ÅRET DER GIK

Ruby on Rails-stifter: 2024 vil vise, om AI kan leve op til hypen

Kunstig intelligens har været den helt store overskrift i 2023, og næste år vil det vise sig, om teknologien får den gennemslagskraft, som den er blevet spået. Det mener den danske programmør og racerkører David Heinemeier Hansson, som står bag Ruby on Rails. Han kalder AI ”den altdominerende usikkerhedsfaktor”, når det gælder teknologi.

 

Hvad var overskriften på 2023 set med dine tech-briller?

- Den altdominerende historie i 2023 var AI, og med god grund. Ikke siden det moderne internet blev introduceret omkring 1995, har der været mere optimisme og uvished om, hvordan fremtiden ser ud.

- ChatGPT blev det hurtigst voksende produkt nogensinde, og det virkede som om, der næsten ikke gik en måned mellem fundamentale hop fremad.

Hvilken overskrift vil du helst sætte på 2024?

- Overskriften for 2024 må være spørgsmålet, om AI nu også kan leve op til den hype, det stormede ind på scenen i 2023 med. Er det her endnu en virtual reality-fuser, eller er det, som da iPhonen satte gang i det mobile internet?

- Jeg er normalt meget skeptisk overfor ny teknologi, der lover at "lave om på det hele", men vil give AI en meget højere chance end normalt, for at det rent faktisk kommer til at passe. Det er dog i 2024, vi vil se, om det holder stik.

Er det her endnu en virtual reality-fuser?

Hvad tror du, er det primære samtaleemne i december 2024, når det handler om open source og programmering?

- Igen, AI. Det er den altdominerende usikkerhedsfaktor inden for alt teknologi. Vil GitHub's copilot rent faktisk gøre, at vi kan slippe afsted med halvt så mange programmører, der får lavet det dobbelte? Eller er det også endnu en No Code-fuser?

Kan du nævne tre ting/tendenser, du synes vi skal holde øje med 2024?

- Det er meget ensporet, men AI tager alle tre pladser. Lidt længere nede får vi så augmentet reality, specielt med Apple's nye visionbriller.

- Og så endnu længere nede er mere mundane fremskridt som muligheden for at slippe uden om de mobile app stores – enten på grund af EU's nye DMA lovgivning, som bør give os retten til at installere software fra hvor som helst, eller forbi webteknologierne endeligt er gode nok til, at vi ikke har brug for så mange apps.

Jeg er normalt meget skeptisk overfor ny teknologi, der lover at "lave om på det hele", men vil give AI en meget højere chance.

Hvad glæder du dig mest til i 2024?

- At se effekten af EU's DMA-lovgivning, og hvorvidt det endeligt får åbnet op for de mobile platforme. Og så igen om AI kan holde dampen oppe, og vi reelt får fundamentalt ændret den måde, vi skriver software.

Er der noget, som bekymrer dig, når vi taler om udviklingen i 2024?

- At EU tager med den ene hånd, når det kommer til fri tale online eller kryptering, hvad de giver med den anden, når det kommer til tech-monopolerne. Desværre er jeg nok mere bekymret end optimistisk på den front.


Læs også...

Jargon har i årevis samlet forklaringer på tech-forkortelser, it-udtryk og ord. Det er blevet til et ret massiv og enkelt opslagsværk over it-kultur…

Isak Juel Nielsen er 20 år og studerer datalogi på Syddansk Universitet.

I Estland vokser udviklingen derfor også nedefra, fordi de lytter oppefra. Det har gjort dem til verdensmestre i iværksætteri, og det har skabt…

PROSA oplever en tendens til at muligheden for hjemmearbejde blandt vores medlemmer indskrænkes. Regler om hjemmearbejde er langt de fleste steder et…

Lønsamtaler kan give sved på panden, men med den rette strategi kan du forlade chefens kontor med mere i lønningsposen. Mariam Senounou er jurist hos…

Man kan lære mange ting på skolebænken, men meget læring kommer også fra virkeligheden. Det har tre software design-studerende i den grad mærket på…

Microsoft vil starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem, og de får…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…