LIGESTILLING

Kend de nye barselsregler

Barselsloven er en sejr for ligestillingen, mener Jette Baade, der er arbejdsmarkedspolitisk rådgiver i PROSA. Men hun peger samtidig på, at kravet om ni ugers øremærket orlov kun gælder for lønmodtagere. Ifølge PROSA burde det gælde alle.

En sejr for begge køn.

Sådan beskriver Jette Baade, arbejdsmarkedspolitisk rådgiver i PROSA, de nye barselsregler, som Folketinget vedtog i marts.
— Kvinderne bliver bedre stillet på arbejdsmarkedet, og mændene bliver bedre stillet i faderskabet. It er stadig et mandsdomineret fag. Derfor vil flere it-virksomheder opleve, at en større del af arbejdsstyrken skal på barsel. Og det er positivt, siger hun.

Det vigtigste i loven er ifølge Jette Baade, at den sikrer en ligelig fordeling af orlov mellem mødre og fædre, så mor og far som udgangspunkt hver får 24 ugers orlov efter barnets fødsel, og at ni ud af de 24 uger vil være øremærket.
— Loven er en sejr for ligestillingen. Den vil bidrage til mere ligestilling mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet og i familien. Loven kan også bidrage til, at forskellen mellem mænd og kvinder i forhold til løn, pension og karrieremuligheder mindskes, siger hun.

PROSA er også meget tilfreds med, at loven giver soloforældre ret til at overdrage orlov med barselsdagpenge til et nærtstående familiemedlem, og LGBT+-familier får mulighed for at fordele orloven mellem op til fire forældre.
— Staten skal ikke blande sig i forældreskabet, som kan antage mange forskellige former, siger Jette Baade.

Staten skal ikke blande sig i forældreskabet, som kan antage mange forskellige former
- Jette Baade, arbejdsmarkedspolitisk rådgiver i PROSA

Der er dog også tidsler. PROSAs største anke er, at kravet om ni ugers øremærket orlov kun gælder for lønmodtagere.
— Det vil sige, at ledige, studerende og selvstændige er undtaget. PROSA synes, at det er godt med øremærket orlov, og derfor er det ærgerligt, at det ikke omfatter alle, siger Jette Baade.

PROSA mener også, at lønkompensationen i forbindelse med orloven er ­mangelfuld.
— Hvis der med loven skal opnås reel lighed, bør der være fuld lønkompensa­tion. Der er ikke frit valg, når der i en familie er stor lønforskel. Så er det jo økonomisk dyrt, at den højtlønnede tager orloven, siger Jette Baade.

De nye barselsregler træder i kraft til august, og PROSA vil derfor afholde kurser, som kan gøre de it-professionelle klogere på barselsreglerne, der kan virke indviklede.
— Vi ønsker at klæde vores medlemmer, både mødre, fædre og medf­orældre, ordentligt på, så de får mest muligt ud af den nye ordning. Kurserne vil blandt andet dreje sig om, hvordan man rent praktisk kan fordele barslen, hvilke uger der skal afholdes hvornår, og hvordan man planlægger sin orlov mest fordelagtigt, siger Thea Holm Bissø, der er organiseringskonsulent i PROSA.

Første kursus bliver afholdt 17. august og henvender sig til alle lønmodtagere, der kunne forestille sig at skulle på barsel inden for de kommende år.
— Står du over for at skifte job, så kan du også få nogle tips til, hvad du kan skrive ind i en kommende kontrakt, så der er taget højde for de nye regler, siger Thea Holm Bissø.


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…