Sommetider skal man bare tie stille

Torben Frylund Jakobsens oneliner-svar til "Og hvad laver du så?"

 ”Min opgave er at gøre det let for mit projekt at skabe så meget værdi i vores produkt som overhovedet muligt og sørge for, der er så få forhindringer for dem på deres vej mod deres mål.”

FAKTA - Systematic A/S

  • Grundlagt i 1985 og i dag Danmarks største privatejede softwarevirksomhed.
  • Udvikler software og systemløsninger til kunder inden for den offentlige og private sektor med behov for at kunne integrere, sammenstille og analysere store mængder komplekse data – ofte i kritiske situationer.
  • Har 950+ medarbejdere, hovedsæde i Aarhus og kontorer i en lang række lande.
  • Har over en million brugere globalt og flere internationale koncerner som partnere.
  • Servicerer kunder i 50+ lande.
  • Se mere på systematic.com.

Indtil videre er Torben Frylund Jakobsen den eneste Release Train Engineer (RTE) i Systematic, og kollegerne banker gerne på døren for lige at høre, hvad sådan en nu laver. De vittige hoveder kan også finde på at hilse ham med et ”fut, fut”, når de krydser hinanden på gangen.

– Det er jo en ny funktion her i huset, så det er kun naturligt og rigtig godt, at der er den interesse for, hvad RTE er for en størrelse, siger Torben Frylund Jakobsen.

Han er oprindelig uddannet datamatiker og har i mange år arbejdet som udvikler og Scrum Master.

– Jeg har altid haft interesse for hele værdikæden i forbindelse med softwareudvikling – dialogen med kunderne, udviklingen af gode løsninger til dem, idriftsættelsen og vedligeholdelsen. Så derfor har jeg også altid interesseret mig for de processer, der kan understøtte udviklingen af de gode løsninger, siger han.

Systematic har kørt Scrum siden 2005 og er CMMI-certificeret (Capability Maturity Model Integration) på højeste niveau 5. Ved udviklingen af Columna Cura, Systematics omsorgsjournalløsning, introducerede man en hjemmegjort løsning for at løse koordinationsbehovet mellem 4-5 udviklingsteams. Efterfølgende besluttede projektet at kigge sig om efter et etableret rammeværk, hvor valget faldt på SAFe. Torben Frylund Jakobsen havde en snak med projektlederen og meldte sig til at tage rollen som RTE på sig.

– Det interessante ved rollen som RTE i forhold til Scrum Master er, at man går fra at være del af et lille team, hvor man har fingeren på pulsen med alt, hvad der foregår i teamet, til at at være en del af et meget større hold. Man får ganske enkelt en meget større kontaktflade i organisationen, og det trives jeg rigtig godt med, siger han og tilføjer:

– I forhold til at arbejde i det enkelte Scrum-team får man som RTE også mulighed for at involvere sig i udviklingsprojektet i sin helhed frem for blot at have fokus på Sprint-backloggen i ét team.

Gode relationer

Siden han blev RTE, har Torben Frylund Jakobsen ikke skrevet en eneste linje kode, og det har han det fint med. Han er samtidig meget bevidst om, at han som RTE ikke må gå i løsningsmode, men give rum til, at kollegerne kan byde ind med løsninger.

– Det handler meget om facilitering, hvilket i bund og grund betyder at gøre noget let for andre. Så min opgave er ikke at løse problemerne, men at gøre opmærksom på dem og sørge for de bedste rammer, til at få dem løst – i de enkelte teams og på tværs af teams, forklarer han.

I den sammenhæng er det ifølge Torben Frylund Jakobsen vigtigt at have en forståelse af, hvordan man er som person, og hvordan man virker på andre mennesker.

– Hvis man nu er ret udadvendt, kan man komme til at fylde mere, end godt er. Nogle gange skal man ganske enkelt tie stille, selvom man måske har et rigtig godt bud på en løsning, siger han.

Som RTE er det dog vigtigt ikke at være bange for at sige sin mening højt.

– Man må ikke føle sig kuet ved at skulle snakke med folk, der har flere striber på skulderen end en selv. I min rolle som RTE har jeg lært meget bedre at forstå de interessenter, der er omkring de enkelte Scrum-teams, og hvor vigtigt det er at have rigtigt gode personlige relationer til dem, siger han.

Ud af comfort-zonen

Hvis han skal pege på en udfordring i sin rolle som RTE, er det at få indpasset rollen og SAFe-rammeværket i en organisation, som allerede har et meget højt modenhedsniveau.

– I Systematic har vi meget veldefinerede og velbeskrevne processer, så at få indpasset et nyt rammeværk kan da være en udfordring. Jeg vil så vælge at kalde det en fed udfordring, som hører hjemme i ”spændende-kassen”, siger han.

Hvis man skal gå RTE-vejen, vil det ifølge Torben Frylund Jakobsen være rigtig nyttigt at have erfaring som Scrum Master eller projektleder. Man skal interessere sig for processer og metoder, og så skal man ikke være bange for at bevæge sig ud af sin comfort-zone.

– Man skal jo nok ikke være tryghedsnarkoman, men have et åbent sind og ikke være bange for nye udfordringer, siger han.

Torben Frylund Jakobsen er certificeret Scrum Master og har sammen med flere af sine kolleger taget Leading SAFe-kurset. Han har endnu ikke taget RTE-certificeringen.

– På et tidspunkt vil jeg helt sikkert gå efter certificeringen, men jeg vil gerne vente, til jeg har fået lidt mere erfaring.

Torben Frylund Jakobsen er gift og har to teenagebørn. Han nyder at fotografere, og så indrømmer han, at han også lider af en interesse for astronomi, hvilket forklarer teleskopet i baghaven.


Læs også...

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst…

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan…

Det er en leg at kode for Simon Moe Sørensen – men det er ikke nok, at du laver verdens flotteste kode, hvis du gerne vil være en succesfuld data…

Politisk rådgiver og talnørd hos PROSA, Ole Tange, giver her en hurtigt introduktion til kryptering.

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager,…

AI-hypen buldrer afsted, men samtidig hober spørgsmålene og usikkerheden sig op – for hvordan sikrer vi, at vi bruger kunstig intelligens på en…

13 nye anbefalinger om tech-giganternes brug af kunstig intelligens er landet fra regeringens ekspertgruppe. Anbefalingerne peger blandt andet på, at…

Advarsler bruges flittigt blandt ledere og kan også bruges som dokumentation for en afskedigelse. Som regel løber en advarsel et år. Men hvad er…