Stabile startlønninger

11 procent af dem, der har indsendt svar til årets lønstatistik, har op til to års erhvervserfaring i it-faget. Deres svar på, hvad de tjener om måneden, viser, at startlønningerne ligger på niveau med sidste år.

Startløn er det, man får som nyuddannet i faget, og den er en god indikator for, hvordan temperaturen på arbejdsmarkedet er. Efter at være faldet voldsomt nogle år i træk steg startlønningerne sidste år. Og det er altså her, lønningerne i år ligger.

– Med de meget beskedne lønstigninger, der generelt er i faget, er det en god nyhed, fordi det viser, at de nyuddannede holder lønniveauet og får ordinære jobs på ordinære vilkår, siger næstformand i PROSA Hanne Lykke Jespersen.

Da startlønningerne steg sidste år, kaldte hun det ”nok det klareste tegn på, at krisen er vendt”, så at lønningerne holder niveau, er fortsat positivt. Dog ikke så prangende, at champagnepropperne springer

– Lønniveauet tyder ikke på, at det generelt er meget vanskeligt at få arbejdskraft, siger hun.

Kigger man nærmere på tallene, er der dog sket små forskydninger i forhold til sidste år.

– Nogle tal ligger lige under det, de lå på sidste år, og andre ligger lige over. Men her skal man huske på, at der i nogle grupper ikke er så mange besvarelser, siger ledelseskonsulent Allan Pleman, der står bag lønstatistikken.

En ting står dog klart: Man tjener typisk mere i Østdanmark end i Vestdanmark. Ifølge lønstatistikken tjener en nyuddannet datamatiker i øst i gennemsnit 35.752 kroner, mens han i vest vil få 30.532 kroner. Ligeledes får en cand.it i øst 37.630 kroner om måneden, mens lønnen i vest lyder på 33.950 kroner.

– Generelt er lønniveauet i øst bare højere end i vest. Hvorfor der er så stor forskel på lønniveauet i øst og vest, er til en vis grad historisk betinget: Priser og lønninger ligger bare lavere i vest end i øst. Derudover har jeg en oplevelse af, at man i øst i realiteten har et stort arbejdsmarked, der ligger omkring hovedstaden, mens man i vest har en række små lokale arbejdspladser spredt over et større geografisk område, siger Allan Pleman.

Han glæder sig over, at flere nyuddannede i år har deltaget i lønstatistikken – både i antal og i procent af den samlede gruppe. I 2014 havde 7,3 procent af dem, der deltog i undersøgelsen, mindre end tre års erhvervserfaring. Sidste år var det 9,7 procent, og i år er tallet oppe på 11 procent.

– Det betyder, at statistikken er endnu mere nøjagtig end tidligere, siger Allan Pleman. 


Læs også...

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…

Det er et stort skifte at gå fra den "grønne" værnepligt til cyberværnepligten, fortæller 20-årige Ruben. Cyber ops-forløbet, hvor de værnepligtige…

23-årige Christian havde arbejdet med it i flere år, inden han startede i cyberværnepligten. Han drømmer om at arbejde i Forsvaret fremover, for her…

På få minutter komponerede Ole Tange en PROSA-slagsang med tekst fra ChatGPT, og med musik, sang, beats og kor fra Udio.com. "Det fungerer, det er…

Natasha Friis Saxberg er en af de mest markante stemmer, når det handler om at sætte dagsordener inden for it og tech herhjemme. Hun er direktør for…

Selvom Anna igen og igen fortalte sine ledere, at den kode, hun og kollegerne arbejdede med, ikke var god nok, blev der ikke lyttet – men der blev…

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.