Stabile startlønninger

11 procent af dem, der har indsendt svar til årets lønstatistik, har op til to års erhvervserfaring i it-faget. Deres svar på, hvad de tjener om måneden, viser, at startlønningerne ligger på niveau med sidste år.

Startløn er det, man får som nyuddannet i faget, og den er en god indikator for, hvordan temperaturen på arbejdsmarkedet er. Efter at være faldet voldsomt nogle år i træk steg startlønningerne sidste år. Og det er altså her, lønningerne i år ligger.

– Med de meget beskedne lønstigninger, der generelt er i faget, er det en god nyhed, fordi det viser, at de nyuddannede holder lønniveauet og får ordinære jobs på ordinære vilkår, siger næstformand i PROSA Hanne Lykke Jespersen.

Da startlønningerne steg sidste år, kaldte hun det ”nok det klareste tegn på, at krisen er vendt”, så at lønningerne holder niveau, er fortsat positivt. Dog ikke så prangende, at champagnepropperne springer

– Lønniveauet tyder ikke på, at det generelt er meget vanskeligt at få arbejdskraft, siger hun.

Kigger man nærmere på tallene, er der dog sket små forskydninger i forhold til sidste år.

– Nogle tal ligger lige under det, de lå på sidste år, og andre ligger lige over. Men her skal man huske på, at der i nogle grupper ikke er så mange besvarelser, siger ledelseskonsulent Allan Pleman, der står bag lønstatistikken.

En ting står dog klart: Man tjener typisk mere i Østdanmark end i Vestdanmark. Ifølge lønstatistikken tjener en nyuddannet datamatiker i øst i gennemsnit 35.752 kroner, mens han i vest vil få 30.532 kroner. Ligeledes får en cand.it i øst 37.630 kroner om måneden, mens lønnen i vest lyder på 33.950 kroner.

– Generelt er lønniveauet i øst bare højere end i vest. Hvorfor der er så stor forskel på lønniveauet i øst og vest, er til en vis grad historisk betinget: Priser og lønninger ligger bare lavere i vest end i øst. Derudover har jeg en oplevelse af, at man i øst i realiteten har et stort arbejdsmarked, der ligger omkring hovedstaden, mens man i vest har en række små lokale arbejdspladser spredt over et større geografisk område, siger Allan Pleman.

Han glæder sig over, at flere nyuddannede i år har deltaget i lønstatistikken – både i antal og i procent af den samlede gruppe. I 2014 havde 7,3 procent af dem, der deltog i undersøgelsen, mindre end tre års erhvervserfaring. Sidste år var det 9,7 procent, og i år er tallet oppe på 11 procent.

– Det betyder, at statistikken er endnu mere nøjagtig end tidligere, siger Allan Pleman. 


Læs også...

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…

Hatespeech, antifeminisme og manosfære er blevet forrygende forretningsmodeller for influencers på sociale medier. De har fået godt tag i unge mænd…

Tobias Fonsmark har aldrig før oplevet så stor interesse for datasikkerhed og open source. På tværs af europæiske grænser vokser nye initiativer frem.…

To danske forskere har fået 21 millioner kroner til at etablere det første center i verden, som skal forske i effekterne, når kunstig intelligens…

Er din arbejdsgiver blevet opkøbt af en anden virksomhed? Her vil du som ansat have nogle særlige rettigheder – bliv klogere her.

Sven Uhrenholdt Frenzel er 31 år og arbejder som systemarkitekt hos Banedanmark.

Tusindvis af børn og unge ser med, når William Karlberg og hans kolleger tager politiuniformen på og livestreamer en gamingaften eller lægger en…

PROSA kæmper for en 30 timers arbejdsuge, for det vil komme både den enkelte, virksomhederne og samfundet til gode. Samtidig trænger fagforeningerne…

Vores samfund er ikke gearet til en 30 timers arbejdsuge, og derfor risikerer medarbejdere på nedsat tid at komme i problemer, hvis de på et tidspunkt…

"Arbejd, arbejd!" synger Bikstok Røgsystem intenst. Men er sandheden, at vi skal arbejde mer', mer' og endnu mer'? I øjeblikket er vores arbejdsliv…