Billede af mobiltelefon

Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix

overvågning

Journalisters telefoner inficeret med Pegasus

Israelsk spionsoftware er blevet fundet på franske journalister, der ellers er udviklet til at hacke terroristers telefoner.

Fransk efterretningstjeneste har bekræftet, at Pegasus-spyware er blevet fundet på tre franske journalisters telefoner, heriblandt på en journalist, der arbejder på landets internationale tv-station France 24, skriver The Guardian.

Det er første gang, at en uafhængig og officiel myndighed har bekræftet de fund, som The Pegasus Project har gjort. Nemlig at regeringer over hele verden har brugt Pegasus-spyware fra den israelske virksomhed NSO til at overvåge journalister, aktivister og andre.

En kilde på France 24 siger, at selskabet er “ekstremt chokeret” over at opdage, at en ansat potentielt er blevet overvåget. “Vi er bedrøvet og vrede over, at journalister kan være mål for overvågning. Vi vil ikke finde os i det. Der vil blive et retligt efterspil,” siger kilden til den engelske avis.

Vi er bedrøvet og vrede over, at journalister kan være mål for overvågning
- Kilde fra tv-stationen France 24

Pegasus er et israelsk spionsoftware, der er udviklet til at hacke sig ind på telefoner benyttet af terrorister og kriminelle. Men The Pegasus Project har altså afsløret, at Pegasus også potentielt er blevet brugt til at overvåge menneskerettighedsaktivister, journalister og advokater i ufrie samfund.

The Pegasus Project består af i alt 80 journalister på 17 medier i 10 lande, der i måneder har arbejdet på at efterprøve en lækket telefonliste med potentielt over 50.000 ofre for spion-programmet.

Deres dækning viser, at med blot en enkelt sms, som modtageren end ikke har kunnet se, har lande som Saudi-Arabien, de Forenede Arabiske Emirater, Aserbajdsjan, Ungarn, Indien og Mexico kunnet få adgang til mobiltelefonens intime skatkammer.

NSO har tidligere været involveret i en skandalesag, da Pegasus-software er mistænkt for at være en vigtig komponent i attentatet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi, som i 2018 blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet.


Læs også...

Big tech er ved at kvæle rigtige fællesskaber med zombie-scrolling. Den faglige kamp har brug for, at de unge møder op og giver en injektion af…

Behandling eller undersøgelser mod barnløshed sidestilles med almindeligt sygefravær, og som funktionær har du derfor også ret til fri med løn for at…

Arbejdsmiljøet hos den danske IT-gigant er så problematisk, at de IT-professionelles fagforening nu advarer unge mod ansættelse. ”Det er prestige over…

Den danske IT-branche omsatte for knap 330 milliarder kroner sidste år, hvilket er rekord. Fremgangen sker til trods for, at det samlede antal ansatte…

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…

Meta vil udvide begrænsningerne i de ungdomskonti til Instagram, som virksomheden indførte i blandt andre USA, Canada og England i efteråret. Samtidig…

Surrogatmødre, medforældre og stedbørnsadoptanter får nu udvidede muligheder for at holde barsel. Læs om de nye regler her.

PROSA oplever en stigning blandt især mandlige medlemmer, der opsiges enten i forbindelse med, at de fremsætter ønske om afholdelse af forældreorlov,…