Australien vil svække kryptering

Den australske regering vil forsøge at sætte en stopper for, at terrorister krypterer deres kommunikation. Sådan lyder meldingen forud for et kommende møde i den såkaldte Five Eyes-gruppe, hvor efterretningsmyndigheder i fem engelsktalende lande samarbejder om at udveksle informationer. Det melder nyhedstjenesten Ars Technica, som samtidig understreger, at hvis man svækker mulighederne for at beskytte data ved at tillade myndigheder adgang under visse omstændigheder, så vil konsekvensen være, at sikkerheden generelt bliver lavere for alle kriminelle eller lovlydige borgere.

Five Eyes-gruppen består af Australien, New Zealand, Canada, Storbritannien og USA, og Australien vil nu presse på for, at der laves nye internationale aftaler om muligheden for dataudveksling mellem de fem lande.  

– Inden for en kort årrække vil 100 procent af al kommunikation benytte sig af kryptering, det problem vil svække og måske ødelægge vores muligheder for at indsamle og handle på baggrund af efterretninger, medmindre vi gør noget ved det, konstaterer den australske pendant til en justitsminister, Attorney General George Brandis, ifølge Ars Technica.

Først i juni advokerede den tidligere leder af den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, James Clapper, for et “key escrow”-system, med deponering af de private krypteringsnøgler, som svar på ønskerne om at svække kryptering. Tilbage i 1990'erne forsøgte den daværende amerikanske regering at indføre et lignende system, den såkaldte Clipper Chip, som dog blev opgivet på grund af massiv modstand.

kwn  


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…