Det psykiske arbejdsmiljø under lup

Omkring 500 it-professionelle vil i slutningen af april blive kontaktet, fordi hovedorganisationen FTF har tilbudt PROSA at deltage i en undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø.

FTF foretager hvert femte år denne undersøgelse, men det er første gang, at PROSA deltager. 

Fordi undersøgelsen sker i FTF-regi, omfatter den også mange andre faggrupper, og nogle af de spørgsmål og temaer, der bliver spurgt til, er måske ikke de mest centrale i it-faget. Imidlertid vil undersøgelsen også omfatte en række temaer, som vi opfatter som centrale for PROSA-medlemmer: grænseløst arbejde, forandringer, arbejdspres, muligheden for at levere kvalitet i arbejdet samt de positive faktorer i det psykiske arbejdsmiljø - såsom muligheden for indflydelse og udviklingsmuligheder i arbejdet.

De medlemmer, der vælger at deltage i undersøgelsen, skal give samtykke til, at PROSA må overdrage deres cpr-nummer til FTF. Når FTF modtager cpr-numrene, vil der ske en sikkeroverførsel af cpr-numrene til Danmarks Statistik. Her vil man foretage et anonymiseret udtræk, der kan danne et statistisk materiale, som herefter vil danne grundlag for FTF's rapporter.

Derefter vil cpr-numrene blive sikkert opbevaret. For de medlemmer, der besvarer spørgeskemaet, vil FTF modtage cpr-numre fra PROSA. Det gør vi med henblik på, at FTF kan bruge resultaterne fra denne undersøgelse til senere at følge op på, om der er sammenhæng mellem det psykisk arbejdsmiljø og de problemer, vi kan se om to til fire år. Den generelle statistiske tilbagemelding på undersøgelsen vil ikke indeholde oplysninger, der indbefatter cpr-numre. Disse vil kun blive anvendt ved senere followup på undersøgelsen, så man kan se, om folk har flyttet sig i det psykiske arbejdsmiljø.

Data vil blive opbevaret hos Danmarks Statistik og vil blive slettet efter fem år. Vi vil fra PROSAs side følge op på, at dette faktisk også sker.

PROSA har været meget standhaftig omkring hele proceduren med overlevering af cpr-numre. Så dette vil kun ske, hvis PROSAs medlemmer deltager på et oplyst grundlag, og overleveringen først sker, når medlemmet har deltaget i undersøgelsen.

Vi håber meget, at omhyggeligheden i datahåndteringen vil betyde, at rigtigt mange PROSA-medlemmer vil deltage i undersøgelsen, så vi bedst muligt kan få afdækket it-folks psykiske arbejdsmiljø.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…