corona

Karantæneramte børn presser it-folk

PROSA-medlemmer kommer i stigende grad i klemme mellem myndighedernes krav om at holde corona-mistænkte børn hjemme og arbejdsretslige muligheder for at passe dem.

Barns sygedage, feriedage og flexdage. Flere og flere it-professionelle oplever i øjeblikket, at de må fyre det hele af, når deres barn skal testes for corona.
– De fleste bruger jo retten til frihed på barnets første sygedag den dag, hvor barnet får feber eller begynder at hoste. Barnet så bliver testet og skal blive hjemme yderligere 48-72 timer, fordi det i øjeblikket tager så lang tid at få svar. Og så er man nødt til at bruge af sin ferie, sin flex eller en anden form for frihed, der kan være aftalt på arbejdspladsen, siger Camilla Winther, der er jurist i PROSA.

Barns sygedag

Reglerne for fravær i forbindelse med børns sygdom varierer afhængigt af, om du er offentligt eller privat ansat. I det offentlige har man typisk ret til to dages fravær med løn, mens man i det private ofte kun har én dag. Reglerne vil fremgå af ansættelseskontrakt, overenskomst eller personalehåndbog.
– Udfordringen er størst, hvis reglerne fra arbejdsgivers side er så specificeret, at friheden skal bruges på barnets første sygedag, siger Camilla Winther.

Nogle arbejdsgivere – typisk i det private – har endda også sat begrænsninger på, hvor ofte man kan bruge retten til barns sygedag.
– Vi ser ansættelseskontrakter, hvor der står, at man maksimalt kan have én barns sygedag pr. måned. Andre steder har man ikke taget stilling til det i kontrakten, og så kan man i princippet have en barns sygedag pr. uge, hvis behovet er der, siger Camilla Winther.

Hvis du er i den situation, hvor du har et barn, der venter på svar fra en test og derfor ikke må komme i skole eller institution, er hendes råd, at du kontakter din arbejdsgiver og ser, om I ikke kan finde en løsning, der kan fungere for begge parter.
– Reglerne om frihed ved barns sygedage er jo typisk aftalt, inden coronakrisen opstod, så man kan kun opfordre til, at den ansatte og arbejdsgiveren forsøger at finde en løsning i fællesskab, siger hun.

Arbejd hjemme

En løsning kan være at arbejde hjemmefra, og ifølge Camilla Winther er det okay at have sit barn hjemme imens.
– Afgørende vil være, at du løser dine arbejdsopgaver, så godt som du plejer. Kan du ikke det, må du forinden tage en snak med din arbejdsgiver og få accept til, at der måske er lidt ekstra støj på onlinemøder og telefonsamtaler, eller at du måske er mest effektiv nogle timer uden for normal arbejdstid. Det er under alle omstændigheder en god idé at få arbejdsgivers accept, hvis man ønsker at kombinere hjemmearbejde med barns fravær i forbindelse med en coronatest, siger hun.

Det vil være dit ansvar at finde pasningsmuligheder, hvis din chef ikke vil lade dig arbejde hjemme.
– Arbejdsgiveren er desværre ikke forpliget til at give dig fri eller mulighed for hjemmearbejde, blot fordi du har et barn derhjemme, der ikke kan sendes i institution, siger Camilla Winther.

Find en løsning

Problemstillingen fik FH, DA og regeringen til i september at indgå en aftale om midlertidig ret til dagpenge til forældre, der må blive hjemme for at passe deres børn på grund af corona. Men det er en betingelse, at ingen af forældrene har mulighed for hjemmearbejde, og at de ikke har omsorgsdage eller afspadsering, de kan bruge til pasning af barnet. Camilla Winthers bud er derfor, at kun få it-professionelle vil kunne benytte ordningen.
– Mange af vores medlemmer har mulighed for at arbejde hjemmefra og har ofte også mulighed for flex, afspadsering og omsorgsdage, siger hun.

Hun synes, det er et problem, hvis en medarbejder blive nødt til at bruge ferie- eller flexdage, fordi man venter på resultatet af en coronatest.
– Det er ikke rimeligt ud fra ferielovens rekreative formål. Det er en presset situation for en ansat at skulle balancere arbejde, barn i karantæne og finde alternativ pasning, siger hun.

Hun opfordrer derfor arbejdsgiverne til at være fleksible. For det er ikke kun medarbejderen med det karantæneramte barn, der er udfordret. Arbejdspresset på kollegaerne øges også.
– Det bedste for alle parter vil jo være, at medarbejderen kan fortsætte sit arbejde hjemme fra de dage, man venter på svar, så kollegaer uden børn ikke skal trække et ekstra stort læs, siger hun.
 

4 råd, hvis dit barn er sendt hjem

1. BLIV TESTET
Hvis dit barn er sendt hjem på grund af corona i klassen eller i institutionen, anbefales det, at det bliver testet.

2. BLIV HJEMME
Du skal holde dit barn hjemme, indtil barnet er testet negativ første gang.

3. VÆR SYMPTOMFRI
Hvis barnet får symptomer, skal barnet holdes hjemme, indtil det ikke haft symptomer i 48 timer.

4. UDEN TEST
Du kan vælge at lade være med at teste børn under 12 år uden symptomer, men så skal barnet være hjemme i minimum syv dage.

Kilde: Sundhedsstyrelsens pjece til forældre


Læs også...

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…

Det er et stort skifte at gå fra den "grønne" værnepligt til cyberværnepligten, fortæller 20-årige Ruben. Cyber ops-forløbet, hvor de værnepligtige…

23-årige Christian havde arbejdet med it i flere år, inden han startede i cyberværnepligten. Han drømmer om at arbejde i Forsvaret fremover, for her…

På få minutter komponerede Ole Tange en PROSA-slagsang med tekst fra ChatGPT, og med musik, sang, beats og kor fra Udio.com. "Det fungerer, det er…

Natasha Friis Saxberg er en af de mest markante stemmer, når det handler om at sætte dagsordener inden for it og tech herhjemme. Hun er direktør for…

Selvom Anna igen og igen fortalte sine ledere, at den kode, hun og kollegerne arbejdede med, ikke var god nok, blev der ikke lyttet – men der blev…

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.