POLITIK

EU lander aftale om nye AI-regler: "En historisk sejr"

Nye EU-regler vil fremover sætte rammerne for, hvordan og hvornår vi kan benytte os af kunstig intelligens. PROSA, digitaliseringsminister og EU-kommissær glæder sig over, at aftalen nu er i hus.

 

EU-landene er efter lange og tunge forhandlinger blevet enige om et nyt regelsæt for kunstig intelligens.

Arbejdet med den såkaldte AI Act gik i gang i 2021, og nu er EU-landene altså blevet enige om, hvordan og hvornår man fremover må benytte kunstig intelligens.

Den nye aftale, der mangler en endelig godkendelse fra EU-medlemslandene, kaldes en historisk milepæl.

– Historisk! EU bliver det allerførste kontinent til at lave klare regler for brugen af kunstig intelligens, skriver Thierry Breton, EU's kommissær med ansvar for det indre marked, på X.

AI Act sætter rammerne for brugen af kunstig intelligens, og aftalen indeholder blandt andet en række forbud.

EU vil for eksempel forbyde ansigtsgenkendelse i realtid (dog med nogle undtagelser), følelsesgenkendelse på arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner samt AI-systemer, der manipulerer med mennesker, så de mister deres frie vilje.

FAKTA OM AI ACT

De nye regler om brugen af kunstig intelligens mangler at blive endeligt godkendt af EU-landene. Det forventes, at reglerne blever implementeret over de kommende år. 

Den nye AI Act betyder blandt andet, at...

  • der er enighed om sikkerhedsforanstaltninger vedrørende kunstig intelligens til generelle formål.
  • det begrænses kraftigt, hvornår man må anvende af biometriske identifikationssystemer.
  • der indføres et forbud mod social scoring (opdeling og kategorisering af gruppe- eller personrelaterede rådata i forskellige kategorier og segmenter af datamanipulatorer og datamæglere) og kunstig intelligens, der bruges til at manipulere eller udnytte brugersårbarheder.
  • man giver forbrugerne en ret til at indgive klager og få meningsfulde forklaringer af AI-teknologier. 
  • der indføres bøder til virksomheder for overtædelser af reglerne. Bødestørelsen vil være fra 7,5 mio. euro, 1,5 pct. af en virksomheds omsætning op til 35 mio. euro eller 7 pct. af den globale omsætning. 

Herhjemme er digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) glad for, at aftalen er landet.

– Kunstig intelligens er i rivende udvikling og giver fantastiske muligheder, som vi skal udnytte. Jeg er derfor meget glad for og stolt over, at vi nu har skabt verdens første rammer, der giver klarhed for virksomhederne og myndighederne, når de udvikler og bruger kunstig intelligens, siger ministeren i en meddelelse og fortsætter:

– Reglerne tager udgangspunkt i den risiko, der er forbundet med anvendelsen af kunstig intelligens, og rammer den rigtige balance, så vi giver plads til innovation, samtidig med at vi beskytter borgerne, der hvor kunstig intelligens udgør en risiko.

Hos PROSA glæder næstformand Curt Kjærsgaard Raavig sig også over aftalen. Han kalder AI Act for en ”historisk sejr”.

– Jeg er særligt glad for, at det bliver forbudt at bruge kunstig intelligens til følelsesgenkendelse på arbejdspladsen. Vi skal have ordentlige og etisk forsvarlige rammer for arbejdsgivernes overvågning af ansatte, siger Curt Kjærsgaard Raavig.

EU har desuden også besluttet at oprette et kontor for kunstig intelligens under EU-Kommissionen, som skal håndhæve de nye AI-regler. 


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…