Portræt af justitsminister Nick Hækkerup (S)

Justitsminister Nick Hækkerup (S) ønsker langt mere overvågning i Danmark. Foto: Folketinget

OVERVÅGNING

Ny lov om logning udsat

Ny lov om logning er udskudt, fordi et flertal i Folketinget kræver bedre tid til at sætte sig ind i lovforslagets konsekvenser. Justitsministeren ønsker meget mere overvågning.

Danmark fortsætter med at foretage ulovlig overvågning af borgernes teledata på ubestemt tid, selv om det er i strid med EU-retten.

Det står klart, efter at et flertal i Folketinget i december tvang justitsminister Nick Hækkerup (S) til at udskyde et lovforslag, som skulle rette op på de værste ulovligheder ved – på papiret – at gøre logning af teleoplysninger mere målrettet.

Loven skulle have været trådt i kraft 1. januar, men flertallet mener ikke, at regeringen har sikret nok tid til at gennemgå lovforslaget, der først blev præsenteret få dage før førstebehandlingen.

Samtidig har teleindustrien advaret om, at forslaget er for dyrt, og at det vil tage 12-15 måneder at iværksætte den målrettede logning, når først reglerne er trådt i kraft, og krav og specifikationer er kendt.

Man skal tage det gode med det onde
- Niels Bertelsen, formand for PROSA

Men udskydelsen betyder også, at der nu bliver bedre tid til en offentlig debat om den ulovlige overvågning, som ifølge PROSA og en lang række eksperter og organisationer ikke forsvinder med den nye lov. Informationer om placeringen af borgernes mobiltelefoner vil fortsat skulle registreres og gemmes af teleselskaberne.

”Man skal tage det gode med det onde. Vi håber, at det politiske flertal, der har sendt lovforslaget til tælling, nu vil bruge tiden på at rette op på ulovlighederne og fjerne de elemeter, der udgør en trussel mod borgernes retssikkerhed”, siger PROSAs formand Niels Bertelsen.

Et af problemerne er, at den generelle og udifferentierede logning, som EU-domstolen har kendt ulovlig, kan fortsætte ifølge lovforslaget, hvis blot det sker med henvisning til truslen mod den nationale sikkerhed. Det er regeringen og Center for Terroranalyse, der vurderer, om der er en terrortrussel mod Danmark.

”Det er masseovervågning i nye klæder og en omgåelse af EU-domstolens meget klare kendelser”, siger Niels Bertelsen.

Meget mere overvågning på vej

Justitsminister Nick Hækkerup erkender, at lovforslaget ikke nødvendigvis overholder EU-retten.

”Vi accepterer, at for at kunne blive ved med at retsforfølge forbrydere i Danmark er vi indstillet på at tage en væsentlig procesrisiko”, sagde han under folketingsdebatten.

Få dage før behandlingen af forslaget indrykkede PROSA sammen med blandt andre IDA, Amnesty International, ­Magistrene og Danske Advokater helsidesannoncer i landsdækkende dagblade i protest mod ulovlig logning. Den annonce har ministeren bemærket, men han tillægger den ingen særlig betydning.

”Det kan da være, at der er medlemmer af nogle af de organisationer, som ikke lige havde set, at deres kontingentpenge skulle gå til det, men det må man jo tage internt i organisationerne”, siger Nick Hækkerup.

Han er dog klar i mælet, når det gælder mulighederne for at tildele politiet endnu flere teknologiske redskaber og overvågningsudstyr fremover:

”Er vi ved vejs ende? Ork nej! Vi skal have meget mere – meget mere – som giver politiet gode muligheder for at opklare forbrydelser”, siger han.


Læs også...

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst…

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan…

Det er en leg at kode for Simon Moe Sørensen – men det er ikke nok, at du laver verdens flotteste kode, hvis du gerne vil være en succesfuld data…

Politisk rådgiver og talnørd hos PROSA, Ole Tange, giver her en hurtigt introduktion til kryptering.

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager,…

AI-hypen buldrer afsted, men samtidig hober spørgsmålene og usikkerheden sig op – for hvordan sikrer vi, at vi bruger kunstig intelligens på en…

13 nye anbefalinger om tech-giganternes brug af kunstig intelligens er landet fra regeringens ekspertgruppe. Anbefalingerne peger blandt andet på, at…

Advarsler bruges flittigt blandt ledere og kan også bruges som dokumentation for en afskedigelse. Som regel løber en advarsel et år. Men hvad er…