Hvordan sørger vi for, at tech bruges til det gode, og ikke som big tech bruger det? For tech er fantastisk. AI er fantastisk. Men kun i de rette hænder. Det er en kæmpe værdi- og kulturkamp, som sætter rammerne for de næste år. Det kunne Heritier Mugashi godt tænke sig at snakke med andre om 1. maj. Foto: Jakob Boserup
Heritier Mugisha er 27 år, har fuld fart på karrieren som IT-ansvarlig i en privat virksomhed, og så har han lige set, at han kan gå på pension som 72-årig, hvis han er heldig.
Altså om 45 år.
Samfundet, overenskomster, arbejdsliv og fokus er indrettet efter og til en tid, der var, og af folk, som i dag er tæt på pensionen. En pension, som rammer dem en en del tidligere, end den vil gøre for Heritier og hans generation.
”Vi mangler simpelthen at sætte vores aftryk i den faglige kamp, som langt hen ad vejen er indretningen af det samfund, vi gerne vil leve og arbejde i. Vi skal tage handsken op fra de kæmper, som i sin tid grundlagde fagforeningerne for at sikre ordentlig løn, arbejdsforhold og et retfærdigt samfund. De kiggede frem i tiden og tænkte på næste generation", siger Heritier.
"Det, vi har, er takket være dem. Og det kan tages fra os igen. Det ser vi med dét, der sker i USA. Det kræver ikke andet end nye politiske strømninger og flertal. Så vi skal have bomstærke fagforeninger og fællesskaber. Vi skal ligesom vores bedsteforældre og oldeforældre bygge fællesskaber til fremtiden. Derfor har vi yngre folk brug for at mødes og blande os,” fortsætter han.
Øl, vand, IT, fællesskab og gode snakke
Derfor opfordrer han også flest muligt til at dukke op til 1. maj.
”Jeg er med til at arrangere 1. maj for PROSA i Fælledparken. Og det er jeg, fordi det er gået op for mig, hvor vigtigt det er at mødes. Vi er ved at blive zombier af scrolling", fastslår han.
Heritier frygter at de manglende fællesskaber vil koste dyrt, fordi de yngres stemme bliver for svag, når samfundet skal indrettes med blik for fremtiden.
"Vi mødes for lidt og snakker om de reelle udfordringer, og derfor sætter vi ikke det aftryk på samfundet, arbejdslivet og debatten, som er så vigtigt. Altså os, der er yngre,” fortæller Heritier Mugisha.
”Så kom dog, mød op, få en hyggelig dag i teltet med øl, vand, musik og gode snakke. Det handler om fællesskab og om at bygge netværk. I PROSA kan du sådan set starte lige det netværk, du brænder for. Kom hvis du er studerende og søger arbejde, kom hvis du brænder for IT og tech. Kom hvis du har noget på hjerte eller bare vil møde andre,” fortsætter han.
Ny generation, nye krav
For Heritier Mugisha er 1. maj en begivenhed, som i manges bevidsthed mest handler om øl, sol og en fridag. Ikke om at engagere sig.
”Men man kan begge dele. For vi har brug for engagement. Og vi har i den grad brug for en stærk fagbevægelse, som løfter de rette sager. Kortere arbejdstid, bedre worklife-balance, fokus på at livet og karriere kan komme i tempi, og at det med at trække stikket ud ikke er noget, man skal vente med til pensionsalderen. Altså et arbejdsmarked, som også er gearet til virkeligheden og de faser af livet og karrieren, som man kan være i,” siger han og fortsætter:
”Vi er ikke et industrisamfund mere. Vi er et 24/7/365 videnssamfund, hvor man skal kunne stå af og på og kunne fungere fleksibelt. Nogen vil arbejde meget. Fint. Men de skal have ordentlige forhold. Nogle skal stifte familie, og de skal også have gode forhold og tid til det. Og nogle vil måske tage orlov. Det er sådan, vi er og tænker fremover. Og arbejdsmarkedet skal passe til det.”
Verden i flammer – vi skal have den gode tech
Og der er meget at snakke om, mener Heritier Mugashi:
”Der er i den grad meget at snakke om. Verden står lidt i flammer og er drønusikker. Hvad med klimadebatten, som pt. er død, men som burde fylde enormt meget, fordi det er et kæmpe problem? Hvad med morgensdagens arbejdsmarked, når kunstig intelligens for alvor sætter et aftryk, og hvor der kan måles på alt, indsamles data om alt og misbruges data? Hvordan sørger vi for, at tech bruges til det gode, og ikke som big tech bruger det?” siger han.
”For tech er fantastisk. AI er fantastisk. Men kun i de rette hænder. Det er en kæmpe værdi- og kulturkamp, som sætter rammerne for de næste år. Skal vi gøre alt det gode, eller skal vi kaste det i hænderne på de stinkende rige få, som bruger det til global magt og til at skabe mistrivsel og skade demokratiet?”
Første maj ikke "mig først"
Ifølge Heritier Mugashi er det her, det er så vigtigt at mødes.
”Vi har brug for fællesskabet. Ikke ”mig først”, men første maj. Altså fællesskabets mulighed for skabe noget trygt og godt. Uden fællesskabet har vi ikke meget at stå imod med.”
Din IT-fagforening fejrer 1. maj både i Fælledparken i København, I Odense og på Rådhuspladsen i Aarhus.
I København kan medlemmer møde til brunch hos klokken 10 hos PROSA og gå med i fælles optog til Fælledparken.
I Odense klokken 10.30
Og i Aarhus mødes vi til morgenmad hos PROSA klokken 9.30.
Se mere og tilmeld dig morgenmad under arrangementer på prosa.dk