Billede af fingerscanning

Foto: Johan Gratzer

Overvågning

Amerikansk biometrisk udstyr i hænderne på Taliban

Håndholdte enheder med oplysninger om afghanere, der har hjulpet de amerikanske styrker, er havnet hos talibanerne.

Taliban har fået fingrene i biometriske håndholdte enheder, da der kan hjælpe islamisterne med at identificere de afghanere, der har hjulpet USA under den 20 år lange krig. Det oplyser flere kilder til The Intercept.

De såkaldte HIIDE-enheder - Handheld Interagency Identity Detection Equipment - indeholder biometrisk data såsom øjenscanninger og fingeraftryk, men kan også tage billeder.

HIIDE er ifølge det amerikanske militær beregnet til at tracke terrorister og andre oprørere, men biometriske data om de afghanere, der hjalp de amerikanske styrker, er i stor stil blevet indsamlet og brugt som identifikationskort, siger kilder til The Intercept.

”Vi håndterede tusindvis af lokale hver dag, tjekkede id, scannede for selvmordsveste og våben, samt indsamlede oplysninger, siger en kilde, der har arbejdet for det amerikanske militær, og fortsætter:
“HIIDE blev benyttet som et biometrisk redskab til at identificere de lokale, der arbejdede for koalitionen”.

 

Jeg tror ikke, at nogen på noget tidspunkt har tænkt på databeskyttelse
- Welton Chang, teknologichef for organisationen Humas Rights First

Enhederne kan tilgå store centraliserede databaser, og det er ifølge The Intercept uklart, hvor store dele af det amerikanske militærs biometriske data om afghanere, der er blevet kompromitteret.

Det amerikanske militær har længe brugt HIIDE-enheder i den verdensomspændende krig mod terror. Blandt andet brugte man biometrik til at identificere Osama bin Laden i 2011-angrebet på hans pakistanske gennemsted.

En kilde i artiklen fra The Intercept anslår, at Pentagon havde sat sig som mål at indsamle biometriske data fra 80 procent af den afghanske befolkning for at lokalisere terrorister og kriminelle.

”Jeg tror ikke, at nogen på noget tidspunkt har tænkt på databeskyttelse, eller hvad de skal gøre, hvis HIIDE-systemet falder i de forkerte hænder, siger Welton Chang, der er teknologichef for organisationen Humas Rights First og tidligere efterretningsofficer til The Intercept og tilføjer:
”Fremadrettet bør det amerikanske militær og det diplomatiske apparat grundigt overveje, om de her systemer skal bruges igen i situationer, der er lige så skrøbelige som Afghanistan.”

En kilde siger til The Intercept, at Taliban muligvis behøver yderligere værktøjer for at kunne tilgå HIIDE-enhedernes data, men samme kilde frygter, at Pakistan kunne finde på at hjælpe talibanerne.

Det er ikke lykkedes The Intercept at få en kommentar fra det amerikanske forsvarsministerium.


Læs også...

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…