Wolfie Christl står blandt andet bag Data Dealer, et spil om overvågning og privatliv, som du kan læse mere om på www.datadealer.com.

Overvågningsøkonomien er en realitet

– Mens vi som individer bliver mere og mere gennemsigtige, er den måde, hvorpå vi overvåges af kommercielle virksomheder, uigennemskuelig for de fleste. Det sagde østrigske Wolfie Christl, netaktivist, grundlægger af Cracked Labs og skaber af spillet Data Dealer, i forbindelse med sit oplæg om kommerciel overvågning på hackerkonferencen 33C3.

– I dag bliver alle vores interaktioner overvåget, analyseret og vurderet af et netværk af maskiner og software-algoritmer, og de ansvarlige er firmaer, vi sjældent har hørt om. Det er helt ude af balance. Uden vores viden og ganske ofte uden vores indvilgelse bliver vores interesser, svagheder, sygdomme, succeser, hemmeligheder og købekraft sat under lup, og firmaer bruger i stigende grad den information om vores liv til at træffe beslutninger om os. Om hvilke reklamer og produkter, vi får at se online, hvilke priser og rabatter vi får, hvor lang tid vi skal vente i telefonkøen til en hotline, hvilken betalingsmetode vi må bruge og sågar vigtige afgørelser inden for finansiering, forsikring, bolig, karriere og sundhed, advarede han.

Sådan spores du

Overvågningen finder selvfølgelig sted i stor stil på nettet. Ikke blot via de sociale medier, men stort set alle websider, du bevæger dig ind på, linker også videre til firmaer, som sporer din adfærd. Din smartphone er endnu en kæmpe sladrehank, der kan videregive oplysninger om kontakter, opkald, beskeder, og hvor vi fysisk befinder os, og sågar indkøb, du foretager i den fysiske verden, overvåges, hvis du benytter dig af digitale betalingsmetoder.

Virksomheder som Bluekai, Datalogix og Axicom lever af at indsamle og sammenkøre data om forbrugere, og på den baggrund foretager virksomheder forskellige former for vurdering af os - såsom kreditvurdering eller sågar forudsigelser af, hvor sandsynligt det er, at man mister sit arbejde, bliver syg eller begår kriminalitet i en nær fremtid. 

– De rige ser et andet internet end de fattige, konstaterede Wolfie Christl, som dog ikke vil opfordre til, at vi allesammen bare sletter Facebook-profilen og skyller mobilen ud i toilettet. Det er nemlig næsten umuligt for os som individer at melde os ud af overvågningssamfundet, mener han. Der er tale om et strukturelt problem, som skal løses via lovgivning.


Læs også...

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…