Foto: Shutterstock

ARBEJDSLIV

Fri med løn til jobsøgning

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til at gå til jobsamtaler, mens du stadig er i din gamle stilling.


Står du uden fremtidigt arbejde, enten fordi du selv har valgt at sige op eller er blevet sagt op, så må du gerne søge både nyt arbejde og gå til jobsamtaler i arbejdstiden.

Det er en ret, du har efter funktionærlovens § 16, og den har du altså, uanset om du selv har sagt op uden at have nyt arbejde ved fratræden, eller om det er din arbejdsgiver, der har opsagt dig.

Rettigheden kommer dog med et par betingelser.

For det første er det kun, hvis du er i en opsagt stilling. Så du kan altså ikke få fri med løn til at gå til jobsamtaler, hvis du ikke er opsagt eller selv har sagt op.

Så hvis du ikke står over for at skulle fratræde inden for den nærmeste fremtid, er du altså stadig nødt til at bede om fri, hvis du skal til samtale i arbejds­tiden.
 

Du har altså ret til at få fri med løn til at tage til samtalen.


Så vidt muligt uden for arbejdstid

For det andet er det ikke al din jobsøgning, som du kan få fri med løn til. ­Hovedreglen er, at det skal ske med 'tilbørligt hensyn' til din arbejdsgiver, og det betyder altså, at du så vidt muligt skal lægge dine jobsøgningsaktiviteter uden for din normale arbejdstid.

Hvis du skal opdatere din LinkedIn-­profil eller bruge tid på at skrive en god gammeldags ansøgning, så er det noget, der sagtens kan udføres om aftenen, og derfor kan du som udgangspunkt ikke få fri med løn til det. Medmindre din arbejdsgiver selvfølgelig siger ja, hvis du spørger.

Jobsamtale

Hvis du er så heldig at blive bedt om at komme til en jobsamtale, så er udgangspunktet også her, at det skal være uden for din normale arbejdstid.

Det er imidlertid ikke altid muligt, da det jo også afhænger af din potentielle arbejdsgivers kalender. Så hvis det ikke er muligt at placere samtalen, når du har fået fri fra arbejde, så har du altså ret til at få fri med løn til at tage til samtalen.

Det betyder dog også, at din arbejds­giver kan bede om dokumentation for, at samtalen også finder sted, i det tidsrum du beder om fri. Du skal også huske at orientere din arbejdsgiver om, at du forlader arbejdspladsen, på det tidspunkt du er indkaldt til samtale, så de ved, at du er væk.

Der er desværre righoldig retspraksis på, at det kan være bortvisningsgrund at forlade arbejdspladsen uden først at give din chef besked. Det gælder også, selvom du har ret til fri med løn til jobsøgning. 


Læs også...

Mennesker har drømt om at opfinde en intelligent maskine siden oldtiden, men det var først i 1956, at begrebet ’kunstig intelligens’ blev opfundet.…

Det er ikke helt let at definere, hvad kunstig intelligens egentlig er – men spørgsmålet er, om vi overhovedet ved, hvad den menneskelige intelligens…

Hvorfor er AI ikke intelligent – og hvad er kunstig intelligens så, hvis det ikke er intelligent? Hvor ikke-intelligent intelligent er det reelt i…

Hvis du er uheldig og bliver syg, imens du holder ferie, er det vigtigt, at du husker at melde dig syg. Men får du løn under sygdommen, og kan du få…

Kvinder er et sjældent syn på datamatikeruddannelsen, men Gülsüm og Nuriye Erdogan er med til at ændre statistikken. De to søstre glæder sig til at…

Virtuel kandidat stiller op til det britiske parlamentsvalg.

Chipsproducenten Nvidia ræser forbi giganterne Microsoft og Apple og er nu det mest værdifulde selskab i verden.

Hvordan er det gået med AI Pin og r1? PROSAs gadgetnørd og legebarn, forbundssekretær Mirza Cirkinagic, gør status.

Gülsüm og Nuriye "the weird kids" i skolegården. De blev mobbet, fordi de elskede at game, men i dag har Gülsüm og Nuriye fundet en kæmpe styrke i at…

Desværre, afkølet rosé og en iskold fadøl er ikke en del af løsningen på at give slip på travlhed og stress i sommerferien – tværtimod. Stressekspert…