Jobfest i IT-branchen
TEMA

Jobfest trods massefyringer - samfund hungrer efter it-eksperter

Det seneste år har været ­præget ­af store afskedigelsesrunder i it-­branchen – særligt hos de store tech-giganter. Alligevel er arbejds­løsheden blandt it-uddannede ­historisk lav. It og tech er gået fra at være konjunkturfølsomme brancher til at være selve fundamentet under samfundet og i virksomheder.

Det seneste år har været ­præget ­af store afskedigelsesrunder i it-­branchen – særligt hos de store tech-giganter. Alligevel er arbejds­løsheden blandt it-uddannede ­historisk lav. It og tech er gået fra at være konjunkturfølsomme brancher til at være selve fundamentet under samfundet og i virksomheder.

Blot 2,5 procent. Så mange af PROSAs medlemmer var arbejdsløse i januar 2023. Tager man antallet for gruppen af 40-44-årige er tallet 0,8 procent.

Det er historisk lavt, og faktisk umuligt lavt for de 40-44-årige, fordi der naturligt burde være en arbejdsløshed over 1 procent, alene fordi folk skifter arbejde eller tager timeouts.

Men sådan er det ikke.

It-uddannede og it-eksperter bliver opslugt af et arbejdsmarked, som hungrer efter deres faglige kunnen.

– Vi kan se en klar udvikling i tallene over de seneste 25-30 år, fortæller Michael Tøttrup, afdelingsleder i PROSA.

Han har fulgt udviklingen i PROSA gennem næsten 30 år, og han mærker en markant forskel på tidligere og de seneste ti år. Og tilmed at det er en udvikling, som accelererer mod et stadigt større behov for it-knowhow og faglighed i alle grene af samfundet.  

– I 1990'erne da der var krise, lå arbejdsløsheden på 15-16 procent, omkring krisen ved årtusindeskiftet på god 10 procent, og under finanskrisen sneg den sig op på 6 procent. Kurven havde stort set flugtet med byggeriet indtil da, altså som en branche, der var konjunktursårbar. Det har ændret sig markant de seneste 10-15 år, fortsætter han.

– Der var et lille udsving under corona-nedlukningen, hvor de nyuddannede ikke fik arbejde lige med det samme. Men det er til gengæld påfaldende, hvor hurtigt de blev ansat, da restriktionerne blev ophævet. Der faldt arbejdsløsheden fra en pludselig stigning til 6 procent og ned på 2,5 inden for meget kort tid. Det viser klart, at det er en af de vigtigste fagligheder for virksomheder at få på plads, når samfundet kører igen, fastslår Michael Tøttrup. 


Karriereudvikling er vejen frem
Tallene og udviklingen flugter godt med undersøgelser, som viser, at arbejdsmarkedet hungrer efter it-ekspertise. Eksempelvis er der i år kommet analyser frem, som påpeger, at det danske arbejdsmarked kommer til at mangle over 20.000 it-uddannede i 2030, hvis ikke der sættes ind i tide med større optag på uddannelser og bedre dimensionering. Og det er endda i den forsigtige ende. Helt voldsom er it-branchens udmelding, som nævner en fremtidig mangel på næsten 200.000 it-professionelle.

Det sker, til trods for at de seneste mange måneder har været præget af massefyringer i en række store it- og tech-virksomheder – fra Microsoft til Meta og Twitter og de fleste andre. Mange, mange tusinde er blevet afskediget i en branche, som er vågnet op til stigende renter, stigende inflation, konkurrence og behov for at frigøre midler til investering og krav til at strømline driften.

– Det kan godt være, at der er en form for lavkonjunktur, men vi mærker det ikke. It er i dag en helt integreret del af al virksomhedsdrift. Det er simpelthen nødvendigt for at udvikle, handle, effektivisere, fungere og eksistere. Der er arbejde til alle og i alle aldersgrupper, som det ser ud. It er fremtidens erhverv og uddannelse, og derfor bliver karrierådgivning og fokus på uddannelse meget vigtigt fremover. Det er heldigvis her, PROSA er stærkere end de øvrige forbund, fordi vi har fagligheden, rådgivning, juridisk bistand og karrieren som omdrejningspunkt. Vi er meget tæt på de enkelte medlemmer, som måske ikke er udfordret på at finde arbejde, men derimod at finde det rette, med den rette karrieplan og fremtid, siger Michael Tøttrup.

Bachelorer stærkt efterspurgte
Der er flere data i medlemstallene fra PROSA, som fortæller om en udvikling og markante bevægelser i it-branchen.

Især at bachelor og uddannelser på professionsbachelorniveau inden for it-fylder mere og mere.

– Tidligere var it-folk måske blevet det via kurser, efteruddannelser, tillægsfag og særlige interesser. De var selvlærte eller uddannet på virksomheden. I dag er det særligt de mellemlange uddannelser, der er efterspurgte og i vækst. Tallene går i hvert fald i den retning, hvilket måske også fortæller om en anden type arbejdsbeskrivelser og krav til specialisering i virksomhederne, fortæller Michael Tøttrup.

I dag er det særligt de mellemlange uddannelser, der er efterspurgte og i vækst. Tallene går i hvert fald i den retning, hvilket måske også fortæller om en anden type arbejdsbeskrivelser og krav til specialisering i virksomhederne
— Michael Tøttrup, afdelingsleder i PROSA


Der er arbejde til alle og i alle aldersgrupper, som det ser ud. It er fremtidens erhverv og uddannelse
— Michael Tøttrup, afdelingsleder i PROSA.

> Læs om karriereudvikling i PROSA her


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…