Husmoderdag i Folkets Hus, 1963.

Husmoderdag i Folkets Hus, 1963. Foto: Mogens Berger/Ritzau Scanpix

fagbevægelsen

Quiz: Arbejderbevægelsen fylder 150 år

Fagbevægelsen fylder 150 år. Hvor skarp er du på højdepunkterne i arbejderbevægelsens historie? Tjek din viden i denne quiz og se svarene nederst.

 

1. Hvornår blev De Samvirkende Fagforbund (DSF) – det senere LO – stiftet?

A) 1871
B) 1896
C) 1898

2. Louis Pio var som kun 30-årig med til at stifte arbejderbevægelsen i Danmark i 1871. Hvilken profession havde han på det tidspunkt?

A) Embedsmand i postvæsenet
B) Lærer
C) Snedker

 

3. Ferieloven fra 1938 sikrede alle ferie med løn. Hvor lang ferie fik man ret til?

A) Tre dage
B) En uge
C) To uger

4. I hvilken af arbejderbevægelsens bygninger blev De Samvirkende Fagforbund stiftet?

A) Arbejdernes Forenings- og Forsamlingshus i Rømersgade 22 – i dag Arbejdermuseet.
B) Folkets Hus på Enghavevej 40. Ny arkitekttegnet bygning blev opført i 1956 og huser i dag Vega.
C) Arbejdernes Forsamlingbygning på Jagtvej 69, som i 1982 blev til Ungdomshuset.

5. Hvem besluttede at stifte et tilsyn med arbejdsmiljøet i 1873?

A) Fagforeningerne
B) Politikerne
C) Arbejdsgiverne

6. Arbejdsmiljøloven blev vedtaget i 1975. Samtidig opbyggede LO et landsdækkende netværk af arbejdsmiljørepræsentanter. Hvor mange arbejdsmiljørepræsentanter er der på landsplan i dag?

A) 15.000
B) 20.000
C) 25.000

7. Arbejdsretten blev nedsat i 1910. Det er en specialdomstol uden for det almindelige domstolssystem. Hvem træffer afgørelserne i Arbejdsretten?

A) Højesteretsdommere og en landsdommer
B) En gruppe domsmænd udpeget af fagforeninger og arbejdsgivere
C) Tre forligsmænd

8. Den første lov om barselsorlov blev indført i Danmark i 1901 og omfattede kvinder, der arbejdede på fabrik. Hvor mange ugers orlov efter fødslen fik kvinderne ret til?

A) 4 uger
B) 6 uger
C) 9 uger

9. I 1920 indførte man otte timers arbejdsdag. Hvor lang var en typisk arbejdsdag på det tidspunkt?

A) 10 timer
B) 11 timer
C) 12 timer

10. Statslige indgreb i konflikter kender vi fra lærerlockouten i 2013 og sygeplejerskekonflikten i 2021. Det første indgreb – Kanslergadeforliget – fandt sted hvilket årti?

A) 1930erne
B) 1940erne
C) 1950erne

Svar: Kender du arbejderhistorien?

Her finder du svarene på quizzen om arbejderbevægelsens historie.

 

1. C) 1898

DSF repræsenterede oprindeligt 70.000 arbejdere og skiftede navn til LO i 1959. I 2019 blev LO og FTF slået sammen til Fagbevægelsens Hovedorganisation, som er fælles stemme for 1,3 millioner lønmodtagere.

 

2. A) Embedsmand i postvæsenet

Det var tiden i militærtjeneste og modstanden mod den daværende grundlov, der vakte Louis Pio politisk. Sammen med Harald Brix og Paul Geleff oprettede han Den Internationale Arbejderforening for Danmark – den første landsdækkende organisation for arbejderbevægelsen i Danmark.

 

3. C) To uger

I dag har alle ret til 5 ugers ferie, og de fleste danskere har også en 6. ferieuge – sikret af fagforeningerne gennem overenskomstforhandlinger.

 

4. B) Enghavevej 40

I 1800-tallets København var arbejderbevægelsen en undergrundsbevægelse, som var uønsket i byens store mødelokaler. I takt med at bevægelsens voksede, opførte arbejderne deres egne bygninger.

 

5. B) Politikerne

I starten bestod Arbejdstilsynet af to mand, som drog ud til hest og holdt tilsyn med fabrikkerne. I dag er der 680 ansatte. Arbejdstilsynet har været udsat for store nedskæringer siden 2007, men i 2019 besluttede Folketinget efter massivt pres fra fagbevægelsen at styrke indsatsen for et bedre arbejdsmiljø.

 

6. C) 25.000

Med arbejdsmiljøloven i 1975 kom store sager om brug af giftige stoffer frem i lyset – fx epoxy på rensningsanlægget i København og asbest på Eternitten i Aalborg, hvor ofrene fik stort erstatning.

 

7. A) Højesteretsdommere og en landsdommer

Arbejdsretten behandler især sager om brud på kollektive overenskomster. Formålet med at have en særlig domstol er at opnå hurtige løsninger på konflikter mellem arbejdsgivere og lønmodtagere og deres organisationer.

 

8. A) 4 uger

Kvinderne var ikke garanteret understøttelse under barslen og kunne kun tildeles fattighjælp efter trang og skøn. I dag har alle mødre og fædre på arbejdsmarkedet ret til orlov i tilsammen et år med dagpenge.

 

9. A) 10 timer

En otte timers arbejdsdag betød i 1920, at man arbejdede 48 timer om ugen, da man også arbejdede om lørdagen. I 1966 kom arbejdstiden ned på 44 timer, og i 1990 landede den på de nuværende 37 timer.

 

10. A) 1930erne

Siden Kanslergadeforliget har skiftende regeringer grebet ind mere end 50 gange i parternes forhandlinger.

 

Quizzen er udarbejdet efter oplæg fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

 


Læs også...

På få minutter komponerede Ole Tange en PROSA-slagsang med tekst fra ChatGPT, og med musik, sang, beats og kor fra Udio.com. "Det fungerer, det er…

Natasha Friis Saxberg er en af de mest markante stemmer, når det handler om at sætte dagsordener inden for it og tech herhjemme. Hun er direktør for…

Selvom Anna igen og igen fortalte sine ledere, at den kode, hun og kollegerne arbejdede med, ikke var god nok, blev der ikke lyttet – men der blev…

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst…

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan…

Det er en leg at kode for Simon Moe Sørensen – men det er ikke nok, at du laver verdens flotteste kode, hvis du gerne vil være en succesfuld data…

Politisk rådgiver og talnørd hos PROSA, Ole Tange, giver her en hurtigt introduktion til kryptering.

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager,…