LIGESTILLING

Kend de nye barselsregler

Barselsloven er en sejr for ligestillingen, mener Jette Baade, der er arbejdsmarkedspolitisk rådgiver i PROSA. Men hun peger samtidig på, at kravet om ni ugers øremærket orlov kun gælder for lønmodtagere. Ifølge PROSA burde det gælde alle.

En sejr for begge køn.

Sådan beskriver Jette Baade, arbejdsmarkedspolitisk rådgiver i PROSA, de nye barselsregler, som Folketinget vedtog i marts.
— Kvinderne bliver bedre stillet på arbejdsmarkedet, og mændene bliver bedre stillet i faderskabet. It er stadig et mandsdomineret fag. Derfor vil flere it-virksomheder opleve, at en større del af arbejdsstyrken skal på barsel. Og det er positivt, siger hun.

Det vigtigste i loven er ifølge Jette Baade, at den sikrer en ligelig fordeling af orlov mellem mødre og fædre, så mor og far som udgangspunkt hver får 24 ugers orlov efter barnets fødsel, og at ni ud af de 24 uger vil være øremærket.
— Loven er en sejr for ligestillingen. Den vil bidrage til mere ligestilling mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet og i familien. Loven kan også bidrage til, at forskellen mellem mænd og kvinder i forhold til løn, pension og karrieremuligheder mindskes, siger hun.

PROSA er også meget tilfreds med, at loven giver soloforældre ret til at overdrage orlov med barselsdagpenge til et nærtstående familiemedlem, og LGBT+-familier får mulighed for at fordele orloven mellem op til fire forældre.
— Staten skal ikke blande sig i forældreskabet, som kan antage mange forskellige former, siger Jette Baade.

Staten skal ikke blande sig i forældreskabet, som kan antage mange forskellige former
- Jette Baade, arbejdsmarkedspolitisk rådgiver i PROSA

Der er dog også tidsler. PROSAs største anke er, at kravet om ni ugers øremærket orlov kun gælder for lønmodtagere.
— Det vil sige, at ledige, studerende og selvstændige er undtaget. PROSA synes, at det er godt med øremærket orlov, og derfor er det ærgerligt, at det ikke omfatter alle, siger Jette Baade.

PROSA mener også, at lønkompensationen i forbindelse med orloven er ­mangelfuld.
— Hvis der med loven skal opnås reel lighed, bør der være fuld lønkompensa­tion. Der er ikke frit valg, når der i en familie er stor lønforskel. Så er det jo økonomisk dyrt, at den højtlønnede tager orloven, siger Jette Baade.

De nye barselsregler træder i kraft til august, og PROSA vil derfor afholde kurser, som kan gøre de it-professionelle klogere på barselsreglerne, der kan virke indviklede.
— Vi ønsker at klæde vores medlemmer, både mødre, fædre og medf­orældre, ordentligt på, så de får mest muligt ud af den nye ordning. Kurserne vil blandt andet dreje sig om, hvordan man rent praktisk kan fordele barslen, hvilke uger der skal afholdes hvornår, og hvordan man planlægger sin orlov mest fordelagtigt, siger Thea Holm Bissø, der er organiseringskonsulent i PROSA.

Første kursus bliver afholdt 17. august og henvender sig til alle lønmodtagere, der kunne forestille sig at skulle på barsel inden for de kommende år.
— Står du over for at skifte job, så kan du også få nogle tips til, hvad du kan skrive ind i en kommende kontrakt, så der er taget højde for de nye regler, siger Thea Holm Bissø.


Læs også...

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst…

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan…

Det er en leg at kode for Simon Moe Sørensen – men det er ikke nok, at du laver verdens flotteste kode, hvis du gerne vil være en succesfuld data…

Politisk rådgiver og talnørd hos PROSA, Ole Tange, giver her en hurtigt introduktion til kryptering.

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager,…

AI-hypen buldrer afsted, men samtidig hober spørgsmålene og usikkerheden sig op – for hvordan sikrer vi, at vi bruger kunstig intelligens på en…

13 nye anbefalinger om tech-giganternes brug af kunstig intelligens er landet fra regeringens ekspertgruppe. Anbefalingerne peger blandt andet på, at…

Advarsler bruges flittigt blandt ledere og kan også bruges som dokumentation for en afskedigelse. Som regel løber en advarsel et år. Men hvad er…