billede af en robot

De største robotvirksomheder på Fyn er UniversalRobots, Mobile Industrial Robots, Sanovo Technology og Jorgensen Engineering – alle med hovedkvarter i Odense. I 2017 kom der 20 nye virksomheder til – de 11 var startups. Foto: Universal Robots

Robotter

Roboteventyret på Fyn

Fyn er for alvor kommet på robotindustriens verdenskort og oplever i disse år et regulært boom af nye virksomheder. Men jagten på kvalificeret arbejdskraft er hård, og virksomhederne kigger i stigende grad efter it-professionelle.

– Det er vildt at være med i opbygningen af Fyns roboteventyr.

Sådan lyder det fra Henrik Brædstrup, der er projektleder i Odense Robotics, som bistår de mange robotvirksomheder, der i de senere år har slået sig ned i Odense og omegn.

Odense Robotics fungerer som klyngesekretariat for de nu over 120 virksomheder, der ved årsskiftet rundede 3.200 medarbejdere – et mål, som egentlig først skulle indfries i 2020.
– Det går rigtig stærkt i øjeblikket, og vi har hele tiden minimum fem virksomheder, der er under opstart, fortæller Henrik Brædstrup.

Som et eksempel på en succesvirksomhed fremhæver han Mobile Industrial Robots (MIR), som i 2018 har haft en omsætningsfremgang på 130 procent, og som i april blev solgt for 1,7 milliarder kroner til den amerikanske virksomhed Teradyne.

Det er ikke nogen overdrivelse at sige, at vi har udfordringer med at finde folk med de rette kompetencer. Og vi tror på, at væksten fortsætter
- Anette Buhl Schelde, HR Business Partner i Universal Robots

Kendetegnende for rigtigt mange af virksomhederne er, at de har deres udspring på Syddansk Universitet (SDU), som ifølge Henrik Brædstrup har nogle af verdens bedste uddannelser på området.

Både nyuddannede og undervisere fra SDU har startet robotvirksomheder, og sideløbende uddanner Syddansk Erhvervsskole og Erhvervsakademiet Lillebælt blandt andet automationsteknikere, som også er i høj kurs.

I alt er der på Fyn cirka 40 forskellige uddannelser, som er relateret til robotbranchen.
– Vores opgave er blandt andet at skubbe til universiteterne og erhvervsuddannelserne for at sikre, at der bliver uddannet nok kvalificerede folk til robotindustrien. Men det er svært at følge med, når der for tiden skabes måske 600 nye arbejdspladser årligt, siger Henrik Brædstrup.

Rift om dygtige programmører

En af de centrale opgaver for Odense Robotics er derfor at udbrede kendskabet til den fynske succeshistorie, som tog sin begyndelse, da det store skibsværft på Lindø lukkede.

I dag betragtes robotindustrien på Fyn som et af de ti bedste steder i verden for udvikling af robotteknologi – og et af de bedste i Europa.

Men der er rift om dygtige medarbejdere både på Fyn og internationalt. Henrik Brædstrup har ikke overblik over, hvor mange af de 3.200 medarbejdere der har udenlandsk baggrund, men han ser flere og flere jobopslag på engelsk fra virksomhederne, og i øjeblikket er der opslået omkring 150 job på de fynske robotvirksomheder.

De søger både programmører, dataloger, udviklere og softwareingeniører, og efterspørgslen vil kun stige, mener Henrik Brædstrup:
– Det handler primært om at finde dygtige folk, der har lyst til at programmere. Hvis du kan programmere, så er du som udgangspunkt interessant, for så kan du også lære at programmere robotter. Men både it-branchen og gaming-industrien er på jagt efter de samme kompetencer, siger Henrik Brædstrup.

Nye ansættelser hver måned

Den største af de fynske robotvirksomheder, Universal Robots, har også snøren ud efter dygtige folk. Virksomheden blev for tre år siden opkøbt for 1,9 milliarder kroner af Teradyne – samme firma, som købte MIR – og væksten er fortsat lige siden.

Anette Buhl Schelde, der er HR Business Partner i Universal Robots, fortæller, at hun løbende søger efter softwareudviklere og it-professionelle, som kan løfte virksomheden op på næste niveau.

I forvejen har virksomheden over 550 medarbejdere, og hver måned byder på nye ansættelser. Så sent som i august i år kom der 20 nye medarbejdere ombord.
– Det er ikke nogen overdrivelse at sige, at vi har udfordringer med at finde folk med de rette kompetencer. Og vi tror på, at væksten fortsætter, siger Anette Buhl Schelde.

Brug for it-professionelle

Fra at være meget fokuseret på at hente robotingeniører fra blandt andet SDU så gælder det nu i høj grad også andre faggrupper. Det handler blandt andet om software-folk med stærke JavaScript-kompetencer, men også dataloger, datamatikere og andre it-professionelle er i søgelyset hos Universal Robots.
– I de første år tænker man mest på at udvikle en sund forretning med gode produkter, som kan sikre en stabil værdiforøgelse. Men nu har vi nået en størrelse, hvor der i stigende grad er brug for støttefunktioner, siger Anette Buhl Schelde.

Robotterne på Fyn

Fyn er blandt de 10 bedste udviklingsmiljøer i verden inden for robotteknologi og et af de bedste steder i Europa at etablere en robotvirksomhed.

Odense Robotics er sekretariat for 120 virksomheder, der er specialiseret i udvikling af robotter. Med rødder i Syddansk Universitet og det gamle Lindøværft var der 1. januar 2018 flere end 3.200 ansatte i den fynske robotindustri. Prognosen lyder på 4.300 inden udgangen af 2019.

Hun vurderer, at Universal Robots har cirka 25 forskellige nationaliteter ansat, og det stiller store krav til integrationen. I samarbejde med Odense Robotics og Odense Kommune arbejder virksomheden derfor på at skabe et internationalt miljø i byen, som også appellerer til de ansatte uden for arbejdstid, og som både kan fastholde medarbejdere og tiltrække endnu flere udefra.
– Odense er måske stadig ikke helt så attraktiv som København, men vores robotindustri er så unik, at den er et meget vigtigt parameter. Mange er tiltrukket af at være en del af udviklingen i en ny, spændende branche og at arbejde sammen med folk, der er absolut førende inden for robotter, siger Anette Buhl Schelde.

Den nyeste succeshistorie fra Fyn er On Robot, der fremstiller gribearme til kollaborative robotter – eller cobots. I sommer fik virksomheden en kapitalindsprøjtning på 100 millioner kroner fra Vækstfonden. Samtidig har Odense Robotics netop lanceret en kampagne, der skal få flere unge til at søge arbejde på de fynske robotvirksomheder. Kampagnen er døbt ”Where Robot Heroes Grow”.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…