En tilkaldevikar skal stadig søge job

Husk at melde ferie, når du er ledig

Husk at melde ferie til jobcentret og a-kassen, når du kender din ferieperiode, og senest 14 dage før din ferie begynder.

Selvstændig virksomhed og dagpenge

Hvis du er ledig og modtager dagpenge, kan du risikere at få et brev, om at du mangler at oplyse arbejdstimer i din selvstændige virksomhed. Hvis du har fået godkendt drift af selvstændig bibeskæftigelse, samtidig med at du får dagpenge, er det vigtigt, at de timer, du har oplyst, da du fik godkendelsen, også er det antal arbejdstimer, som du oplyser på dit dagpengekort hver måned. Hvis der er sket ændringer i din virksomhed, siden du fik godkendelsen, skal du oplyse dette til a-kassen. Hvis vi vurderer, at ændringen kan forenes med dagpenge, så ændrer vi din tilladelse.

Skal man søge job i de uger, hvor man arbejder 37 timer som tilkaldevikar? Det er et spørgsmål, vi ofte får her i a-kassen. Og svaret er: Hvis du er tilmeldt jobcentret som ’helt eller delvist ledig’, skal du søge flere job hver uge - også i de uger, hvor du arbejder på fuld tid.

"Hvorfor det?" lyder næste spørgsmål så typisk. Det er, fordi supplerende dagpenge udbetales som en månedsudbetaling og ikke på ugebasis. Det vil sige, at skal vi udbetale supplerende dagpenge i en måned, så skal du også være aktivt jobsøgende - altså stå til rådighed og søge job i hele den måned, vi udbetaler for, og ikke kun i enkelte uger.

Vi udbetaler normalt dagpenge for 160,33 timer pr. måned. Hvis du har haft arbejde og fået løn for eksempelvis 37 timer, fordi du har været vikar i en uge, så supplerer vi op med dagpenge på i alt 123,33 timer.

Så længe du ikke har fast fuldtidsarbejde eller har arbejde på nedsat tid og står tilmeldt som helt eller delvist ledig i jobcentret, skal du ifølge reglerne kunne overtage rimeligt arbejde på fuld sædvanlig arbejdstid for at få dagpenge.

Hvis du har en længere periode, hvor du arbejder 37 timer om ugen, kan du med fordel afmelde dig jobcentret i den periode og tilmelde dig igen fra første ledige dag.

Paradoks ophæves

Der er i forbindelse med den nye dagpengereform opstået det paradoks, at ledige i nogle tilfælde straffes økonomisk, hvis de siger ja til arbejde, mens de modtager dagpenge.

Reformens regler, der træder i kraft fra den 1. oktober 2018, betyder nemlig, at ledige, der har opbrugt retten til supplerende dagpenge, risikerer at blive hårdt straffet for at takke ja til småjobs. For hvis man har arbejdet lidt i en måned, kan man ikke modtage dagpenge hele den pågældende måned. Dermed kan få timers arbejde koste en hel måneds dagpenge. Man vil nu ændre reglerne, så det alene er de uger, hvor man arbejder, som man ikke kan modtage dagpenge i.

Vi skriver mere om reglerne på et senere tidspunkt.


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…