Oplysninger om dit helbred en personfølsom oplysning, der er omfattet af GDPR artikel 9.
Det betyder, at oplysningen er særlig følsom, og derfor skal din arbejdsgiver passe særligt godt på den.
Det betyder også, at din arbejdsgiver ikke må dele den med andre, medmindre de f.eks. har en lovhjemmel til delingen, eller du selv har samtykke til, at årsagen til dit fravær må deles med andre, f.eks. dine kollegaer
For det første siger loven, at din arbejdsgiver ikke må spørge, hvorfor du er sygemeldt.
Det eneste, du er forpligtiget til at oplyse, er varigheden af dit sygefravær, hvis du kender til det.
Så hvis din læge har sygemeldt dig i foreløbig fire uger, er det det, du skal sige til din arbejdsgiver i første omgang.
Hvis du så ikke er klar til at vende tilbage til jobbet, når din sygemelding udløber, så skal du forbi lægen endnu engang og få den forlænget.
Du skal naturligvis også informere din arbejdsgiver, hvis den bliver forlænget.
De skal have mulighed for at fortælle dine kollegaer og evt. samarbejdspartnere om, at du for tiden er sygemeldt.
Du må gerne af egen fri vilje oplyse om årsagen til dit fravær. Hvis du fortæller din arbejdsgiver om din sygdom, skal du være opmærksom på, at de også gerne må bruge oplysningen.
Det må de også, selvom det ikke er til din fordel.
Hvis du giver samtykke til, at din arbejdsgiver må fortælle, hvorfor du er syg til dine kollegaer, skal du være opmærksom på, at det er umuligt at trække oplysningerne tilbage igen, og de kan også havne uventede steder, da du jo ikke kan kontrollere, hvem dine kollegaer fortæller det videre til.
Indimellem oplever et af PROSAs medlemmer, at det, de har fortalt til en chef i al fortrolighed, lige pludselig florerer som almen viden på arbejdspladsen. Og hvad gør man så?
Hvis din arbejdsgiver uden dit samtykke har delt årsagen til dit fravær, bør du påtale det.
De kan naturligvis ikke trække det allerede sagte tilbage, men du kan sige, at de ikke har haft samtykke til at dele dine personlige oplysninger og bede om i det mindste at få en undskyldning.
Er oplysningerne delt uden dit samtykke, vil du kunne klage til Datatilsynet over det, men det kan desværre godt ende uforløst, da Datatilsynet er presset på ressourcer, og din henvendelse kan derfor tage lang tid at behandle eller ender i en påtale til din arbejdsgiver uden yderligere konsekvenser.
Hvis Datatilsynets sagsbehandling ender med en påtale, vil det blive offentliggjort på deres hjemmeside, og hvis det er helt grelt, kan Datatilsynet anmelde det til politiet med henblik på en bødestraf.
For dig personligt betyder det ikke, at du får noget økonomisk ud af en påtale eller bødestraf til din arbejdsgiver.
Er din tillid til din arbejdsgiver helt i bund, fordi dine helbredsoplysninger blev delt, vil et økonomisk plaster på såret kunne være en del af en fratrædelsesaftale, men det er ikke noget, der kommer automatisk fra Datatilsynet.
Er det situationen, kan PROSA hjælpe med at forhandle en fratrædelsesaftale til dig.