Livet på supplerende dagpenge gøres lidt lettere

Lige inden Folketinget gik på juleferie, indgik regeringen en aftale med dagpengeforligspartierne, S og DF, om supplerende dagpenge og overskydende timer. ’Aftale om et tryggere dagpengesystem’ hedder forliget og er et af de elementer, der manglede at falde på plads i forbindelse med dagpengereformen, som blev aftalt i oktober. Med de nye regler ser ud til, at livet på supplerende dagpenge bliver lidt nemmere end før. I hvert fald giver man med aftalen blandt andet mulighed for en mere fleksibel genoptjening af retten til supplerende dagpenge.

Ifølge de nye regler kan man fortsat få supplerende dagpenge i 30 uger, men det nye er, at har man efterfølgende en måneds fuldtidsarbejde, kan man få fire uger yderligere med supplerende dagpenge. Man kan, når aftalen træder i kraft, forlænge perioden med op til 12 uger, hvis man har fuldtidsarbejde nok. Derefter skal man ligesom i dag have et halvt års fuldtidsarbejde for at genoptjene ret til supplerende dagpenge i 30 uger.

Der er med de nye regler også lavet om på det såkaldte mindsteudbetalingskrav. Det betyder, at man i dag kun kan få supplerende dagpenge for den pågældende uge, hvis der kan udbetales dagpenge for en hel dag – altså 7,4 timer. Med den nye aftale bliver mindsteudbetalingskravet to dage pr. måned. På den måde skal vi blot kunne udbetale for to dage på en måned, for at medlemmet får ret til supplerende dagpenge. Den ændring er bestemt til medlemmernes fordel.

Reglerne om overskydende timer afskaffes helt. Det betyder, at overarbejde før ledighed ikke skal afspadseres i ledighedsperioden, som det var tilfældet tidligere. Det er positivt, at man som medlem ikke skal bøde for at have gjort en ekstra indsats, da man var i arbejde.

En ting, som den nye aftale ikke laver om på i forhold til de gamle regler, er, at man fastholder et ugebaseret system, hvor dagpengereformen fra oktober ellers går over til et månedsbaseret system. Aftalen træder først i kraft i 2017 sammen med resten af ’Aftale om et tryggere dagpengesystem’. Jeg skriver om hele pakken, når vi nærmer os, og når alle regler er udmøntet i bekendtgørelser og vejledninger.

Godt nytår


Læs også...

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…

Det er et stort skifte at gå fra den "grønne" værnepligt til cyberværnepligten, fortæller 20-årige Ruben. Cyber ops-forløbet, hvor de værnepligtige…

23-årige Christian havde arbejdet med it i flere år, inden han startede i cyberværnepligten. Han drømmer om at arbejde i Forsvaret fremover, for her…

På få minutter komponerede Ole Tange en PROSA-slagsang med tekst fra ChatGPT, og med musik, sang, beats og kor fra Udio.com. "Det fungerer, det er…

Natasha Friis Saxberg er en af de mest markante stemmer, når det handler om at sætte dagsordener inden for it og tech herhjemme. Hun er direktør for…

Selvom Anna igen og igen fortalte sine ledere, at den kode, hun og kollegerne arbejdede med, ikke var god nok, blev der ikke lyttet – men der blev…

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.