Portræt af justitsminister Nick Hækkerup (S)

Justitsminister Nick Hækkerup (S) ønsker langt mere overvågning i Danmark. Foto: Folketinget

OVERVÅGNING

Ny lov om logning udsat

Ny lov om logning er udskudt, fordi et flertal i Folketinget kræver bedre tid til at sætte sig ind i lovforslagets konsekvenser. Justitsministeren ønsker meget mere overvågning.

Danmark fortsætter med at foretage ulovlig overvågning af borgernes teledata på ubestemt tid, selv om det er i strid med EU-retten.

Det står klart, efter at et flertal i Folketinget i december tvang justitsminister Nick Hækkerup (S) til at udskyde et lovforslag, som skulle rette op på de værste ulovligheder ved – på papiret – at gøre logning af teleoplysninger mere målrettet.

Loven skulle have været trådt i kraft 1. januar, men flertallet mener ikke, at regeringen har sikret nok tid til at gennemgå lovforslaget, der først blev præsenteret få dage før førstebehandlingen.

Samtidig har teleindustrien advaret om, at forslaget er for dyrt, og at det vil tage 12-15 måneder at iværksætte den målrettede logning, når først reglerne er trådt i kraft, og krav og specifikationer er kendt.

Man skal tage det gode med det onde
- Niels Bertelsen, formand for PROSA

Men udskydelsen betyder også, at der nu bliver bedre tid til en offentlig debat om den ulovlige overvågning, som ifølge PROSA og en lang række eksperter og organisationer ikke forsvinder med den nye lov. Informationer om placeringen af borgernes mobiltelefoner vil fortsat skulle registreres og gemmes af teleselskaberne.

”Man skal tage det gode med det onde. Vi håber, at det politiske flertal, der har sendt lovforslaget til tælling, nu vil bruge tiden på at rette op på ulovlighederne og fjerne de elemeter, der udgør en trussel mod borgernes retssikkerhed”, siger PROSAs formand Niels Bertelsen.

Et af problemerne er, at den generelle og udifferentierede logning, som EU-domstolen har kendt ulovlig, kan fortsætte ifølge lovforslaget, hvis blot det sker med henvisning til truslen mod den nationale sikkerhed. Det er regeringen og Center for Terroranalyse, der vurderer, om der er en terrortrussel mod Danmark.

”Det er masseovervågning i nye klæder og en omgåelse af EU-domstolens meget klare kendelser”, siger Niels Bertelsen.

Meget mere overvågning på vej

Justitsminister Nick Hækkerup erkender, at lovforslaget ikke nødvendigvis overholder EU-retten.

”Vi accepterer, at for at kunne blive ved med at retsforfølge forbrydere i Danmark er vi indstillet på at tage en væsentlig procesrisiko”, sagde han under folketingsdebatten.

Få dage før behandlingen af forslaget indrykkede PROSA sammen med blandt andre IDA, Amnesty International, ­Magistrene og Danske Advokater helsidesannoncer i landsdækkende dagblade i protest mod ulovlig logning. Den annonce har ministeren bemærket, men han tillægger den ingen særlig betydning.

”Det kan da være, at der er medlemmer af nogle af de organisationer, som ikke lige havde set, at deres kontingentpenge skulle gå til det, men det må man jo tage internt i organisationerne”, siger Nick Hækkerup.

Han er dog klar i mælet, når det gælder mulighederne for at tildele politiet endnu flere teknologiske redskaber og overvågningsudstyr fremover:

”Er vi ved vejs ende? Ork nej! Vi skal have meget mere – meget mere – som giver politiet gode muligheder for at opklare forbrydelser”, siger han.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…