Robotter i parker - 1. maj

Hver dag, når vi går på arbejde og programmerer, bygger systemarkitektur eller administrerer sikkerheden på vores databaser, så er vi skridt for skridt med til at definere, hvilken fremtid vi bevæger os ind i. Som it-folk holder vi faktisk et lille kim af verdens skæbne i vores hænder i vores arbejdsliv.

Det kim vokser og kan enten udvikle sig til et brutalt og nådesløst overvågningssystem eller til effektiviserende teknologier. De teknologier kan vi bruge til at fordele arbejdet og ressourcerne mere ligeligt eller til at gøre store samfundsgrupper arbejdsløse og sætte dem uden for indflydelse og samfundets udvikling.

 

Det er de færreste, som selv bestemmer, hvilke teknologiske løsninger de står op og går på arbejde for at lave, og hvad de siden skal bruges til. Vi skal sammen stille krav til teknologien. Ikke omvendt. Som it-professionelle har vi en særlig viden om og indflydelse på, hvordan teknologien virker, og det giver os faktisk et kolossalt ansvar for samfundsudviklingen.

For nogle af os er vores arbejdsliv indrettet sådan, at vi ikke engang har overblik over, hvad det, vi sidder og udvikler, ender med.

Derfor er det vigtigt med open source-løsninger, som sikrer, at grundlæggende teknologier til at drive et samfund ikke udelukkende ejes af fem store teknologigiganter.

Men vi skal også fortsætte kampen mod den private og statslige overvågning, som hver dag registrerer vores forbrugsmønster, vores personlighedsprofil, og som udnytter det til at tjene formuer på os.

Hvis vi ikke tager debatten om, hvilken fremtid vi hver dag er med til at skabe på vores arbejdsplads, ud blandt vores kollegaer og helt ud i offentligheden, så bliver det ikke en lys fremtid, vi skaber for vores venner og familie, for vores kollegaer eller for resten af borgerne for den sags skyld.

Lad os derfor give hinanden håndslag på, at det næste år bliver et år, hvor al teknologi, som vi har ansvaret for at skabe, får kamp til stregen i analyse og diskussion. Vi ønsker en fremtid, der arbejder for alle og gør mennesker mere frie og lige – ikke det modsatte. Og lad os sørge for, at det så faktisk også er den, vi står op til at skabe hver dag, når vi går på arbejde.

GOD 1.MAJ!