ARBEJDSLIV

Hjemmearbejde – var det bare en døgnflue?

PROSA får i øjeblikket mange spørgsmål om hjemmearbejde, som i vid udstrækning rulles tilbage af mange arbejdsgivere. Her gennemgår vi reglerne for hjemmearbejde, så du ved, hvilke rettigheder du har – og hvilke krav du skal leve op til.

 

Oplever du også, at det, du troede var en ret til hjemmearbejde, nu pludselig indskrænkes og begrænses, så fremmøde på kontoret bliver hovedreglen - og hjemmearbejde er undtagelsen? Så er du ikke alene.

En optælling blandt PROSAs medlemmer, der har kontaktet den juridiske rådgivning, viser nemlig, at hjemmearbejde er et emne, der ofte bliver spurgt til for tiden. Og spørgsmålene kredser meget om, hvorvidt hjemmearbejde er en ret eller et gode, som arbejdsgiver i sidste ende bestemmer over.

Rådet fra PROSA er, at ønsker du at have fast ret til x antal hjemmearbejdsdage pr. uge, så skal der laves en skriftlig aftale

Arbejdsgiverens ret til at bestemme

Det klare udgangspunkt er, at hjemmearbejde hører under arbejdsgivers ledelsesret, da denne har retten til at bestemme hvor arbejdet skal udføres. Under corona og i kølvandet herpå oplevede mange, at hjemmearbejde var kommet for at blive. Ønsket om hjemmearbejde var stort, og mange steder oplevede PROSAs medlemmer at hjemmearbejde blev tilføjet i personalehåndbøger og kontrakter, eller at praksis ændrede sig, så man aftalte med sin chef fra uge til uge, hvor meget og hvor ofte man skulle være fysisk til stede på arbejdspladsen.

Hjemmearbejde trækkes tilbage

PROSA oplever desværre nu, at ”retten til hjemmearbejde” ikke var en ret, men noget man fik lov til i kølvandet på corona, og at mange virksomheder nu igen ændrer praksis og primært ønsker, at deres medarbejdere arbejder fra virksomhedens adresse. Årsagerne kan være mange, men det, der ifølge vores medlemmer går igen, er, at arbejdsgiver ikke er tilfreds med den indsats, der ydes, når en ansat arbejder hjemmefra, eller at projekt-(sam-)arbejde kræver fysisk tilstedeværelse.

Krav om skriftligt bevis

Så hvad har du egentlig ret til? For at du har en ret til hjemmearbejde, kræver det, at du på skrift kan bevise en aftale omkring, hvor meget og hvor ofte du må arbejde hjemme. Hvis din ret hører under den generelle velvilje i virksomheden for at imødekomme hjemmearbejde, så er en formulering i en personalehåndbog som, at ”der kan tilgodeses op til 2 hjemmearbejdsdage pr. uge efter aftale med nærmeste leder” ikke en ret.

Det er en mulighed, der kræver aftale med nærmeste leder, og her vil din leder kunne tilsidesætte dit behov for hjemmearbejde når som helst, hvis denne skønner, at du arbejder mere effektivt fra virksomhedens adresse, eller hvis et projekt mellem kollegaer kræver din fysiske tilstedeværelse.

Har du derimod en ret til hjemmearbejde, så ser PROSA helst, at retten kan dokumenteres på skrift (i mail, din ansættelseskontrakt eller personalehåndbog, hvis det gælder for alle ansatte), og at ordlyden er i retning af: ”Medarbejderen har efter aftale ret til to faste hjemmearbejdsdage pr. uge”. Og det sidste ser vi meget sjældent, desværre.

For at du har en ret til hjemmearbejde, kræver det, at du på skrift kan bevise en aftale

Lav skriftlig aftale

Så rådet fra PROSA er, at ønsker du at have fast ret til x antal hjemmearbejdsdage pr. uge, så skal der laves en skriftlig aftale. Det er også en god idé, hvis aftalen begrunder, hvorfor hjemmearbejde er særlig vigtigt for dig, hvis der for eksempel er særlige forhold, der gør sig gældende for dig. Det kan være et handicap, der gør, at du udtrættes hurtigere end flertallet og derfor har brug for roen, hjemmearbejde kan give dig, eller hvis du er alene med tre børn, og din arbejdsgiver har givet dig retten for at gøre din hverdag mindre stressende.

I tvivl - kontakt PROSA

Er du i tvivl om, hvordan dine behov og aftalen skal udfærdiges, så kontakt PROSA for at få sparring. Det, at din arbejdsgiver ved, at det er vigtigt for dig med hjemmearbejdsdage og hvorfor, gør også, at hvis din arbejdsgiver så alligevel vælger at fratage dig dine hjemmearbejdsdage, så kan der være tale om en væsentlig ændring af dine ansættelsesvilkår, som dermed skal varsles væk, før de kan fjerne hjemmearbejdsdagene. 


Læs også...

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…

Hatespeech, antifeminisme og manosfære er blevet forrygende forretningsmodeller for influencers på sociale medier. De har fået godt tag i unge mænd…

Tobias Fonsmark har aldrig før oplevet så stor interesse for datasikkerhed og open source. På tværs af europæiske grænser vokser nye initiativer frem.…

To danske forskere har fået 21 millioner kroner til at etablere det første center i verden, som skal forske i effekterne, når kunstig intelligens…

Er din arbejdsgiver blevet opkøbt af en anden virksomhed? Her vil du som ansat have nogle særlige rettigheder – bliv klogere her.

Sven Uhrenholdt Frenzel er 31 år og arbejder som systemarkitekt hos Banedanmark.

Tusindvis af børn og unge ser med, når William Karlberg og hans kolleger tager politiuniformen på og livestreamer en gamingaften eller lægger en…

PROSA kæmper for en 30 timers arbejdsuge, for det vil komme både den enkelte, virksomhederne og samfundet til gode. Samtidig trænger fagforeningerne…

Vores samfund er ikke gearet til en 30 timers arbejdsuge, og derfor risikerer medarbejdere på nedsat tid at komme i problemer, hvis de på et tidspunkt…

"Arbejd, arbejd!" synger Bikstok Røgsystem intenst. Men er sandheden, at vi skal arbejde mer', mer' og endnu mer'? I øjeblikket er vores arbejdsliv…