Michael Tøttrup er idemanden bag uddannelsen i it-arkitektur.

UDDANNELSE

Fremtidens it-folk har forretningsforståelse

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og med PROSA som initiativtager. Til juni dimitterer første hold fra Aarhus Erhvervsakademi.

 

Til juni dimitterer de første professionsbachelorer i it-arkitektur fra Erhvervsakademi Aarhus. Det er en helt ny uddannelse skabt i samarbejde med PROSA, og som nu udbydes i såvel Aarhus som Kolding og København.

Leder af udviklingsafdelingen i PROSA Michael Tøttrup har været drivkraften bag skabelsen af den ny uddannelse, og han glæder sig til at se de første studerende blive færdige og ramme arbejdsmarkedet.

- Vi følger udviklingen og behovet inden for it og tech tæt i PROSA. Vi er et forbund for it-professionelle, så derfor er vi også interesserede i, at de har de bedste muligheder, samt forsøger at sikre, at paletten af uddannelser svarer til kravene ude i virksomhederne. Det kombineret med behovet for flere bacheloruddannelser inden for it. Det er sådan set årsagen til, at vi startede projektet med at få skabt en ny uddannelse i it-arkitektur i sin tid, fortæller Michael Tøttrup.

Vi er simpelthen nødt til at følge hurtigt med, fordi it er så integreret et fundament under alt


Flytter sig hele tiden

Han har mere end 30 års erfaring med at følge udviklingen på arbejdsmarkedet i forhold til it og ser nogle klare tendenser.

- It flytter sig hele tiden. Og forventningerne til, hvad it-uddannede skal kunne. Der har været og er stadig meget fokus på at kunne programmere, men det kombineres med et voksende behov for, at de uddannede, som kommer ud, også kan forstå konteksten i en virksomhed, altså har forretningsforståelse og forståelse for brugen og værdiskabelsen. Fremtidens it-professionelle skal også kunne se sig ind i organisation og forretning, siger Michael Tøttrup.

- Det er dét, vi har gjort med uddannelsen i it-arkitektur. Her ser vi også på design og brug. På arkitekturen og forretningsforståelsen, på, hvordan virksomhedens data bliver en aktiv del af forretningen, og ikke kun selve den 'hårde' programmering, siger han.

 

FAKTA: Professionsbachelor i it-arkitektur


Forretningsarkitektur: Du lærer om entreprisearkitektur og virksomhedens forretningsgrundlag og digitaliseringsbehov. Fokus er på hele virksomheden og på, hvordan it kan anvendes optimalt.

Informationssystemarkitektur: Du lærer om moderne udviklingsmiljøer og softwarekonstruktion. Fokus er på programkonstruktion, webteknologier, app-udvikling og systemarkitektur.

Teknologisk arkitektur: Du lærer om it-systemers arkitektur. Fokus er på virksomhedens tilgang til og anvendelse af data. Der arbejdes med databasedesign, datamodellering og dataudveksling baseret på moderne og efterspurgte webteknologier og cloud-løsninger.

 

Tager tid

Det er ikke ligetil at få en ny uddannelse godkendt – og bacheloruddannelsen i it-arkitektur var da også længe undervejs.

I virkeligheden ville den nok stadig have været på tegnebrættet, hvis ikke Michael Tøttrup havde haft gode forbindelser i ministeriet, så behandlingen blev fremskyndet og lettet.

- Der er utroligt mange detaljer og beskrivelser, som skal være på plads. Og det er der selvfølgelig gode grunde til. Det er bare samtidig vigtigt med fleksibilitet og et uddannelsessystem, som tilretter sit udbud til den rivende udvikling og efterspørgsel, der er i forhold til it-uddannede, fortæller afdelingslederen.

Vi skal følge med tendenserne

- Vi er simpelthen nødt til at følge hurtigt med, fordi it er så integreret et fundament under alle virksomheders, organisationer og samfundets udvikling. Så det går stærkt, og selvom der måske er en konjunkturnedgang med store fyringsrunder i USA, så er efterspørgslen på rette kompetencer stadig enorm, fordi it-jobs ikke længere er mere konjunkturfølsomme end resten af samfundet.

- Behovet for rette it-kundskaber vil altid være der, men arbejdsmarkedet tilretter sig selvfølgelig, som vi p.t. ser det i forhold til blandt andet efterspørgsel på kompetencer inden for kunstig intelligens, siger Michael Tøttrup.

Han mener derfor også, at det er vigtigt at rykke hurtigt og udvikle nye uddannelser og nye kombinationer i takt med tendenser og udvikling.- Det er det, vi har gjort med it-arkitektur. Vi har samtidig set på behovet for noget, som er attraktivt for kvindelige studerende, fordi der er et stort behov for, at flere kvinder også kommer ind i it. De fravælger stadig, desværre, i høj grad studier som datalogi, men er i princippet lige så optagede og interesserede i it som mænd. Det skal vi udnytte til at gøre uddannelserne mere skræddersyede og attraktive, siger Michael Tøttrup.


Læs også...

Kønsfordelingen er skæv i it-branchen, men hvorfor er det overhovedet et problem? Og hvordan er vi havnet her? Rikke Kristine Østergaard har en…

Kunstig intelligens gnaver sig med lynets hast ind i it-sikkerhedsbranchen – og det giver både muligheder og udfordringer, påpeger Jacob Herbst fra…

Hvis det offentlige bøjer sig så meget for tech-giganterne, at de ligefrem vil gøre det ulovlige lovligt, så er en vigtig beskyttelse af os alle…

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…