Henrik Jacobsen er datamatiker og legebarn. Udover 3D-printeren og at nørde IT i almindelighed har han en særlig kærlighed: Nemlig Raspberry Pi.
Altså Hindbær Pi på dansk.
En lille computer til nogle hundreder kroner, som kan kobles sammen med skærm, computer, andre Raspberry Pi’er og alt muligt andet.
Den er ikke større end en pakke cigaretter og altså en billig måde at få fingrene ned i it, programmering og almindelig leg – ja, endda alvorlig leg med teknologi.
Det mener den 41-årige forbundssekretær i PROSA.
Henrik Jacobsen har selv haft Raspberry Pi i hænderne siden 2019 og vil ikke være foruden.
”Det er en fed ting, fordi den er så billig og brugbar, at den netop kan bruges til at lege, eller den kan være det ekstra, man lige mangler til at nørde. Jeg bruger den eksempelvis til at køre sikkerhed derhjemme som DNS filter,” fortæller Henrik.
Vi kan faktisk udvikle meget specifikke og brugbare sprogmodeller selv så enkelt, og uden at det ryger ud i en sky, eller vores data bliver høstet.
Han har også brugt en Raspberry Pi til at downloade og installere gamle Nintendo 64 spil.
”Tilsæt en skærm, et joystick eller tastatur, og det er en tidsrejse tilbage til arkade-dagene. Der er så mange muligheder, hvis man har lyst til at lege. Det er næsten uendeligt. Og jeg har da ofte tænkt, at alle skolebørn burde få en Raspberry Pi. De får ikke det hele forærende. Men det er til at finde ud af. De kan have den med over alt, og den giver lyst til at lege med programmering og IT,” siger Henrik Jacobsen.
Spørgsmålet er så, om man skal være nørd for at bruge en computer, der i nogle tilfælde kan være på størrelse med en tændstikæske?
”Det er både-og. Jeg bruger den til at nørde. Men den spørger faktisk, når man tilslutter den, om det skal være det mere nørdede eller simple brugerniveau. Så mødes man af et Linux miljø, der egentlig ligner en Windows-startskærm, og sproget er Ubuntu,” fortæller Henrik Jacobsen.
Jeg er selv ved at downloade DeepSeek, altså den kinesiske sprogmodel. Den er open source, og jeg kan have softwaren på en Raspberry Pi.
Selv mener Henrik, at netop AI og udviklingen af nye open source modeller burde bringe Raspberry Pi endnu mere ind i varmen.
”Jeg er selv ved at downloade DeepSeek, altså den kinesiske sprogmodel, som næsten er på niveau med ChatGPT. Den er open source, og jeg kan have softwaren på en Raspberry Pi. Altså som motor for et andet open source produkt på markedet, der nu kun er blevet endnu mere interessant; Ollama", siger han.
"Det interessante med Ollama er, at man selv kan bestemme, hvilken sprogmodel der skal benyttes, men at man også kan køre det på en Raspberry Pi,” fortsætter Henrik Jacobsen.
”Jeg kan på den måde prompte en sprogmodel selv til mine behov. Faktisk som jeg har tænkt mig, at den skal hjælpe mine børn med skoleopgaver, uden at give dem svarene. Vi kan faktisk udvikle meget specifikke og brugbare sprogmodeller selv så enkelt, og uden at det ryger ud i en sky, eller vores data bliver høstet,” fortsætter han.