Stabile startlønninger

11 procent af dem, der har indsendt svar til årets lønstatistik, har op til to års erhvervserfaring i it-faget. Deres svar på, hvad de tjener om måneden, viser, at startlønningerne ligger på niveau med sidste år.

Startløn er det, man får som nyuddannet i faget, og den er en god indikator for, hvordan temperaturen på arbejdsmarkedet er. Efter at være faldet voldsomt nogle år i træk steg startlønningerne sidste år. Og det er altså her, lønningerne i år ligger.

– Med de meget beskedne lønstigninger, der generelt er i faget, er det en god nyhed, fordi det viser, at de nyuddannede holder lønniveauet og får ordinære jobs på ordinære vilkår, siger næstformand i PROSA Hanne Lykke Jespersen.

Da startlønningerne steg sidste år, kaldte hun det ”nok det klareste tegn på, at krisen er vendt”, så at lønningerne holder niveau, er fortsat positivt. Dog ikke så prangende, at champagnepropperne springer

– Lønniveauet tyder ikke på, at det generelt er meget vanskeligt at få arbejdskraft, siger hun.

Kigger man nærmere på tallene, er der dog sket små forskydninger i forhold til sidste år.

– Nogle tal ligger lige under det, de lå på sidste år, og andre ligger lige over. Men her skal man huske på, at der i nogle grupper ikke er så mange besvarelser, siger ledelseskonsulent Allan Pleman, der står bag lønstatistikken.

En ting står dog klart: Man tjener typisk mere i Østdanmark end i Vestdanmark. Ifølge lønstatistikken tjener en nyuddannet datamatiker i øst i gennemsnit 35.752 kroner, mens han i vest vil få 30.532 kroner. Ligeledes får en cand.it i øst 37.630 kroner om måneden, mens lønnen i vest lyder på 33.950 kroner.

– Generelt er lønniveauet i øst bare højere end i vest. Hvorfor der er så stor forskel på lønniveauet i øst og vest, er til en vis grad historisk betinget: Priser og lønninger ligger bare lavere i vest end i øst. Derudover har jeg en oplevelse af, at man i øst i realiteten har et stort arbejdsmarked, der ligger omkring hovedstaden, mens man i vest har en række små lokale arbejdspladser spredt over et større geografisk område, siger Allan Pleman.

Han glæder sig over, at flere nyuddannede i år har deltaget i lønstatistikken – både i antal og i procent af den samlede gruppe. I 2014 havde 7,3 procent af dem, der deltog i undersøgelsen, mindre end tre års erhvervserfaring. Sidste år var det 9,7 procent, og i år er tallet oppe på 11 procent.

– Det betyder, at statistikken er endnu mere nøjagtig end tidligere, siger Allan Pleman. 


Læs også...

Der er tilfredshed i PROSA, efter at PET-lovændring er udskudt. IT-fagforeningen sendte forleden et åbent brev til justitsministeren, som påpegede…

Vi har hørt det uendelig mange gange: Der mangler kvinder i tech. Og vi får gang på gang at vide, at det er et problem, at piger ikke er interesserede…

Big tech er ved at kvæle rigtige fællesskaber med zombie-scrolling. Den faglige kamp har brug for, at de unge møder op og giver en injektion af…

Behandling eller undersøgelser mod barnløshed sidestilles med almindeligt sygefravær, og som funktionær har du derfor også ret til fri med løn for at…

Arbejdsmiljøet hos den danske IT-gigant er så problematisk, at de IT-professionelles fagforening nu advarer unge mod ansættelse. ”Det er prestige over…

Den danske IT-branche omsatte for knap 330 milliarder kroner sidste år, hvilket er rekord. Fremgangen sker til trods for, at det samlede antal ansatte…

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…