foto

MSLovesLinux

Fra kommunistisk cancer-software til kærlighedsaffære

Microsofts forhold til open source har ændret sig radikalt. Hvad er baggrunden?

.Net på Linux.
SQL Server på Linux.
Bash på Windows.
Microsoft-mand i spidsen for Apache Foundation.
Windows som open source.
Okay, den sidste i listen er ikke sand, selvom Microsoft ikke afviser det som en mulighed. Mere om det senere.

Det seneste års tid har et væld af nyheder som ovenstående om Microsoft og open source regnet ned over sagesløse it-folk og skabt kognitiv dissonans, som virkelig udfordrer vaneforestillinger. Er vi faldet gennem et ormehul til et alternativt univers, hvor open source og Microsoft ikke betragter hinanden med mistro, men kærligt omfavner hinanden?

Nej. Det er en naturlig udvikling, som har været i gang i lang tid, og som nu udmønter sig i produkter og partnerskaber, som for blot få år siden havde været usandsynlige. En udvikling, der omfatter et teknologisk skifte til cloud samt enkeltpersoners indflydelse.

Ny CEO og ryk mod cloud

Fra en overfladisk betragtning kan Satya Nadellas udnævnelse til CEO i februar 2014 efter Steve Ballmer synes at have startet omstillingen. Steve Ballmer havde en lang historie med kontroversielle udtalelser om open source og Linux bag sig. Han havde blandt andet sammenlignet Linux og open source med kræft og kommunisme, mens Satya Nadella i sin rolle som leder af Microsofts Cloud og Enterprise havde et langt mere pragmatisk forhold til open source.

Satya Nadella indså tidligt, at såfremt Microsofts cloud-platform, Azure, skulle have en chance for at konkurrere med cloud-kongen Amazon, nyttede det ikke at begrænse Azure-brugeres valg til Windows-platformen og andre Microsoft-teknologier. Allerede i 2012 var det derfor under Satya Nadellas lederskab muligt at spinne virtuelle Linux-maskiner på Azure-platformen. Analytikere peger da også på, at cloud-udvikleres ønske om valgmuligheder har været en afgørende faktor.

"For en lang række virksomheder var muligheden for at køre Linux helt essentiel for, at de overhovedet ville begynde at evaluere Azure", skriver Redmonk-analytikeren Ryan Fintan eksempelvis i en analyse af Microsofts ændrede forhold til open source.

Microsoft og Satya Nadella valgte at se fornuftsægteskabet som en kærlighedsaffære, og derfor kunne man i oktober 2014 se Satya Nadella til en cloud briefing foran et skilt, der proklamerede, at ”Microsoft loves Linux”. Men vi skal længere tilbage for at finde kimen til Microsofts blomstrende kærlighedsaffære med open source.

Port25 i fjendtligt miljø

Helt tilbage i 1998 – inden nogen talte om cloud computing - erkendte Microsoft, at Linux kunne blive en betydelig trussel mod Windows, men officielt underspillede softwareproducenten Linux som en potentiel konkurrent, mens softwaregiganten forsøgte at finde ud af, hvordan den skulle forholde sig til open source.

De overvejelser førte til, at Microsoft etablerede et Open Source Software Lab i 2004 under ledelse af Bill Hilf. Han havde været med til at positionere IBM som en stor spiller på Linux-området i slutningen af 1990'erne og starten af 2000'erne. Microsoft ønskede hans hjælp til at forstå open source. Han startede stort set fra scratch i et miljø, hvor mange stadig betragtede open source som fjenden.
– Jeg var som den første astronaut på en planet, har han efterfølgende udtalt om den tidlige fase af Open Source Software Labs levetid.

Bill Hilf anlagde en åben stil og gik i dialog med open source-community'et; blandt andet ved at starte Port25-bloggen for Open Source Software Lab og deltage i Q & A-sessioner på websitet Slashdot, der havde en overvældende Microsoft-skeptisk læserskare. Hvis han blev mødt med skepsis internt i Microsoft, blev han i mindst lige så høj grad mødt med mistro af mange open source-folk.

Mens Bill Hilf forsøgte sig med en konstruktiv dialog, var Microsoft nemlig i fuld gang med en kampagne mod Linux, ligesom mange ikke havde glemt Steve Ballmers sammenligninger af Linux med kræft og kommunisme et par år tidligere. Til at piske stemningen yderligere op var der rygter om, at Microsoft havde været med til at finansiere SCO's retssag mod Novell og IBM - en retssag, der grundlæggende handlede om, at SCO påstod, at kode fra SCO Unix var blevet kopieret til Linux. SCO vandt ikke retssagen.

Microsofts kærlighedsforhold til open source

Spoler vi frem til i dag, synes fjendtlighederne mellem Microsoft og open source at være bilagt. Microsoft blev i 2008 medlem af open source-organisationen Apache Foundation, og i 2013 blev Microsoft-manden Ross Gardler President i Apache Foundation. Bill Hilf var da også blot en af de første open source-folk, som trods fjendtlighederne internt i Microsoft og fra open source-community'et forsøgte at bygge bro mellem de to lejre.

Microsoft har siden løbende ansat open source-folk. Dels har det givet softwaregiganten i Redmond kendskab til open source-teknologier, som eksempelvis er blevet brugt til at udvikle Windows Linux Subsystem sammen med Canonical, der står bag Ubuntu Linux. Dels har det været med til at ændre virksomhedskulturen og gjort det muligt at indgå partneraftaler med eksempelvis Red Hat.

En af de senest tilkomne er Oracles Mr. Linux, Wim Coekaerts, som stod bag Oracles Unbreakable Linux. Han startede hos Microsoft i marts i år som Corporate VP of Open Source i Enterprise Cloud Group - en lang titel, der dækker over vigtigheden af at kunne supportere open source-teknologier i Microsofts cloud.

Det er ikke kun koryfæer, der udstikker de overordnede open source-retningslinjer, men også teknikere med forstand på de tekniske detaljer i open source-teknologi, som Microsoft forsøger at tiltrække. Derfor startede Microsoft i oktober sidste år en rekrutteringskampagne under overskriften ”Har du open source-erfaring? Microsoft Azure ansætter”. Som Mark Russinovich, CTO for Azure-platformen, beskrev det i 2014:
– Vi skal møde vores kunder, hvor de ønsker at være, når de rykker til cloud. Hvis vi ikke er der, så vælger de ikke vores cloud. Hvis de ønsker Linux, hvis de ønsker Chef, hvis de ønsker Docker, så skal vi være den cloud-platform, hvor de kan gøre hvad de ønsker.

Sidste år afviste Mark Russinovich ikke, at Windows-styresystemet ville blive open source. Som svar på spørgsmålet, om Microsoft vil gøre Windows til open source, lød det:
– Det er bestemt muligt. Det er et nyt Microsoft.  
 


Læs også...

Mennesker har drømt om at opfinde en intelligent maskine siden oldtiden, men det var først i 1956, at begrebet ’kunstig intelligens’ blev opfundet.…

Det er ikke helt let at definere, hvad kunstig intelligens egentlig er – men spørgsmålet er, om vi overhovedet ved, hvad den menneskelige intelligens…

Hvorfor er AI ikke intelligent – og hvad er kunstig intelligens så, hvis det ikke er intelligent? Hvor ikke-intelligent intelligent er det reelt i…

Hvis du er uheldig og bliver syg, imens du holder ferie, er det vigtigt, at du husker at melde dig syg. Men får du løn under sygdommen, og kan du få…

Kvinder er et sjældent syn på datamatikeruddannelsen, men Gülsüm og Nuriye Erdogan er med til at ændre statistikken. De to søstre glæder sig til at…

Virtuel kandidat stiller op til det britiske parlamentsvalg.

Chipsproducenten Nvidia ræser forbi giganterne Microsoft og Apple og er nu det mest værdifulde selskab i verden.

Hvordan er det gået med AI Pin og r1? PROSAs gadgetnørd og legebarn, forbundssekretær Mirza Cirkinagic, gør status.

Gülsüm og Nuriye "the weird kids" i skolegården. De blev mobbet, fordi de elskede at game, men i dag har Gülsüm og Nuriye fundet en kæmpe styrke i at…

Desværre, afkølet rosé og en iskold fadøl er ikke en del af løsningen på at give slip på travlhed og stress i sommerferien – tværtimod. Stressekspert…