Arbejdsskader opstår også under julefrokosten

Der er påskefrokost i den mindre jyske it-virksomhed. Alle medarbejdere er inviteret til spisning og socialt samvær på arbejdspladsen her i foråret 2014. Inden tænderne skal sættes i lammestegen, kan de ansatte få tiden til at gå med blandt andet et slag bordtennis. En af dem, der vælger det, er et yngre PROSA-medlem.

Men i kampens hede slår han sit knæ ind i bordtennisbordet og pådrager sig med en skade.

Den anmelder han til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der dengang hed Arbejdsskadestyrelsen, fordi han mener, at der er tale om en arbejdsulykke. Knæskaden skete jo på arbejdspladsen.

Men styrelsen mener, at hændelsen i højere grad havde karakter af fritid end arbejde. Den lægger vægt på, at muligheden for at spille bordtennis på arbejdspladsen ikke havde karakter af en egentlig motionsordning med rammer og struktur, og at ulykken skete uden for normal arbejdstid til et firmaarrangement. Der er ikke tale om en arbejdsskade, slår styrelsen fast godt et år efter knæskaden.

Men den fortolkning er medlemmet ikke enig i. Han kontakter derfor PROSA, der på hans vegne klager over afgørelsen.

Med klagen vedlægges den påskefrokostinvitation, som virksomheden sendte ud til alle medarbejdere. Her står det ordret, at der vil blive arrangeret ”leg, bordtennis og Wii-spil” inden spisning. Det får Arbejdsskadestyrelsen til at se anderledes på tingene. Arbejdsgiveren havde altså tilskyndet til aktiviteten – i dette tilfælde bordtennis - og aktiviteten var derfor en del af arbejdstiden, fordi invitationen var sendt ud med forventning om, at de ansatte dukkede op. Arbejdsskadestyrelsen anerkender derfor i oktober 2015 bordtennisulykken som en arbejdsskade, og der udbetales erstatning.

Gråzone mellem arbejdstid og fritid

Alle, der udfører arbejde for en arbejdsgiver, er forsikret mod følger af skader, som opstår i forbindelse med arbejdet. Og som udgangspunkt er en skade, som sker i arbejdstiden, en arbejdsskade, uanset om man har indtaget alkohol og været lidt overmodig eller opfindsom. Men den omtalte sag viser ifølge Camilla Winther, der er jurist i PROSA, at der er en gråzone.

– Sagen er et eksempel på de skader, der ligger i gråzonen mellem arbejdsskadeulykke og fritidsulykke, da den jo reelt sker uden for den normale arbejdstid, siger Camilla Winther, der er jurist i PROSA.

Det springende punkt i sagen om bordtennisskaden er, at arbejdsgiveren har tilskyndet til aktiviteten. Hvis aktiviteten bare er en mulighed på arbejdspladsen, vil det blive betragtet som en ulykke sket i fritiden, også selvom skaden indtræffer i den tid, man ret beset er på arbejde, som eksempelvis i en pause.

– Vi anbefaler, at medlemmerne kontakter os straks, når skaden er sket, hvis man er det mindste i tvivl, om det er en arbejds- eller fritidsulykke. Det er ikke op til PROSA at foretage vurderingen, men vi kan guide til hurtig anmeldelse, siger Camilla Winther.

Hvornår er en skade, opstået ved et firmaarrangement, en arbejdsskade?

– Medlemmer kan skrive sig bag øret, at sker der en ulykke uden for det, man normalt ville kalde arbejdstid, eksempelvis en julefrokost, sommerfest eller obligatoriske personaledage, så kan det falde under begrebet arbejdsskade, hvis der er obligatorisk deltagelse, og alle er blevet inviteret. Det er uden betydning, om arrangementet afholdes på arbejdspladsen eller et andet sted, og om det foregår i normal arbejdstid eller ej, siger Camilla Winther.

Chefen skal stå for arrangementet

Af loven fremgår det, at ”deltagelse i firmaarrangementer, som arbejdsgiveren har arrangeret, og som tjener marketingformål eller til at styrke samarbejdet i virksomheden, også falder under 'arbejde'”.

– Herved kan en skade, der sker under en firmatur til udlandet, godt være arbejdstid, hvis den er arrangeret og planlagt af arbejdsgiver. Det samme gælder for firmafodbold, hvis arbejdsgiver er arrangør. Modsat vil en skade opstået under en personalefest efter arbejdstid, arrangeret af en personaleforening, uden at arbejdsgiver har bidraget, med stor sandsynlighed ikke blive anerkendt som arbejdsskade. Det samme gælder for en skade under en fodboldkamp i en weekend i sommerhus, arrangeret af arbejdsgiver, hvis fodbold ikke er en del af arrangementet, siger Camilla Winther.

Hun understreger, at man er omfattet af arbejdsskadesikringsloven fra arrangementets start og frem til den officielle afslutning. Vælger man eksempelvis at fortsætte i byen efter en firmafest, er det derimod for egen risiko og for egen regning.

Er du blevet inviteret til et socialt arrangement af din arbejdsgiver, anbefaler Camilla Winther, at du forsøger at gebærde dig som vanligt, også selvom der kommer alkohol indenbords.

– En arbejdsskade er jo oftest en ulykke, og derfor noget, som man ikke har til hensigt skal ske, siger hun.

 


Læs også...

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…

Det er et stort skifte at gå fra den "grønne" værnepligt til cyberværnepligten, fortæller 20-årige Ruben. Cyber ops-forløbet, hvor de værnepligtige…

23-årige Christian havde arbejdet med it i flere år, inden han startede i cyberværnepligten. Han drømmer om at arbejde i Forsvaret fremover, for her…

På få minutter komponerede Ole Tange en PROSA-slagsang med tekst fra ChatGPT, og med musik, sang, beats og kor fra Udio.com. "Det fungerer, det er…

Natasha Friis Saxberg er en af de mest markante stemmer, når det handler om at sætte dagsordener inden for it og tech herhjemme. Hun er direktør for…

Selvom Anna igen og igen fortalte sine ledere, at den kode, hun og kollegerne arbejdede med, ikke var god nok, blev der ikke lyttet – men der blev…

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.