Bill Gates er et rumvæsen

Algoritmerne hjælper til at finde ligesindede lidelsesfæller i et fælles ekkokammer, skriver Kim Escherich, der er Executive Innovation Architect & Ai-Ethics Advisor i IBM, i denne klumme.

Corona er et gigantisk fupnummer, og hele pandemien er designet af WHO i samarbejde med World Economic Forum under ledelse af ypperstepræsten Klaus Schwab, som med sin ”The Great Reset-strategi” forbereder en ny, fascistisk verdensorden sammen med Bill Gates. Hverken medier, politikere eller videnskab kan man stole på; de er alle en del af et korrupt setup.

Dette verdensbillede er ganske udbredt i visse afkroge af de sociale medier, og coronakrisen har blot forstærket udviklingen. Nu flokkes konspirationsteorier og mistro til myndigheder og autoriteter sammen med en accelererende splittelse, hvor alle, som ikke tror på konspirationen, kaldes “får”. Og “fårene” kalder konspirationsteoretikerne for “sølvpapirshatte”. Men ingen mødes i dialog.

Og nej, vi er ikke i et dybt, mørkt hjørne af nettet. Forleden havde en af konspirationsteoretikerne fundet en corona-beredskabsplan på Region Sjællands website og delte denne som en ”afsløring” af regeringens plan for tvangsvaccination. De fleste ved, at en beredskabsplan ikke er en plan for at gennemføre katastrofen – men efter få timer var dokumentet delt tusindvis af gange på Facebook som regeringens tvangsvaccineringsplan, og ”afsløringen” var dermed gået viral. Og var blevet til sandhed.

Problemet i dag er, at sociale medier lader til at ændre på vores verdensopfattelse
- Kim Escherich

Vi har altid haft folk med anderledes opfattelser, og fred være med det. Problemet i dag er, at sociale medier lader til at ændre på vores verdensopfattelse. I en rus af confirmation bias – den effekt, at den enkelte kun ser evidens for egne opfattelser og teorier – begynder større grupper at opfatte konspirationen som sandhed. Fordi den passer ind i et eksisterende verdensbillede, fremmaner et fjendebillede, eller fordi man mangler noget at tro på. Og algoritmerne hjælper til at finde lige­sindede lidelsesfæller i et fælles ekkokammer. Helt automatisk.

Traditionelle dyder omkring kritisk tænkning, kildekritik, videnskabelig metode og dannelse lader sig ophæve i dette univers og erstattes af et miljø, hvor beviset på påstanden kan være hvad som helst, men ofte en YouTube-video fundet ved en hurtig søgning. Videnskabelig metode er out. 

Løsningen er ikke ligetil. De sociale medier, ofte hjulpet af et voksende netværk af faktatjek-organisationer, prøver at begrænse spredningen af den værste misinformation ved at markere og tilmed slette, hvad der måtte være misvisende. Men lige meget hjælper det. I konspirationens verden er både Facebook og faktatjek-organisationerne nemlig styret af magthaverne, så dem kan man slet ikke stole på.

Problemet er, at hvis vi ikke på samfundsplan gør noget ved denne udvikling, kan den have konsekvenser for både sammenhængskraft, demokrati og smittespredning. Så det er spørgsmålet, om vi nu skal have en ny højskolebevægelse, hvor vi danner borgere til navigation i en kompleks verden?

I dag tror to procent af amerikanerne fuldt og fast på, at jorden er flad. Og lad mig vove den påstand, at vi snart vil se dokumentation for, at Bill Gates er en reptilian fra det ydre rum, ankommet med det ene formål at sprøjte nanobots i blodbanen på os allesammen. Bare vent.


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…