Nye dagpengeregler for dimittender

Dimittend-reglerne har igen været en tur igennem vridemaskinen. Det er sket i forbindelse med aftalen om ”Et tryggere dagpengesystem”, som regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti indgik den 22. oktober 2015. Aftalen bygger på anbefalinger fra den såkaldte Dagpengekommission, der i halvandet års tid gennemgik dagpengesystemet. Aftalen har medført en del ændringer, som træder i kraft henholdsvis 1. januar 2017 og 1. juli 2017.

For et par numre siden beskrev jeg de nye regler, der træder i kraft 1. januar 2017, i overskrifter. I denne artikel har jeg valgt at beskrive nogle af ændringerne for dimittender lidt mere udførligt.

Fra årsskiftet skal du have taget en uddannelse på mindst 18 måneder, for at du kan optages i a-kassen og få ret til dagpenge på dimittend-vilkår. Og her er der altså tale om fulde 18 måneder. Tidligere vurderede man, at tre semestre på en uddannelse kunne sidestilles med 18 måneder, men med de nye regler skal uddannelsen løbe over 18 kalendermåneder, for at du kan kalde dig dimittend med ret til optagelse i a-kassen. I den nye aftale er der tilføjet, at selvom du gennemfører uddannelsen på kortere tid, kan uddannelsen først betragtes som afsluttet, når der er gået 18 måneder.

Der er ikke sket ændringer af den såkaldte 14 dages-regel, som betyder, at det stadig er meget vigtigt, at a-kassen får din ansøgning om optagelse inden for 14 dage, efter du har afsluttet din uddannelse. Du skal også huske at tilmelde dig jobcenteret og indsende ledighedserklæring. Den regel er der ikke ændret i.

Med ”Et tryggere dagpengesystem” bliver dagpengesatsen fra 1. januar 2017 ændret for nyuddannede. Fremover vil kun nyuddannede, der samtidig har forsørgerpligt, få 82 procent af satsen - altså 82 procent af den almindelige dagpengesats, hvilket svarer til 686 kroner om dagen. Nyuddannede, som ikke har forsørgerpligt, vil fremover kun få udbetalt 71,5-procent af dagpengesatsen, hvilket svarer til 598 kroner om dagen.  


Læs også...

Der er tilfredshed i PROSA, efter at PET-lovændring er udskudt. IT-fagforeningen sendte forleden et åbent brev til justitsministeren, som påpegede…

Vi har hørt det uendelig mange gange: Der mangler kvinder i tech. Og vi får gang på gang at vide, at det er et problem, at piger ikke er interesserede…

Big tech er ved at kvæle rigtige fællesskaber med zombie-scrolling. Den faglige kamp har brug for, at de unge møder op og giver en injektion af…

Behandling eller undersøgelser mod barnløshed sidestilles med almindeligt sygefravær, og som funktionær har du derfor også ret til fri med løn for at…

Arbejdsmiljøet hos den danske IT-gigant er så problematisk, at de IT-professionelles fagforening nu advarer unge mod ansættelse. ”Det er prestige over…

Den danske IT-branche omsatte for knap 330 milliarder kroner sidste år, hvilket er rekord. Fremgangen sker til trods for, at det samlede antal ansatte…

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…