lønforhandling, anbefaler Githa Moxon, at du alligevel selv tager initiativet, hvis din chef ikke gør.
– Det er ret sjældent, at man får en lønstigning af sin arbejdsgiver uden en lønsamtale først, selv om man har fortjent en lønstigning, og de fleste medarbejdere oplever, at en lønstigning er noget, man forhandler sig til, siger hun.

Det er ret sjældent, at man får en lønstigning af sin arbejdsgiver uden en lønsamtale først
- Githa Moxon, leder af PROSAs juridiske afdeling

Du kan altid få hjælp og gode råd i forbindelse med lønforhandling af ­PROSAs jurister. Skriv til faglig@prosa.dk eller ring 3336 4141.

 

Løn er ikke bare lønkroner

Mere end 3.000 it-folk har bidraget med data til årets lønstatistik. Der er svar fra højt specialiserede systemarkitekter til all-around it-administratorer og fra erfarne it-folk til helt nyuddannede i faget.
Derfor er der stor forskel på, hvad der står på den enkeltes lønseddel.
– Lønstatistikken er ikke et opslagsværk, der præcist afslører, hvad du kan kræve af en arbejdsgiver. Det er et værktøj til, at du kan danne dig et overblik over, hvordan en given funktion er aflønnet, og det er den viden, du kan bruge som afsæt for en lønforhandling, siger Allan Pleman, der som ledelseskonsulent i PROSA udarbejder lønstatistikken.

Lønstatistikkens løntal indeholder – ud over selve lønsummen for en 37 timers arbejdsuge – pension, ferie ud over fem uger samt eventuelle bonusbeløb.

86 procent af de privatansatte it-professionelle i dag har en pensionsordning, som arbejdsgiveren betaler direkte ind til. Typisk bidrager arbejdsgiveren med 8-10 procent af lønnen, viser årets lønstatistik.
– Er du en af de mange, der har en arbejdsgiverbetalt pensionsordning, skal du huske at lægge din arbejdsgivers bidrag til tallet på din lønseddel, før du sammenligner med tallene i lønstatistikken, siger Allan Pleman.

Statistikken viser, at 72,8 procent af de privatansatte it-folk har 6 ugers ferie eller mere, og 25,8 procent er omfattet af et bonusprogram.  
– Men langt fra alle, der er omfattet af et bonusprogram, har fået noget ud af det i 2020. Enten fordi man er nyansat, eller fordi programmet ikke gav noget i år, siger Allan Pleman.

7,5 procent af dem, der er omfattet af et bonusprogram, fik således ikke udbetalt bonus sidste år, mens dem, der fik udbetalt bonus, i snit fik 7 procent af deres løn i bonus.

Du kan på prosa.dk dykke ned i lønstatistikken og finde de oplysninger, der er mest relevante for dig. Tabellerne er både inddelt i funktion, uddannelse, erfaring og geografi, da det også er elementer, der betyder noget for lønnen


Læs også...

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…

Det er et stort skifte at gå fra den "grønne" værnepligt til cyberværnepligten, fortæller 20-årige Ruben. Cyber ops-forløbet, hvor de værnepligtige…

23-årige Christian havde arbejdet med it i flere år, inden han startede i cyberværnepligten. Han drømmer om at arbejde i Forsvaret fremover, for her…

På få minutter komponerede Ole Tange en PROSA-slagsang med tekst fra ChatGPT, og med musik, sang, beats og kor fra Udio.com. "Det fungerer, det er…

Natasha Friis Saxberg er en af de mest markante stemmer, når det handler om at sætte dagsordener inden for it og tech herhjemme. Hun er direktør for…

Selvom Anna igen og igen fortalte sine ledere, at den kode, hun og kollegerne arbejdede med, ikke var god nok, blev der ikke lyttet – men der blev…

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.