COVID-19

Coronapasset er tilbage

Ny trepartsaftale åbner for krav om coronapas på arbejdspladser – og det kan koste dig jobbet, hvis du nægter.

Med udsigt til stigende coronasmitte og risiko for endnu en delvis nedlukning af samfundet er arbejdsmarkedets parter og regeringen blevet enige om at gøre det muligt for arbejdsgivere at kræve at se de ansattes coronapas.

Det har flere store virksomheder som Mærsk og Novo allerede valgt at gøre.

Mærsk har – formentlig som den eneste virksomhed i landet – endda taget skridtet videre og kræver, at alle medarbejdere er vaccineret, og trods skarp kritik fra en række faglige organisationer, har Mærsk foreløbig valgt at fastholde sit vaccinekrav. Ansatte, der ikke vil lade sig vaccinere, får ikke adgang til arbejdspladsen og må arbejde hjemme.

Konsekvenser for jobbet

Helt så indgribende er trepartsaftalen ikke. Men selv om det at lade sig teste og fremvise coronapas på arbejdspladsen for mange virker som et relativt lille indgreb i den personlige frihed mod til gengæld at øge chancerne for at holde arbejdspladserne åbne, så kan trepartsaftalen i sidste ende risikere at koste dig jobbet, hvis du ikke kan eller vil lade dig teste.

Det bekræfter formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard, overfor Finans.

”Det er jo ikke dér, vi skal hen, og jeg håber selvfølgelig, at man kan aftale sig frem til løsninger lokalt, men der er ingen tvivl om, at det kan få ansættelsesretlige konsekvenser”, siger Lizette Risgaard til Finans.

Coronapasset er en fornuftig løsning, da det vil bidrage til at holde Danmark åbent og til, at medarbejderne trygt kan gå på arbejde
- Lizette Risgaard, formand for FH

Det samme siger beskæftigelsesminister Matias Tesfaye (S), som også sender en advarsel til ledige:

”Hvis du for eksempel er i virksomhedspraktik i Bilka, og Bilka vælger at indføre coronapas, og du så nægter og derfor ikke kan komme på arbejde, så stopper dagpengene eller kontanthjælpen”, fastslår han til Finans.

Stigende smittetal

Lizette Risgaard understreger, at formålet med at indføre muligheden for coronapas på arbejdspladserne er at holde Danmark åbent trods voldsomt stigende smittetal.

”Vi skal passe på hinanden – også på arbejdspladserne. Coronapasset er en fornuftig løsning, da det vil bidrage til at holde Danmark åbent og til, at medarbejderne trygt kan gå på arbejde”, siger hun.

For at have et gyldigt coronapas, skal man have en negativ coronatest, have immunitet fordi man har været smittet indenfor de seneste seks måneder eller være vaccineret.

Det er op til den enkelte arbejdsgiver, om de ansatte skal pålægges at vise et gyldigt coronapas.

Test i arbejdstiden

Mattias Tesfaye siger i en pressemeddelelse, at ansatte enten skal kunne lade sig teste i arbejdstiden eller få kompensation for at gøre det i fritiden, hvis det er et krav for arbejdsgiveren.

Trepartsaftalen hastebehandles formentlig i Folketinget i denne uge. Det kræver dog, at to tredjedele af Folketinget bakker op om at hastebehandle det.

Ordningen gælder foreløbig i en måned, men den kan forlænges. Det kræver blot, at politikerne også forlænger coronapandemiens status som samfundskritisk sygdom. Det sker også kun én måned ad gangen.