Foto: Shutterstock

Arbejdsliv

Hjemmearbejde – en ret eller et gode, der er på tilbagetog?

PROSA oplever en tendens til at muligheden for hjemmearbejde blandt vores medlemmer indskrænkes. Regler om hjemmearbejde er langt de fleste steder et personalegode, der hører under ledelsesretten. Det betyder, at de kan ændres med kort varsel. PROSAs jurist Camilla Winther guider dig gennem reglerne for hjemmearbejde.


Under corona fik danske lønmodtagere smag for hjemmearbejde, og i PROSA så vi en stigning i mulighederne for hjemmearbejde i tiden, der fulgte.

Arbejdsmiljøloven blev i 2022 tilpasset og gjort mere fleksibel for arbejdsgivere og lønmodtagere, så rammer og krav ift. hjemmearbejdspladsen nu først skulle iagttages og overholdes efter mere end 2 hjemmearbejdsdage om ugen, hvor det før var allerede efter én enkelt hjemmearbejdsdag pr. uge.

Højeste niveau siden covid-19

En arbejdskraftundersøglse i andet kvartal af 2024 viser, at 4 ud af 10 beskæftigede havde haft hjemmearbejde inden for de seneste fire uger. Dette bringer niveauet for hjemmearbejde tilbage til det højeste niveau, der blev observeret under covid-19 i første kvartal af 2021. 

Undersøgelsen viser også, at privatansatte oftere arbejder hjemme end offentligt ansatte, og at gennemsnittet for hjemmearbejde er højere end før covid-19 i alle brancher. 

Fald i hjemmearbejde for PROSA-medlemmer

Alligevel oplever PROSA en tendens til, at muligheden for hjemmearbejde blandt vores medlemmer indskrænkes.

Igennem de seneste måneder har PROSA, sammenlignet med sidste år, modtaget flere henvendelser fra medlemmer, der oplever, at hjemmearbejdet indskrænkes eller helt bliver taget fra dem. Virksomheder, der før tillod medarbejdere at arbejde hjemme 4-5 dage om ugen, og altså næsten fuldtids remote, ændrer pludselig i vilkårene og beder medlemmerne om at møde ind dagligt.

Et medlem, der var bosat i Aarhus og havde arbejdsplads i København og tidligere havde haft aftale om 1-2 arbejdsdage pr. uge i hovedstaden og 3-4 hjemmearbejdsdage, oplevede nu, at der skulle findes en kreativ løsning, der kunne balancere arbejdsgivers ønske om øget tilstedeværelse på arbejdspladsen med familielivet, der udspillede sig i Aarhus.

PROSA hører ofte begrundelser som, at ”projekter kræver fysisk tilstedeværelse”, ”ønske om at styrke arbejdsmiljø og samarbejde” eller ”hjemmearbejde går ud over produktiviteten” som værende årsagerne til den stigende indskrænkning i hjemme-arbejdsmulighederne.

Ret eller personalegode?

Og så melder spørgsmålet sig, om arbejdsgiver bare kan ændre reglerne om hjemmearbejde uden et længere varsel? Det korte svar er ”ja for det meste”. For regler om hjemmearbejde er langt de fleste steder et personalegode, der hører under ledelsesretten.

Det vil sige nogle regler og rammer, som arbejdsgiver udstikker for medarbejderne, og som tit står beskrevet i en personalehåndbog med hjemmel i arbejdsgivers ”goodwill”. Og er det tilfældet, har hjemmearbejde karakter af et personalegode, der kan varsles bort med et rimeligt varsel. Afhængig af situationen kan et rimeligt varsel sagtens være 1 måned.

Står muligheden om hjemmearbejde derimod nævnt i din ansættelseskontrakt, og bygger det på nogle helt særlige forhold for dig, som arbejdsgiver har kendskab til, så kan det sagtens være, at det har mere karakter af en rettighed, der skal varsles bort med dit individuelle varsel, og kan være en væsentlig ændring af dit ansættelsesforhold i juridisk forstand.

Er du i tvivl, om ændringen i dit hjemmearbejde er rimeligt, så kontakt PROSA og få en snak om din konkrete situation og muligheder.


Læs også...

Estland kan skabe unicorns – altså virksomheder, der er over en milliard dollars værd.

”Velkommen til verdensmesteren i iværksætteri.” Sådan burde der stå, når man lander i den lille, men hyggelige og moderne lufthavn i Estlands…

Jargon har i årevis samlet forklaringer på tech-forkortelser, it-udtryk og ord. Det er blevet til et ret massiv og enkelt opslagsværk over it-kultur…

Isak Juel Nielsen er 20 år og studerer datalogi på Syddansk Universitet.

I Estland vokser udviklingen nedefra, fordi de lytter oppefra. Det har gjort dem til verdensmestre i iværksætteri, og det har skabt…

Danmark er langt fremme på tech-motorvejen, men vi kan stadig lære noget af andre. Vi har samlet en håndfuld ting, som Danmark kan lære af Estland.

Lønsamtaler kan give sved på panden, men med den rette strategi kan du forlade chefens kontor med mere i lønningsposen. Mariam Senounou er jurist hos…

Man kan lære mange ting på skolebænken, men meget læring kommer også fra virkeligheden. Det har tre software design-studerende i den grad mærket på…

Microsoft vil starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem, og de får…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…