Statsledere fra G7-landene bygget af elektronisk skrot udgør kunstværket Mount Recyclemore i Manchester.

Statsledere fra G7-landene bygget af elektronisk skrot udgør kunstværket Mount Recyclemore i Manchester. Foto: Matt Wilkinson/Ritzau Scanpix

REPOWER

Genbrugt elektronik vinder frem

Elektronikkæden Power sætter skub i reparation og videresalg af brugt elektronik.

Elektronikkæden Power tager nu et stort skridt for at drive elektronikbranchen i en grønnere retning i Danmark.

Det sker under navnet Repower, hvor kunderne fremover kan aflevere deres brugte elektronik, som bliver repareret og videresolgt fra butikkerne.

”Vi vurderer, at danskerne nu er klar til at efterspørge brugt kvalitetselektronik”, siger direktør Jesper Boysen fra Power Danmark i en pressemeddelelse.

Repower får premiere i 2022 og bliver en slags butik i butikken, hvor man modtager og reparerer brugte mobiltelefoner, computere, radio- og tv-udstyr samt hårde hvidevarer.

Varerne sælges med fuld reklamationsret, og det bliver faglært arbejdskraft, der står for reparationerne.

Vi vurderer, at danskerne nu er klar til at efterspørge brugt kvalitetselektronik
- Jesper Boysen, direktør i Power Danmark

De produkter, som ikke kan repareres, bliver skilt ad for at genanvende komponenter og sjældne råstoffer.

Det arbejde administreres af Elretur, som er Danmarks største kollektive ordning for genbrug og genanvendelse af kasseret elektronik.

Ifølge Morten Harboe-Jepsen, der er administrerende direktør i Elretur, betyder Powers satsning, at genbrugsbranchen står foran et decideret folkeligt gennembrud.

”Vi vil komme til at se nye forretningsmodeller og aktører på genbrugsområdet, som flytter genbruget fra støvede baglokaler til repareret elektronik med garanti”, siger han.

74,7

Den samlede globale affaldsstrøm inden for gammel elektronik og el-artikler forventes at gå fra 53,6 millioner tons i 2019 til 74,7 millioner tons i 2030. En stigning på 39% eller 9 kilo per indbygger i hele verden.

Kilde: Elretur


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…