GRØN IT

Softwaregigant indsamler gammelt udstyr

Softwarevirksomheden Visma udruller et nyt bæredygtighedspartnerskab, der sætter fokus på den voksende globale udfordring med elektronikaffald.

I bestræbelserne på at nedbringe den voksende mængde af elektronikskrot, opfordrer softwarevirksomheden Visma nu sine 1.100 danske ansatte til at tage gamle telefoner, computere, iPads og printere med på arbejde, hvor 99,7% af det brugte it-udstyr bliver genanvendt, mens de resterende 0,3% bliver bortskaffet.

Vi håber, at initiativer som dette kan sprede sig som ringe i vandet ud til andre danske virksomheder
- Kathrine Forsberg, administrerende direktør i Atea

Partnerskabet er indgået med Atea, som står for den konkrete genanvendelse.

Visma forventer, at de med første runde af initiativet vil kunne spare 87 ton CO2, som svarer til at køre 14 ture rundt om jorden i bil.

Konkret afhenter Atea det gamle grej hos Visma og sørger for datasletning, rensning, klargøring og reparation, hvis det kan skabe en salgsværdi på enheden. Det, der ikke kan sælges, karakteriseres som elektronikaffald.

“Der er i dag meget fokus på it-infrastruktur og datacentre og deres CO2-udledning, men undersøgelser viser, at vi globalt genererer mere end 53 millioner tons elektronikaffald hvert eneste år. Det er altså en kæmpe problemstilling, som vi hos Visma nu sætter fokus på at gøre noget ved”, siger Nicoline Weih, CSR Manager hos Visma, i en pressemeddelelse.

Som ringe i vandet

Ateas administrerende direktør Kathrine Forsberg, der også er også formand for regeringens klimapartnerskab for service, it og rådgivning, forklarer, at det er første gang, at Atea indgår et samarbejde i Danmark, der direkte aktiverer medarbejderne i kampen mod elektronikaffald.

“Vi håber, at initiativer som dette kan sprede sig som ringe i vandet ud til andre danske virksomheder, så vi dermed i fællesskab kan få nedbragt den enorme mængde af naturressourcer, der ligger gemt i skuffer og skabe rundt omkring i de private hjem”, siger Kathrine Forsberg i en pressemeddelelse.

Undersøgelser viser, at den gennemsnitlige danske husstand i gennemsnit har 3-5 elektroniske devices liggende derhjemme, der enten ikke er i brug eller er i stykker.

En af de største barriere for at aflevere elektronikken er frygten for, at data på eksempelvis mobiltelefoner kan blive lækket.

“Vi har alle billeder og beskeder på vores mobiltelefoner, som vi ikke ønsker, at alle andre skal se. Det afholder folk fra at få afleveret deres elektronik på genbrugsstationen. I forhold til vores samarbejde med Atea sikrer de 100% informationssikkerhed ved at slette data på de indleverede elektroniske devices i overensstemmelse med GDPR-lovgivningen”, fastslår Nicoline Weih.


Læs også...

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…