uddannelse

Nu kan du blive it-arkitekt

En helt ny it-uddannelse ser nu dagens lys. Sammen med PROSA har Aarhus Erhvervsakademi udviklet en professionsuddannelse i it-arkitektur.

It-specialister, der behersker teknologi-discipliner og samtidig har kommunikative, analytiske og ledelsesmæssige færdigheder, er i høj kurs ude på de danske it-virksomheder. Der er faktisk mangel på den type it-folk.

Derfor har PROSA sammen med Aarhus Erhvervsakademi i flere år arbejdet på at få oprettet en uddannelse, der kan imødekomme it-arbejdsmarkedets behov.
– En rød tråd i det, som virksomhederne efterspørger, er behovet for folk, der har et helhedssyn på virksomhedens it-understøttelse, og samtidig kan binde det stigende antal teknologier sammen, så de kan fungere som en helhed i virksomhederne, siger Michael Tøttrup, der som ledelseskonsulent i PROSA har arbejdet sammen med akademiet om uddannelsen fra idé til ministeriel godkendelse. 

Den nye uddannelse er en 3,5-årig professionsbachelor i it-arkitektur. De studerende skal lære at udvikle it-løsninger og binde forretningsarkitektur, systemarkitektur og teknologisk arkitektur sammen.

De nye kandidater vil være skarpe til hardcore teknologifag, men også have indsigt i forretningen og kunne tænke i helheder
- Michael Tøttrup, ledelseskonsulent i PROSA

Michael Tøttrup kalder konstruktionskompetencer helt centrale for uddannelsen.
– Men det er også vigtigt, at it-arkitekten også kan analysere og forstå den konkrete forretning ud fra et brugerperspektiv fra design af informationsarkitektur til den konkrete brugeroplevelse. Altså kunne omsætte forståelsen af konkrete it-behov til digitale løsninger ved at være kompetent inden for systemarkitektur, siger han.

Han er overbevist om, at der vil blive rift om de studerende, når de er færdiguddannede.
– De nye kandidater vil være skarpe til hardcore teknologifag, men også have indsigt i forretningen og kunne tænke i helheder. Dimittenderne vil meget målrettet kunne være med til at dække den alvorlige mangel på kvalificeret it-arbejdskraft, siger han. 

Gert Simonsen, der er uddannelseschef på Erhvervsakademiet Aarhus, lægger ikke skjul på, at det også er en ambition at tiltrække en ny gruppe af studerende til it-faget.
– Vi håber, at vi med denne uddannelse kan få unge, der normalt ikke overvejer en teknologisk tung uddannelse, til at åbne øjnene for it-fagets mange muligheder og gøre karriere i en branche, der i den grad mangler hænder, siger han.

Aarhus Erhvervsakademi udbyder første gang uddannelsen i januar/februar 2021.
– Men jeg håber, at andre af landets erhvervsakademier også på sigt vil udbyde uddannelsen, så det kan blive et landsdækkende tilbud til unge med smag for teknik og forretning, siger Michael Tøttrup.


Læs også...

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…

Nye principper skal sikre, at vi ikke lægger hele vores fremtid i hænderne på tech-giganterne. "Tech-giganterne har primært fokus på teknologiske…

Kommunerne har ikke ressourcer nok, når det gælder IT-sikkerhed, og derfor er de uhyre sårbare. Det viser en ny analyse, som ifølge professor i…