Robotter i parker - 1. maj

Hver dag, når vi går på arbejde og programmerer, bygger systemarkitektur eller administrerer sikkerheden på vores databaser, så er vi skridt for skridt med til at definere, hvilken fremtid vi bevæger os ind i. Som it-folk holder vi faktisk et lille kim af verdens skæbne i vores hænder i vores arbejdsliv.

Det kim vokser og kan enten udvikle sig til et brutalt og nådesløst overvågningssystem eller til effektiviserende teknologier. De teknologier kan vi bruge til at fordele arbejdet og ressourcerne mere ligeligt eller til at gøre store samfundsgrupper arbejdsløse og sætte dem uden for indflydelse og samfundets udvikling.

 

Det er de færreste, som selv bestemmer, hvilke teknologiske løsninger de står op og går på arbejde for at lave, og hvad de siden skal bruges til. Vi skal sammen stille krav til teknologien. Ikke omvendt. Som it-professionelle har vi en særlig viden om og indflydelse på, hvordan teknologien virker, og det giver os faktisk et kolossalt ansvar for samfundsudviklingen.

For nogle af os er vores arbejdsliv indrettet sådan, at vi ikke engang har overblik over, hvad det, vi sidder og udvikler, ender med.

Derfor er det vigtigt med open source-løsninger, som sikrer, at grundlæggende teknologier til at drive et samfund ikke udelukkende ejes af fem store teknologigiganter.

Men vi skal også fortsætte kampen mod den private og statslige overvågning, som hver dag registrerer vores forbrugsmønster, vores personlighedsprofil, og som udnytter det til at tjene formuer på os.

Hvis vi ikke tager debatten om, hvilken fremtid vi hver dag er med til at skabe på vores arbejdsplads, ud blandt vores kollegaer og helt ud i offentligheden, så bliver det ikke en lys fremtid, vi skaber for vores venner og familie, for vores kollegaer eller for resten af borgerne for den sags skyld.

Lad os derfor give hinanden håndslag på, at det næste år bliver et år, hvor al teknologi, som vi har ansvaret for at skabe, får kamp til stregen i analyse og diskussion. Vi ønsker en fremtid, der arbejder for alle og gør mennesker mere frie og lige – ikke det modsatte. Og lad os sørge for, at det så faktisk også er den, vi står op til at skabe hver dag, når vi går på arbejde.

GOD 1.MAJ!

 


Læs også...

Microsoft starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem og de får startet…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…

I dag lever Andreas Green Rasmussen af at finde dygtige iværksættere, han kan investere i. Men han har også selv flere startups på CV'et – og han ved,…

Ugly Duckling Ventures er en dansk venturefond, der håber at finde de startups, som bliver store milliardforretninger. Men hvad er en venturefond…

Der findes et hav af muligheder, når du som iværksætter skal finde finansiering til din startup. PROSAbladet guider dig til otte steder, hvor du kan…

Tech-giganterne er stadig i front, når it-studerende skal rangere populære arbejdspladser. Til gengæld har de store konsulenthuse taget et stort dyk…

Nye løsninger, en fælles dataplatform og et digitalt innovationscenter. Det er tre af hovedpunkterne i regeringens nye udspil, der skal sætte skub…

I den lille, amerikanske by Granbury i Texas summer en bitcoin-mine så meget, at borgerne i byen bliver syge.