Robotter i parker - 1. maj

Hver dag, når vi går på arbejde og programmerer, bygger systemarkitektur eller administrerer sikkerheden på vores databaser, så er vi skridt for skridt med til at definere, hvilken fremtid vi bevæger os ind i. Som it-folk holder vi faktisk et lille kim af verdens skæbne i vores hænder i vores arbejdsliv.

Det kim vokser og kan enten udvikle sig til et brutalt og nådesløst overvågningssystem eller til effektiviserende teknologier. De teknologier kan vi bruge til at fordele arbejdet og ressourcerne mere ligeligt eller til at gøre store samfundsgrupper arbejdsløse og sætte dem uden for indflydelse og samfundets udvikling.

 

Det er de færreste, som selv bestemmer, hvilke teknologiske løsninger de står op og går på arbejde for at lave, og hvad de siden skal bruges til. Vi skal sammen stille krav til teknologien. Ikke omvendt. Som it-professionelle har vi en særlig viden om og indflydelse på, hvordan teknologien virker, og det giver os faktisk et kolossalt ansvar for samfundsudviklingen.

For nogle af os er vores arbejdsliv indrettet sådan, at vi ikke engang har overblik over, hvad det, vi sidder og udvikler, ender med.

Derfor er det vigtigt med open source-løsninger, som sikrer, at grundlæggende teknologier til at drive et samfund ikke udelukkende ejes af fem store teknologigiganter.

Men vi skal også fortsætte kampen mod den private og statslige overvågning, som hver dag registrerer vores forbrugsmønster, vores personlighedsprofil, og som udnytter det til at tjene formuer på os.

Hvis vi ikke tager debatten om, hvilken fremtid vi hver dag er med til at skabe på vores arbejdsplads, ud blandt vores kollegaer og helt ud i offentligheden, så bliver det ikke en lys fremtid, vi skaber for vores venner og familie, for vores kollegaer eller for resten af borgerne for den sags skyld.

Lad os derfor give hinanden håndslag på, at det næste år bliver et år, hvor al teknologi, som vi har ansvaret for at skabe, får kamp til stregen i analyse og diskussion. Vi ønsker en fremtid, der arbejder for alle og gør mennesker mere frie og lige – ikke det modsatte. Og lad os sørge for, at det så faktisk også er den, vi står op til at skabe hver dag, når vi går på arbejde.

GOD 1.MAJ!

 


Læs også...

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og…

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…

Er du en af de mange dimittender, som står med et nytrykt eksamensdiplom i hånden og er på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er Kasper Bach manden, du…