Nye dagpengeregler for dimittender

Dimittend-reglerne har igen været en tur igennem vridemaskinen. Det er sket i forbindelse med aftalen om ”Et tryggere dagpengesystem”, som regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti indgik den 22. oktober 2015. Aftalen bygger på anbefalinger fra den såkaldte Dagpengekommission, der i halvandet års tid gennemgik dagpengesystemet. Aftalen har medført en del ændringer, som træder i kraft henholdsvis 1. januar 2017 og 1. juli 2017.

For et par numre siden beskrev jeg de nye regler, der træder i kraft 1. januar 2017, i overskrifter. I denne artikel har jeg valgt at beskrive nogle af ændringerne for dimittender lidt mere udførligt.

Fra årsskiftet skal du have taget en uddannelse på mindst 18 måneder, for at du kan optages i a-kassen og få ret til dagpenge på dimittend-vilkår. Og her er der altså tale om fulde 18 måneder. Tidligere vurderede man, at tre semestre på en uddannelse kunne sidestilles med 18 måneder, men med de nye regler skal uddannelsen løbe over 18 kalendermåneder, for at du kan kalde dig dimittend med ret til optagelse i a-kassen. I den nye aftale er der tilføjet, at selvom du gennemfører uddannelsen på kortere tid, kan uddannelsen først betragtes som afsluttet, når der er gået 18 måneder.

Der er ikke sket ændringer af den såkaldte 14 dages-regel, som betyder, at det stadig er meget vigtigt, at a-kassen får din ansøgning om optagelse inden for 14 dage, efter du har afsluttet din uddannelse. Du skal også huske at tilmelde dig jobcenteret og indsende ledighedserklæring. Den regel er der ikke ændret i.

Med ”Et tryggere dagpengesystem” bliver dagpengesatsen fra 1. januar 2017 ændret for nyuddannede. Fremover vil kun nyuddannede, der samtidig har forsørgerpligt, få 82 procent af satsen - altså 82 procent af den almindelige dagpengesats, hvilket svarer til 686 kroner om dagen. Nyuddannede, som ikke har forsørgerpligt, vil fremover kun få udbetalt 71,5-procent af dagpengesatsen, hvilket svarer til 598 kroner om dagen.  


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…