Bliv klogere på ændringer i dagpengereglerne

Den nye dagpengereform er netop vedtaget, og de enkelte punkter skal nu beskrives i bekendtgørelser og vejledninger. Derfor følger der her en liste udelukkende over ændringer, og jeg vil så vende tilbage til dem i løbet af efteråret, når vi ved mere om de enkelte ændringer.   

Ret til seniormedlemskab

Medlemmer, der når folkepensionsalderen, har ret til at blive i a-kassen eller melde sig ind i a-kassen. De kan dog ikke opnå ret til ydelser – altså penge - fra a-kassen. Det eneste, de opnår ret til, er hjælp til jobsøgning.

Nedsat sats til dimittender

Nyuddannede medlemmer kan få udbetalt dagpenge efter 82 procent-satsen, hvis de har forsørgerpligt over et barn, ellers vil de få udbetalt dagpenge efter 71,5 procent-sats. 

Regler for dimittendoptagelse

Fortolkningen af 18 måneders-reglen for optagelse som nyuddannet ændres. Medlemmer, der gennemfører en uddannelse normeret til at vare mindst 18 måneder, opnår ret til dagpenge en måned efter uddannelsens afslutning. Uddannelsen kan dog tidligst anses for afsluttet 18 måneder efter påbegyndelse. 

Arbejde med krigsmateriel

Tidligere har det været en gyldig grund for et medlem at undlade at overtage arbejde eller at ophøre med arbejde, når der var tale om arbejde med udvikling og produktion af krigsmateriel. Denne regel ophæves nu. 

Henvisning til fuldtidsarbejde

Et deltidsforsikret medlem kan ikke længere afslå at overtage henvist arbejde af større omfang end deltidsarbejde. Det samme gælder, hvis pågældende henvises til en samtale med en arbejdsgiver. Det betyder, at deltidsforsikrede medlemmerne fremover kan henvises til fuldtidsarbejde. 

Fleksibel genoptjening

Den fleksible genoptjening indebærer, at medlemmer, som ikke har genoptjent retten til en ny dagpengeperiode, når den ordinære dagpengeperiode er opbrugt, får mulighed for at konvertere beskæftigelsestimer på en beskæftigelseskonto til forlængelse af dagpengeperioden i forholdet 1:2. Forlængelsen kan højest være et år, så den samlede dagpengeperiode inklusive forlængelse ikke kan overstige tre år. 


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…