AI har sin klare fordele og Ulemper, en af de store ulemper som før nævnt er klart energiforbruget.
De store data centre med de mange AI kort, sluger enorme mængder strøm.
Man kan altid diskutere hvem gjorde noget først, men i denne omgang har Microsoft lagt planer på bordet for at genopstarte 3 mile island reaktor 1.
Til de historiske interesserede, så var det søster reaktoren, reaktor 2, der havde nedsmeltning og er så godt som pillet ned nu.
I 2019 lukkede man reaktor 1 ned, men den vil Microsoft starte op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI.
Hvis det reelt går igennem og de får startet denne reaktor op igen, så er det efter min mening en meget bedre strategi end f.eks. apple der køber sig til CO2 nedsættelse, ved at investere ned af i forsyningskæden, det virker lidt som fugle på taget strategi for mig – for reelt er det ikke apple selv der så reducere udledning og kan skubbe ansvaret videre.
Det er lidt tvetydigt, når pengene ryger i en ”Grøn fond” der skal sikre forsyningskæden til apple er grønnere.
Det er dog ikke første gang Microsoft eller andre big tech forsøger at lave grønnere strøm, men denne gang er det dog ved at genbruge noget eksisterende og ikke ved at man skal i gang med at bygge et kæmpe vandkraftsanlæg eller lignende for at opdæmme områder for at generer grønstrøm – men måske påvirker lokalområdet.
Det er for mig rigtig positivt!
Der er altid en risiko for udslip, og specielt også det affald der kommer ud af reaktoren, men hvis alle positive og negative stilles op over forhinanden, så vinder atomkraft i min bog.
Men også i Frankrigs bog, for de vil netop gerne til at lave mere A-kraft fordi det netop er CO2 neutralt.
Personligt så jeg hellere Frankrig fik sat mere fart på deres tokamak reaktor projekt så vi kan få fart på fusions teknologi, som er noget mere skånsom mod omgivelserne, specielt ved et uheld.
Men selv store investeringsbanker vil gerne gå ned af A-kraft vejen for at sikre CO2 nedsættelse på verdensplan – de vil dog ikke bare lige stå for opførelsen og driften, men måske låne penge til virksomheder der vil bygge dem og bruge energien – det er en fin vej at gå.
Det kunne måske endda give fornyet håb til to danske virksomheder der har designet hver sin salt-reaktor løsning som kan skaleres efter behov, hvor reaktorløsningen ifølge dem er noget mere sikker i drift – og specielt ved uheld, så er det minimalt hvad der kan slippe ud af atombrændsel.
At big tech nu reelt begynder at lave grønnere strøm, det synes jeg er positivt, specielt hvis det også kunne give lidt til lokalområdet, måske billigere strøm.
Der er et hårdt skub på, at alt skal køre AI, men nu også grønnere AI, og det syntes jeg er en fantastisk ide!
Der er heldigvis fokus på grøn AI og i det hele taget de voksende miljø-omkostninger ved udvikliklingen.
Således skriver The Guardian 4. oktober, at verdens ledere på det næste AI-topmøde vil fokusere på skadevirkningerne på miljøet og indvirkning arbejdspladserne, herunder muligheden for at rangere de grønneste AI-virksomheder. Topmødet finder sted i Frankrig 10. og 11. februar.
Update. 15. oktober skriver flere medier, at Google har underskrevet en "verdensnyhed"-aftale om at købe energi fra en flåde af miniatomreaktorer for at generere den strøm, der er nødvendig for at øge brugen af kunstig intelligens. Techgiganten har bestilt seks eller syv små atomreaktorer (SMR'er) fra Californiens Kairos Power, hvor den første skal være færdig i 2030 og resten i 2035.
Google forklarer selv investeringen med, at kerneenergi er "en ren strømkilde døgnet rundt, der kan hjælpe os med pålideligt at imødekomme elektricitetsbehovet".
Til denne klumme læste jeg blandt andet:
Microsoft taps Three Mile Island nuclear plant to power AI | TechCrunch
Apple commits to be 100 percent carbon neutral for its supply chain and products by 2030 - Apple
Fremtidens atomreaktor: De er små - og kører måske på smeltet salt (jyllands-posten.dk)