Foto: Shutterstock

ARBEJDSLIV

Fri med løn til jobsøgning

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til at gå til jobsamtaler, mens du stadig er i din gamle stilling.


Står du uden fremtidigt arbejde, enten fordi du selv har valgt at sige op eller er blevet sagt op, så må du gerne søge både nyt arbejde og gå til jobsamtaler i arbejdstiden.

Det er en ret, du har efter funktionærlovens § 16, og den har du altså, uanset om du selv har sagt op uden at have nyt arbejde ved fratræden, eller om det er din arbejdsgiver, der har opsagt dig.

Rettigheden kommer dog med et par betingelser.

For det første er det kun, hvis du er i en opsagt stilling. Så du kan altså ikke få fri med løn til at gå til jobsamtaler, hvis du ikke er opsagt eller selv har sagt op.

Så hvis du ikke står over for at skulle fratræde inden for den nærmeste fremtid, er du altså stadig nødt til at bede om fri, hvis du skal til samtale i arbejds­tiden.
 

Du har altså ret til at få fri med løn til at tage til samtalen.


Så vidt muligt uden for arbejdstid

For det andet er det ikke al din jobsøgning, som du kan få fri med løn til. ­Hovedreglen er, at det skal ske med 'tilbørligt hensyn' til din arbejdsgiver, og det betyder altså, at du så vidt muligt skal lægge dine jobsøgningsaktiviteter uden for din normale arbejdstid.

Hvis du skal opdatere din LinkedIn-­profil eller bruge tid på at skrive en god gammeldags ansøgning, så er det noget, der sagtens kan udføres om aftenen, og derfor kan du som udgangspunkt ikke få fri med løn til det. Medmindre din arbejdsgiver selvfølgelig siger ja, hvis du spørger.

Jobsamtale

Hvis du er så heldig at blive bedt om at komme til en jobsamtale, så er udgangspunktet også her, at det skal være uden for din normale arbejdstid.

Det er imidlertid ikke altid muligt, da det jo også afhænger af din potentielle arbejdsgivers kalender. Så hvis det ikke er muligt at placere samtalen, når du har fået fri fra arbejde, så har du altså ret til at få fri med løn til at tage til samtalen.

Det betyder dog også, at din arbejds­giver kan bede om dokumentation for, at samtalen også finder sted, i det tidsrum du beder om fri. Du skal også huske at orientere din arbejdsgiver om, at du forlader arbejdspladsen, på det tidspunkt du er indkaldt til samtale, så de ved, at du er væk.

Der er desværre righoldig retspraksis på, at det kan være bortvisningsgrund at forlade arbejdspladsen uden først at give din chef besked. Det gælder også, selvom du har ret til fri med løn til jobsøgning. 


Læs også...

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…

Hatespeech, antifeminisme og manosfære er blevet forrygende forretningsmodeller for influencers på sociale medier. De har fået godt tag i unge mænd…

Tobias Fonsmark har aldrig før oplevet så stor interesse for datasikkerhed og open source. På tværs af europæiske grænser vokser nye initiativer frem.…

To danske forskere har fået 21 millioner kroner til at etablere det første center i verden, som skal forske i effekterne, når kunstig intelligens…

Er din arbejdsgiver blevet opkøbt af en anden virksomhed? Her vil du som ansat have nogle særlige rettigheder – bliv klogere her.

Sven Uhrenholdt Frenzel er 31 år og arbejder som systemarkitekt hos Banedanmark.

Tusindvis af børn og unge ser med, når William Karlberg og hans kolleger tager politiuniformen på og livestreamer en gamingaften eller lægger en…

PROSA kæmper for en 30 timers arbejdsuge, for det vil komme både den enkelte, virksomhederne og samfundet til gode. Samtidig trænger fagforeningerne…

Vores samfund er ikke gearet til en 30 timers arbejdsuge, og derfor risikerer medarbejdere på nedsat tid at komme i problemer, hvis de på et tidspunkt…

"Arbejd, arbejd!" synger Bikstok Røgsystem intenst. Men er sandheden, at vi skal arbejde mer', mer' og endnu mer'? I øjeblikket er vores arbejdsliv…