Wolfie Christl står blandt andet bag Data Dealer, et spil om overvågning og privatliv, som du kan læse mere om på www.datadealer.com.

Overvågningsøkonomien er en realitet

– Mens vi som individer bliver mere og mere gennemsigtige, er den måde, hvorpå vi overvåges af kommercielle virksomheder, uigennemskuelig for de fleste. Det sagde østrigske Wolfie Christl, netaktivist, grundlægger af Cracked Labs og skaber af spillet Data Dealer, i forbindelse med sit oplæg om kommerciel overvågning på hackerkonferencen 33C3.

– I dag bliver alle vores interaktioner overvåget, analyseret og vurderet af et netværk af maskiner og software-algoritmer, og de ansvarlige er firmaer, vi sjældent har hørt om. Det er helt ude af balance. Uden vores viden og ganske ofte uden vores indvilgelse bliver vores interesser, svagheder, sygdomme, succeser, hemmeligheder og købekraft sat under lup, og firmaer bruger i stigende grad den information om vores liv til at træffe beslutninger om os. Om hvilke reklamer og produkter, vi får at se online, hvilke priser og rabatter vi får, hvor lang tid vi skal vente i telefonkøen til en hotline, hvilken betalingsmetode vi må bruge og sågar vigtige afgørelser inden for finansiering, forsikring, bolig, karriere og sundhed, advarede han.

Sådan spores du

Overvågningen finder selvfølgelig sted i stor stil på nettet. Ikke blot via de sociale medier, men stort set alle websider, du bevæger dig ind på, linker også videre til firmaer, som sporer din adfærd. Din smartphone er endnu en kæmpe sladrehank, der kan videregive oplysninger om kontakter, opkald, beskeder, og hvor vi fysisk befinder os, og sågar indkøb, du foretager i den fysiske verden, overvåges, hvis du benytter dig af digitale betalingsmetoder.

Virksomheder som Bluekai, Datalogix og Axicom lever af at indsamle og sammenkøre data om forbrugere, og på den baggrund foretager virksomheder forskellige former for vurdering af os - såsom kreditvurdering eller sågar forudsigelser af, hvor sandsynligt det er, at man mister sit arbejde, bliver syg eller begår kriminalitet i en nær fremtid. 

– De rige ser et andet internet end de fattige, konstaterede Wolfie Christl, som dog ikke vil opfordre til, at vi allesammen bare sletter Facebook-profilen og skyller mobilen ud i toilettet. Det er nemlig næsten umuligt for os som individer at melde os ud af overvågningssamfundet, mener han. Der er tale om et strukturelt problem, som skal løses via lovgivning.


Læs også...

Jargon har i årevis samlet forklaringer på tech-forkortelser, it-udtryk og ord. Det er blevet til et ret massiv og enkelt opslagsværk over it-kultur…

Isak Juel Nielsen er 20 år og studerer datalogi på Syddansk Universitet.

I Estland vokser udviklingen derfor også nedefra, fordi de lytter oppefra. Det har gjort dem til verdensmestre i iværksætteri, og det har skabt…

PROSA oplever en tendens til at muligheden for hjemmearbejde blandt vores medlemmer indskrænkes. Regler om hjemmearbejde er langt de fleste steder et…

Lønsamtaler kan give sved på panden, men med den rette strategi kan du forlade chefens kontor med mere i lønningsposen. Mariam Senounou er jurist hos…

Man kan lære mange ting på skolebænken, men meget læring kommer også fra virkeligheden. Det har tre software design-studerende i den grad mærket på…

Microsoft vil starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem, og de får…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…