Backspace

Ligestilling i EDB-faget

Redaktionen dykker ned i gamle udgaver af Prosabladet på jagt efter nedslag, der siger noget om it-fagets utrolige udvikling.

< 1982 >

”Har PROSA brug for et ligestillingsudvalg?”.

Sådan lød overskriften på en større artikel i Prosabladet i august 1982. Artiklen var et diskussionsoplæg til et medlemsmøde om kvindernes placering inden for faget, for ”ligestillingsudvalget har hårdt brug for en bekræftelse fra medlemmerne på vigtigheden af ligestillingsarbejdet inden for PROSA”.

Udvalget peger på, at det er et problem, at kvindernes andel på uddannelserne falder i takt med deres længde, og at kvinderne på datalogiuddannelserne udgjorde knap 15 procent af dem, der blev færdige i 1981.

”Udover gamle fordomme, som at teknik ikke er for kvinder, kan holde nogle væk fra edb-faget, betyder det store arbejdspres under uddannelserne også, at folk med forpligtelser over for børn og familie, har meget svært ved at følge med”, lyder det i artiklen, der slutter med en opfordring til at komme til mødet: ”Der er mange opgaver, vi burde tage op. (…) Men vores ressourcer er desværre begrænsede”.

< 2020 >

Uddannelses- og Forskningsministeriets tal for kønsfordeling afslører, at 20 procent flere kvinder blev optaget på it-uddannelserne i 2020 end i 2019. Samtidig er der optaget 11 procent flere mænd, og dermed udgør kvinder i dag 29 procent af de optagne på disse uddannelser i år mod 27 procent i 2016.

It-uddannelserne falder ind under de såkaldte STEM-uddannelser. STEM er en forkortelse for Science, Technology, Engineering og Mathematics, og i forbindelse med offentliggørelsen af tallene udtalte uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S): ”Det er godt, at der er kommet flere kvinder ind på STEM. Men det er rigtigt, at andelen skal blive højere. Det er en politisk opgave. Men det er også en samfundsopgave”.


Læs også...

Selvom Anna igen og igen fortalte sine ledere, at den kode, hun og kollegerne arbejdede med, ikke var god nok, blev der ikke lyttet – men der blev…

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst…

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan…

Det er en leg at kode for Simon Moe Sørensen – men det er ikke nok, at du laver verdens flotteste kode, hvis du gerne vil være en succesfuld data…

Politisk rådgiver og talnørd hos PROSA, Ole Tange, giver her en hurtigt introduktion til kryptering.

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager,…

AI-hypen buldrer afsted, men samtidig hober spørgsmålene og usikkerheden sig op – for hvordan sikrer vi, at vi bruger kunstig intelligens på en…

13 nye anbefalinger om tech-giganternes brug af kunstig intelligens er landet fra regeringens ekspertgruppe. Anbefalingerne peger blandt andet på, at…