Er du presset på jobbet, og føler du, at du hænger i med det yderste af neglene i øjeblikket?
Så er du bestemt ikke alene.
PROSA har i de seneste uger oplevet en markant stigning i henvendelser fra medlemmer, der fortæller, at de oplever stress i deres hverdag.
Hvis man spørger Curt Kjærsgaard Raavig, der er næstformand i PROSA, er det ikke overraskende, at de it-professionelle netop nu kæmper i løbet af arbejdsdagen.
– Det er desværre en klassiker, at vi får flere henvendelser om stress i influenzaperioderne. Når der er sygdom blandt kollegerne, falder der lidt flere opgaver ned på bordet hos dem, der er tilbage på kontoret, og det øger det generelle stressniveau, siger næstformanden.
– Vi ser faktisk en fordobling af henvendelser i øjeblikket, hvilket er helt ekstremt.
Når der er sygdom blandt kollegerne, falder der lidt flere opgaver ned på bordet hos dem, der er tilbage på kontoret.
Han peger derudover på, at julen generelt også kan være en stressende periode for mange, da kalenderen er ekstra proppet med aftaler, og der ovenikøbet også skal styr på julegaveindkøb og andre juleforberedelser.
Derudover er man måske også ramt af travlhed på jobbet, fordi året snart er slut, og der skal lukkes projekter inden nytår, påpeger Curt Kjærsgaard Raavig.
Pas på dig selv
Der kan være et hav af årsager til, at stressen i disse uger tager til, men det er i alle tilfælde afgørende, at man tager det alvorligt, når alarmklokkerne begynder at ringe.
– Når man begynder at mærke små stresssymptomer, skal man stoppe op. Det er virkelig vigtigt, at man passer på sig selv og beder om hjælp, så man ikke ender ud med en reel stresssygemelding, siger Curt Kjærsgaard Raavig.
Det er vigtigt, at du kontakter din læge, hvis du i længere tid har oplevet stresssymptomer – og du er også altid velkommen til at kontakte PROSA for at få hjælp til din situation.
Stress koster årligt de danske arbejdspladser 16,4 milliarder kroner.
Hvert år går 61,9 millioner arbejdstimer tabt, fordi medarbejdere er sygemeldt i forbindelse med stress. Det svarer til 37.335 fuldtidsstillinger.
Antallet er personer med en høj score på stressskalaen er steget med 8,5 procentpoint fra 2010 til 2021.
Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og TV 2
To råd til forebyggelse af stress
Hvis du i øjeblikket oplever et øget arbejdspres, fordi dine kolleger ligger syge, er der i øvrigt også en række ting, du kan være opmærksom på for at forebygge stress.
For det første kan du aftale et prioriteringshierarki med din leder, siger PROSA-næstformanden.
– På langt de fleste arbejdspladser vil der være perioder, hvor det ikke er muligt at nå alle opgaver. Her er det afgørende, at du har en klar aftale med din chef om, hvilke opgaver der er vigtigst. I skal konkret aftale, hvad du skal løse nu og her, hvad du kan lade vente, og hvilke opgaver andre kan overtage.
Lav en klar aftale med din leder og dine kolleger om, hvornår du har "ingen-afbrydelser-tid" i løbet af arbejdsdagen.
Et andet råd til at forebygge stress er, at du sikrer, at du har perioder, hvor du kan arbejde uden at blive afbrudt.
– Det siger næsten sig selv, at det er lettere at komme i bund med sine opgaver, hvis man har mulighed for at arbejde, uden at andre afbryder, eller der er generende støj omkring en, siger Curt Kjærsgaard Raavig.
– Lav en klar aftale med din leder og dine kolleger om, hvornår du har "ingen-afbrydelser-tid" i løbet af arbejdsdagen og skriv det gerne i din kalender. På den måde er ingen i tvivl om, hvornår du har brug for ro til dine opgaver – og hvornår du har tid og overskud til at blive forstyrret.
Hvis du har brug for hjælp til, hvordan du skal tage snakken med din leder, eller du generelt har spørgsmål til stress, så ring til PROSA. Vi står altid klar med konkret rådgivning og en hjælpende hånd til at håndtere din situation.