Foto: Lizette Kabré

Millionsucces skabt på flid, held og teknisk forståelse

Gennem snart 35 år har it-folk taget kurser hos SuperUsers a/s. Virksomheden er ejet af 60-årige Brian Eberhardt, der har bygget virksomheden op fra nul og i dag er mangemillionær. Succesen tilskriver han især menneskekundskaber og teknisk forståelse – men også flid og held.

– Jeg har virkelig været ’kvalificeret heldig’ og været i en tid, hvor banebrydende ting blev indført.

Sådan lyder det fra Brian Eberhardt, der er eneejer af kursusvirksomheden SuperUsers a/s, som en god del af Prosabladets læsere givetvis har stiftet bekendtskab med gennem de sidste 35 år.

Med base i det imponerende palæ Karlebogaard ved Hillerød og Kampehøjgaard ved Aarhus tilbyder SuperUsers undervisning i operativsystemer, databaser, netværksprotokoller og programmering, og i dag har virksomheden 40 ansatte.

Jeg har virkelig været ’kvalificeret heldig’ og været i en tid, hvor banebrydende ting blev indført
- Brian Eberhardt

Brian Eberhardt stiftede Super­Users i 1984 – året efter han var blevet færdiguddannet som civilingeniør på DTU, og mens han var ansat som adjunkt på DTU inden for internet og UNIX.

Under sine studier specialiserede Brian Eberhardt sig i programmeringssproget C og styresystemet UNIX. Og med den udbredelse, som begge dele fik på det tidspunkt, fandt den unge Brian Eberhardt hurtigt ud af, at hans evner var efterspurgte.
– Virksomheder som Siemens, Novo Nordisk og Brüel & Kjær betalte mig gode penge for at få deres folk i gang med UNIX og C. Og det var mig, der aldrig havde tjent en øre før. Det var ret syret, husker Brian Eberhardt.

Delte kontor med en superguru

På DTU havde han bevist sine tekniske evner.

Som eksamensprojekt i 1983 byggede han en computer fra bunden med Texasprocessor, koldsvejsning og et operativsystem, han selv havde programmeret, så computeren kunne vise grafik med bevægelige dele. Det inkasserede han et 13-tal for.

Brian Eberhardt

Brian Eberhardt, 60 år, bor i Gadevang ved Hillerød. Gift med Line, der er dyrlæge. Sammen har de to børn: Vilhelm (18) og Christie (26).

Uddannet civilingeniør på DTU inden for elektro- og ­computerlinjen.

Administrerende direktør, ejer og grundlægger af kursusvirksomheden Super­Users a/s, der har 40 ansatte og fokuserer på to ting: At forstå teknologien og have evnen til at forklare den.

Spiller klaver og guitar og har gennem 10 år været guitarist i coverbandet Santanas Venner.

Efter halvandet år som adjunkt blev han som 27-årig ansat på den halvstatslige it-virksomhed Regnecentralen i 1985, og her fik han yderligere bevis på sine evner til at kombinere teknisk forståelse med menneskelig indsigt.

For på Regnecentralen delte han kontor med en “superguru” inden for computerteknologi. Fra tid til anden kom folk ind på kontoret og bad superguruen om hjælp.

Men Brian Eberhardt lagde mærke til, at spørgerne ikke altid forstod superguruens ofte ret tekniske svar.
– Så stillede de samme spørgsmål igen, bare på en anden måde, og det kunne superguruen ikke forstå, for han havde jo svaret dem, fortæller Brian Eberhardt.

Og når det andet svar heller ikke hjalp, gik Brian Eberhardt bagefter ud på gangen til dem, der havde spurgt.
– Jeg kunne forklare det for dem. Det var ikke fordi, jeg var klogere end superguruen, for han var ekstremt dygtig til det faglige. Men der er mange slags intelligenser, og jeg har en evne til at forklare, siger Brian Eberhardt.

Han fortsatte derfor med at have sin virksomhed ved siden af. Og nærmest fra starten af tjente Brian Eberhardt flere penge på SuperUsers end som ansat i Regnecentralen.

I dag har kursusvirksomheden gjort ham til mangemillionær.

Kvalificeret heldig

Brian Eberhardt kan spore sin tekniske forståelse og sine kommunikative evner tilbage til sine forældre og sin opvækst i Hareskovby og Vedbæk.

Faren, der i dag er 84 år, er uddannet teknisk maskiningeniør og stiftede ingeniørvirksomheden Eberhardt. Moderen, der er død, stod for kærlighed, tryghed og menneskelige kundskaber, foruden en sans for nøjsomhed: Hver gang man tjener en krone, skal man aldrig bruge mere end 80 øre, sagde hun.Sin succes tilskriver han desuden en smule held.

Blandt andet fordi han har været ung i en tid, hvor vigtige teknologier som mikroprocessoren og internettet slog igennem.
– World Wide Web blev offentliggjort i 1993. Året inden havde jeg hørt Tim Berners-Lee (opfinderen af www med html-koder, red.) fortælle om det i San Francisco, og selvom det ikke gjorde det store indtryk på mig dengang, må jeg have haft en fornemmelse for det. Jeg har været de rigtige steder på de rigtige tidspunkter, siger Brian Eberhardt.

Onkel i Laid Back

Vejen til et liv med computere tog dog en lille omvej forbi Brian Eberhardts anden store interesse: Musikken. I gymnasiet var han med egne ord “super social” og spillede guitar i et rockband, så tit han kunne.
– Jeg havde på ingen måde begreb om, hvad der foregik i timerne, men fik reddet mig igennem med den dårligste studentereksamen, husker Brian Eberhardt.

Det var egentlig ikke, fordi der havde været megen musik i Brian Eberhardts barndomshjem. Men hans onkel John Guldberg er den ene halvdel af musikgruppen Laid Back, hvis sang ’Sunshine Reggae’ blev et af de største hits fra en dansk kunstner nogensinde. Og ham besøgte Brian Eberhardt tit på Vesterbro i København.

Der er mange slags intelligenser, og jeg har en evne til at forklare
- Brian Eberhardt

Alligevel vidste Brian Eberhardt, at det var computere, han ville arbejde med. Men da der dengang netop var indført adgangsbegrænsning på uddannelserne, kunne han ikke komme ind på elektro- og computerlinjen på DTU med sine karakterer. Kun maskinretningen havde ingen nedre grænse for gennemsnittet.
– Jeg tænkte, at nu havde jeg fucket mit liv op, husker Brian Eberhardt.

Det blev til to semestre på maskinretningen, hvor han kløede på: Han gemte en kassettebåndoptager i tas­ken for at få det hele med fra forelæsningerne, og han opnåede et karaktergennemsnit på 12,7 – det hidtil højeste gennemsnit på retningen, husker han.

Og med det bevis på duelighed fik han overtalt rektoren til at flytte ham over på elektroretningen, hvor han kom til at sidde på bagerste række sammen med to andre personer, der siden fik betydning i branchen: Danny Lange, der har været chef for Ubers afdeling for machine learning, og Anders Hejlsberg, der er den oprindelige udvikler af Turbo Pascal, chefarkitekt for Delphi og i dag udvikler C# og TypeScript hos Microsoft.

20 guitarer og tre flygler

Musikken forsvandt imidlertid ikke fra Brian Eberhardts liv. Som 22-årig fik han sit eget musikstudie, og i dag har han komponeret omkring 50 stykker musik på klaver. 15 af melodierne har tekster. I sit hjem har han tre flygler og omkring 20 guitarer.

Brian Eberhardt sammenligner det at komponere musik med at skrive et computerprogram.
– Det er en fantastisk proces, hvor man i starten har en sammenhæng inde i hovedet. Processen med at få det ud ligger i hånden, og bagefter har man glæden ved at have vakt det til live, siger han.

De sidste 10 år har han spillet guitar i coverbandet Santanas Venner, der spiller musik af Carlos Santana, men efter omkring 50 koncerter i årenes løb har bandet sat sig selv på pause.

Alligevel bliver det til en times musik hver aften for Brian Eberhardt. Han begynder altid med at spille skalaer på klaver i 20 minutter.
– Det er ren matematik og gymnastik for fingrene. Når man kan skalaerne, har man værktøjet til at kunne spille et givent nummer i hvilken som helst toneart, siger han.

Imens samler han tankerne og tænker over, hvad essensen af dagen har været.
– Det giver ro i sindet. Hvad var det vigtigste i dag? Jeg tømmer hovedet, når jeg spiller skalaer, og gode idéer dukker op, siger han.

Brian er offline

Den aftenlige musikrutine hænger sammen med Brian Eberhardts behov for fordybelse. Opmærksomme kursis­ter har måske set, at der er munke i SuperUsers logo. De er inspireret af Brian Eberhardts mange motorcykelture i Østen, hvor han om natten har sovet i templer og dér oplevet munkenes fokuserede ro, eftertænksomhed og fordybelse.

Det har Brian Eberhardt taget til sig. Han har det svært med at blive forstyrret og er derfor i almindelighed offline. Skal man ringe til Brian Eberhardt, sker det via omstillingen hos Super­Users.Det er ikke, fordi han ikke har en mobiltelefon. Faktisk fik han sin første mobiltelefon allerede i 1992, og han har efter eget udsagn ejet de fleste typer smartphones.

Men lige siden den i 1992 har hans mobiltelefoner været indstillet til ikke at kunne ringe.
– Smartphones er jo inden for mit felt, så jeg er interesseret i, hvad de kan rent teknisk. Men jeg har slået opkald fra. Det er ikke noget, jeg prædiker over for andre. Det er noget, der fungerer for mig. Jeg er omgivet af teknik hele tiden, så det er rigtig fedt, når jeg har en tid, hvor jeg ved, at jeg ikke bliver forstyrret, siger Brian Eberhardt.

 

En af de første e-mails i Danmark

Det er de færreste danskere, der har sendt en e-mail i 1980’erne. Men allerede i 1983 modtog Brian Eberhardt den – måske – første e-mail i Danmark.

Det var, mens han under sine studier på DTU var begravet i at lære programmeringssproget C og styresystemet UNIX. Til det havde han behov for løbende at modtage nye versioner af UNIX, og dem fik han tilsendt på bånd fra en professor ved Berkeley-universitetet i Californien. Lige indtil professoren en dag i 1983 fandt det for besværligt.

– Han spurgte mig, om han ikke kunne sende det til mig via nettet, husker Brian Eberhardt fra telefonsamtalen dengang.

– Nettet, hvad er det, spurgte jeg. Det gav ikke mening for mig. Jeg kunne ikke google ’nettet’, og når jeg slog op i et leksikon, kunne jeg kun se under emner som ’fiskenet’ og ’netstrømper’. Det var meget svært at finde information om, fortæller Brian Eberhardt.

Men professoren sendte ham et modem med instruktioner, og derefter modtog han de nye UNIX-versioner på e-mail.


Læs også...

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…