tegning

Illustration: Lars Refn

Studerende

”Ro på – den lige vej er sjældent den bedste”

Lidt mere end 5.000 unge er begyndt på en it-uddannelse. De erfarne folk i brugerpanelet tager bladet fra munden og kommer med både gode – og ret dårlige – råd til de nye fagfæller.

Skynd dig!

Det er simpelthen et af de allerværste råd, man overhovedet kan give de 5.098 personer, der efter sommerferien har taget hul på en it-uddannelse inden for PROSAs optageområde.

I hvert fald hvis man spørger Prosabladets brugerpanel, der denne gang blandt andet er blevet bedt om at komme med bud på super dårlige råd til de nye studerende.

”Bestem dig, inden du starter, for, hvad du vil” og ”Koncentrér dig UDELUKKENDE om at studere ...”, lyder to andre elendige råd, mens en paneldeltager deler sin indsigt i råd, der stinker, sådan her: ”Skynd dig at blive færdig, selvom det betyder, at du ingen relevant erhvervserfaring får under studiet. Det er vigtigere at få fede karakterer end at lave fejl. Fokusér på dit speciale, og skip alt andet, så alle ved, at du er super-specialisten i et eller andet obskurt tool, som alligevel udgår om et par år”.

Et enkelt rigtigt dumt råd gælder tiden efter endt uddannelse og lyder i al sin enkelthed: ”Det perfekte job findes, og du bør vente på det”.

Vær flittig, og dyrk netværk

Men hvad så med de allerbedste råd til de studerende?

”Tænk bredt. Det er alligevel kun de færreste, som kommer til at arbejde inden for en specifik studieretning. Tænk praktisk. Vi forventer, teorien er i orden, men gider ikke høre om den. Tænk langt. De første jobs er gode til afprøvning af interesser og til at få erfaring. Men hvor vil du tilbringe hovedparten af dit arbejdsliv og med hvad?”, svarer en af de erfarne it-professionelle.

En anden noterer: ”Arbejd hårdt på studiet. Det kommer dig til gavn på flere måder senere hen. Sørg desuden for at skabe dig et godt netværk. Dem, du ser på dit studie, er også dem, du kommer til at møde ude i arbejdslivet om et par år”.

Et tredje godt råd lyder: ”Vælg/studér det, du brænder for, og ikke fordi du mener/hører/synes, at det er dér, der er mangel på arbejdskraft, eller dér, der er flest penge at hente”.

Men spørger man Michael Tøttrup, der er ledelseskonsulent med særlig fokus på uddannelse i PROSA, så er det nu meget godt i hvert fald at skele til, hvordan fremtidsudsigterne er for den uddannelse, man går i gang med.
– Jeg synes jo, at det vil være trist, hvis it-studerende tager en uddannelse, som bliver vanskelig at veksle til et job, når den tid kommer, siger han.

Teknisk tung it vinder frem

Tallene viser, at lidt flere it-studerende end sidste år er begyndt på uddannelser til datalog, civilingeniør og diplomingeniør. Også it-uddannelserne på erhvervsakademierne har haft et øget optag. Størst stigning er dog sket på de økonomiske og merkantile it-uddannelser, hvor 14 procent flere studerende end sidste år er begyndt.

Optaget er til gengæld faldet med 11 procent på bacheloruddannelserne inden for naturvidenskab, humaniora samt en lang række kombinationsuddannelser.

Der hersker ingen tvivl om, at arbejdsgiverne først og fremmest efterspørger it-profiler med teknisk og softwaremæssig tyngde
- Michael Tøttrup, ledelseskonsulent i PROSA

Dermed fortsætter den tendens, der for alvor viste sig sidste år, nemlig at flere unge vælger de uddannelser, der giver dybe it-tekniske kompetencer, mens en række mere kommunikations- og designrettede uddannelser har haft et faldende optag.

Og det glæder Michael Tøttrup.
– Der hersker ingen tvivl om, at arbejdsgiverne først og fremmest efterspørger it-profiler med teknisk og softwaremæssig tyngde. Vi kan samtidig konstatere, at der sker en ’overproduktion’ af design- og kommunikationsprofiler inden for it. Vi kan især i vores trainee-projekt se, at det er denne gruppe, vi har sværest ved at få hjulpet ind på it-arbejdsmarkedet, siger han.

Flere veje til job

Spøger man medlemmerne af brugerpanelet, hvordan de fik deres første job, bliver det tydeligt, at der er mange forskellige veje ud på arbejdsmarkedet.

”Det fik jeg efter få års studie via studiekammerater, og det gav så det næste job, indtil det blev fuldtids i stedet for deltids …” skriver en.

”En fornuftig ansøgning og en vilje til at flytte efter jobbet”, ”Min erfaring fra alt muligt andet, jeg havde lavet, samt gode anbefalinger”, ”Personligt drive, lyst til at arbejde med it og en brugbar certificering” og ”Jeg tog et job i udlandet, hvor min uddannelse var en fordel, men ikke et krav”, lyder en håndfuld andre svar på det spørgsmål.

Det it-erfarne brugerpanel peger på, at der – uanset uddannelsesretning – er visse kompetencer, de nye studerende i løbet af studietiden bør satse på at tilegne sig. Du går i hvert fald ikke galt i byen, hvis du fintuner: ”Evnen til at drive en gruppe, evnen til at træde tilbage i en gruppe. Begge dele er utroligt vigtige, da man ikke er herre over det samarbejde, man skal indgå i fremtiden”, bemærker en, mens en anden peger på: ”Evnen til at kunne sige fra, både i forhold til urimelige arbejdsforhold, arbejdstider (deadlines og work/life-balance), kunders krav og feature creep. Evnen til at lære nyt, fordi det skal man bruge hele tiden. Evnen til at se ud over teknikken, fordi det bliver en af primæropgaverne i forhold til kunderne”.

En tredje anbefaling til de nye it-folk er: ”Lær at skrive og tale forståeligt og kortfattet, både på dansk og engelsk. Lær at forklare dine idéer over for folk, der ikke har nogen teknisk baggrund. Lær at slås for dine idéer - men anerkend også, når de ikke er stærke nok til at vinde”. En fjerde fremhæver: ”Gåpåmod, metodik og netværk. Således at opgaver kan nedbrydes i dele, der kan løses evt. i parallel :)”

Lys fremtid

Og der venter helt sikkert en spændende fremtid i it-branchen forude. I hvert fald hvis man spørger brugerpanelet, hvad de nye it-studerende kan glæde sig allermest til, når de træder ind i en it-professionel karriere.

”At alt forandrer sig, og man ikke ved, hvor man ender, og ens evner og holdninger ændrer sig”, ”Udfordringer i live-miljøer med masser af konsekvenser for de handlinger, man udfører” og ”At være med i forreste række, når der sker ny udvikling”, lyder tre af svarene, mens en fjerde opsummerer således: ”De har valgt et arbejde, hvor der vil være mange interessante job og muligheder resten af deres liv”.


Læs også...

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…

Nye principper skal sikre, at vi ikke lægger hele vores fremtid i hænderne på tech-giganterne. "Tech-giganterne har primært fokus på teknologiske…

Kommunerne har ikke ressourcer nok, når det gælder IT-sikkerhed, og derfor er de uhyre sårbare. Det viser en ny analyse, som ifølge professor i…