foto

MSLovesLinux

Fra kommunistisk cancer-software til kærlighedsaffære

Microsofts forhold til open source har ændret sig radikalt. Hvad er baggrunden?

.Net på Linux.
SQL Server på Linux.
Bash på Windows.
Microsoft-mand i spidsen for Apache Foundation.
Windows som open source.
Okay, den sidste i listen er ikke sand, selvom Microsoft ikke afviser det som en mulighed. Mere om det senere.

Det seneste års tid har et væld af nyheder som ovenstående om Microsoft og open source regnet ned over sagesløse it-folk og skabt kognitiv dissonans, som virkelig udfordrer vaneforestillinger. Er vi faldet gennem et ormehul til et alternativt univers, hvor open source og Microsoft ikke betragter hinanden med mistro, men kærligt omfavner hinanden?

Nej. Det er en naturlig udvikling, som har været i gang i lang tid, og som nu udmønter sig i produkter og partnerskaber, som for blot få år siden havde været usandsynlige. En udvikling, der omfatter et teknologisk skifte til cloud samt enkeltpersoners indflydelse.

Ny CEO og ryk mod cloud

Fra en overfladisk betragtning kan Satya Nadellas udnævnelse til CEO i februar 2014 efter Steve Ballmer synes at have startet omstillingen. Steve Ballmer havde en lang historie med kontroversielle udtalelser om open source og Linux bag sig. Han havde blandt andet sammenlignet Linux og open source med kræft og kommunisme, mens Satya Nadella i sin rolle som leder af Microsofts Cloud og Enterprise havde et langt mere pragmatisk forhold til open source.

Satya Nadella indså tidligt, at såfremt Microsofts cloud-platform, Azure, skulle have en chance for at konkurrere med cloud-kongen Amazon, nyttede det ikke at begrænse Azure-brugeres valg til Windows-platformen og andre Microsoft-teknologier. Allerede i 2012 var det derfor under Satya Nadellas lederskab muligt at spinne virtuelle Linux-maskiner på Azure-platformen. Analytikere peger da også på, at cloud-udvikleres ønske om valgmuligheder har været en afgørende faktor.

"For en lang række virksomheder var muligheden for at køre Linux helt essentiel for, at de overhovedet ville begynde at evaluere Azure", skriver Redmonk-analytikeren Ryan Fintan eksempelvis i en analyse af Microsofts ændrede forhold til open source.

Microsoft og Satya Nadella valgte at se fornuftsægteskabet som en kærlighedsaffære, og derfor kunne man i oktober 2014 se Satya Nadella til en cloud briefing foran et skilt, der proklamerede, at ”Microsoft loves Linux”. Men vi skal længere tilbage for at finde kimen til Microsofts blomstrende kærlighedsaffære med open source.

Port25 i fjendtligt miljø

Helt tilbage i 1998 – inden nogen talte om cloud computing - erkendte Microsoft, at Linux kunne blive en betydelig trussel mod Windows, men officielt underspillede softwareproducenten Linux som en potentiel konkurrent, mens softwaregiganten forsøgte at finde ud af, hvordan den skulle forholde sig til open source.

De overvejelser førte til, at Microsoft etablerede et Open Source Software Lab i 2004 under ledelse af Bill Hilf. Han havde været med til at positionere IBM som en stor spiller på Linux-området i slutningen af 1990'erne og starten af 2000'erne. Microsoft ønskede hans hjælp til at forstå open source. Han startede stort set fra scratch i et miljø, hvor mange stadig betragtede open source som fjenden.
– Jeg var som den første astronaut på en planet, har han efterfølgende udtalt om den tidlige fase af Open Source Software Labs levetid.

Bill Hilf anlagde en åben stil og gik i dialog med open source-community'et; blandt andet ved at starte Port25-bloggen for Open Source Software Lab og deltage i Q & A-sessioner på websitet Slashdot, der havde en overvældende Microsoft-skeptisk læserskare. Hvis han blev mødt med skepsis internt i Microsoft, blev han i mindst lige så høj grad mødt med mistro af mange open source-folk.

Mens Bill Hilf forsøgte sig med en konstruktiv dialog, var Microsoft nemlig i fuld gang med en kampagne mod Linux, ligesom mange ikke havde glemt Steve Ballmers sammenligninger af Linux med kræft og kommunisme et par år tidligere. Til at piske stemningen yderligere op var der rygter om, at Microsoft havde været med til at finansiere SCO's retssag mod Novell og IBM - en retssag, der grundlæggende handlede om, at SCO påstod, at kode fra SCO Unix var blevet kopieret til Linux. SCO vandt ikke retssagen.

Microsofts kærlighedsforhold til open source

Spoler vi frem til i dag, synes fjendtlighederne mellem Microsoft og open source at være bilagt. Microsoft blev i 2008 medlem af open source-organisationen Apache Foundation, og i 2013 blev Microsoft-manden Ross Gardler President i Apache Foundation. Bill Hilf var da også blot en af de første open source-folk, som trods fjendtlighederne internt i Microsoft og fra open source-community'et forsøgte at bygge bro mellem de to lejre.

Microsoft har siden løbende ansat open source-folk. Dels har det givet softwaregiganten i Redmond kendskab til open source-teknologier, som eksempelvis er blevet brugt til at udvikle Windows Linux Subsystem sammen med Canonical, der står bag Ubuntu Linux. Dels har det været med til at ændre virksomhedskulturen og gjort det muligt at indgå partneraftaler med eksempelvis Red Hat.

En af de senest tilkomne er Oracles Mr. Linux, Wim Coekaerts, som stod bag Oracles Unbreakable Linux. Han startede hos Microsoft i marts i år som Corporate VP of Open Source i Enterprise Cloud Group - en lang titel, der dækker over vigtigheden af at kunne supportere open source-teknologier i Microsofts cloud.

Det er ikke kun koryfæer, der udstikker de overordnede open source-retningslinjer, men også teknikere med forstand på de tekniske detaljer i open source-teknologi, som Microsoft forsøger at tiltrække. Derfor startede Microsoft i oktober sidste år en rekrutteringskampagne under overskriften ”Har du open source-erfaring? Microsoft Azure ansætter”. Som Mark Russinovich, CTO for Azure-platformen, beskrev det i 2014:
– Vi skal møde vores kunder, hvor de ønsker at være, når de rykker til cloud. Hvis vi ikke er der, så vælger de ikke vores cloud. Hvis de ønsker Linux, hvis de ønsker Chef, hvis de ønsker Docker, så skal vi være den cloud-platform, hvor de kan gøre hvad de ønsker.

Sidste år afviste Mark Russinovich ikke, at Windows-styresystemet ville blive open source. Som svar på spørgsmålet, om Microsoft vil gøre Windows til open source, lød det:
– Det er bestemt muligt. Det er et nyt Microsoft.  
 


Læs også...

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…

Nye principper skal sikre, at vi ikke lægger hele vores fremtid i hænderne på tech-giganterne. "Tech-giganterne har primært fokus på teknologiske…

Kommunerne har ikke ressourcer nok, når det gælder IT-sikkerhed, og derfor er de uhyre sårbare. Det viser en ny analyse, som ifølge professor i…