Billede af mobiltelefon

Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix

overvågning

Journalisters telefoner inficeret med Pegasus

Israelsk spionsoftware er blevet fundet på franske journalister, der ellers er udviklet til at hacke terroristers telefoner.

Fransk efterretningstjeneste har bekræftet, at Pegasus-spyware er blevet fundet på tre franske journalisters telefoner, heriblandt på en journalist, der arbejder på landets internationale tv-station France 24, skriver The Guardian.

Det er første gang, at en uafhængig og officiel myndighed har bekræftet de fund, som The Pegasus Project har gjort. Nemlig at regeringer over hele verden har brugt Pegasus-spyware fra den israelske virksomhed NSO til at overvåge journalister, aktivister og andre.

En kilde på France 24 siger, at selskabet er “ekstremt chokeret” over at opdage, at en ansat potentielt er blevet overvåget. “Vi er bedrøvet og vrede over, at journalister kan være mål for overvågning. Vi vil ikke finde os i det. Der vil blive et retligt efterspil,” siger kilden til den engelske avis.

Vi er bedrøvet og vrede over, at journalister kan være mål for overvågning
- Kilde fra tv-stationen France 24

Pegasus er et israelsk spionsoftware, der er udviklet til at hacke sig ind på telefoner benyttet af terrorister og kriminelle. Men The Pegasus Project har altså afsløret, at Pegasus også potentielt er blevet brugt til at overvåge menneskerettighedsaktivister, journalister og advokater i ufrie samfund.

The Pegasus Project består af i alt 80 journalister på 17 medier i 10 lande, der i måneder har arbejdet på at efterprøve en lækket telefonliste med potentielt over 50.000 ofre for spion-programmet.

Deres dækning viser, at med blot en enkelt sms, som modtageren end ikke har kunnet se, har lande som Saudi-Arabien, de Forenede Arabiske Emirater, Aserbajdsjan, Ungarn, Indien og Mexico kunnet få adgang til mobiltelefonens intime skatkammer.

NSO har tidligere været involveret i en skandalesag, da Pegasus-software er mistænkt for at være en vigtig komponent i attentatet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi, som i 2018 blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet.


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…