Stabile startlønninger

11 procent af dem, der har indsendt svar til årets lønstatistik, har op til to års erhvervserfaring i it-faget. Deres svar på, hvad de tjener om måneden, viser, at startlønningerne ligger på niveau med sidste år.

Startløn er det, man får som nyuddannet i faget, og den er en god indikator for, hvordan temperaturen på arbejdsmarkedet er. Efter at være faldet voldsomt nogle år i træk steg startlønningerne sidste år. Og det er altså her, lønningerne i år ligger.

– Med de meget beskedne lønstigninger, der generelt er i faget, er det en god nyhed, fordi det viser, at de nyuddannede holder lønniveauet og får ordinære jobs på ordinære vilkår, siger næstformand i PROSA Hanne Lykke Jespersen.

Da startlønningerne steg sidste år, kaldte hun det ”nok det klareste tegn på, at krisen er vendt”, så at lønningerne holder niveau, er fortsat positivt. Dog ikke så prangende, at champagnepropperne springer

– Lønniveauet tyder ikke på, at det generelt er meget vanskeligt at få arbejdskraft, siger hun.

Kigger man nærmere på tallene, er der dog sket små forskydninger i forhold til sidste år.

– Nogle tal ligger lige under det, de lå på sidste år, og andre ligger lige over. Men her skal man huske på, at der i nogle grupper ikke er så mange besvarelser, siger ledelseskonsulent Allan Pleman, der står bag lønstatistikken.

En ting står dog klart: Man tjener typisk mere i Østdanmark end i Vestdanmark. Ifølge lønstatistikken tjener en nyuddannet datamatiker i øst i gennemsnit 35.752 kroner, mens han i vest vil få 30.532 kroner. Ligeledes får en cand.it i øst 37.630 kroner om måneden, mens lønnen i vest lyder på 33.950 kroner.

– Generelt er lønniveauet i øst bare højere end i vest. Hvorfor der er så stor forskel på lønniveauet i øst og vest, er til en vis grad historisk betinget: Priser og lønninger ligger bare lavere i vest end i øst. Derudover har jeg en oplevelse af, at man i øst i realiteten har et stort arbejdsmarked, der ligger omkring hovedstaden, mens man i vest har en række små lokale arbejdspladser spredt over et større geografisk område, siger Allan Pleman.

Han glæder sig over, at flere nyuddannede i år har deltaget i lønstatistikken – både i antal og i procent af den samlede gruppe. I 2014 havde 7,3 procent af dem, der deltog i undersøgelsen, mindre end tre års erhvervserfaring. Sidste år var det 9,7 procent, og i år er tallet oppe på 11 procent.

– Det betyder, at statistikken er endnu mere nøjagtig end tidligere, siger Allan Pleman. 


Læs også...

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og…

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…

Er du en af de mange dimittender, som står med et nytrykt eksamensdiplom i hånden og er på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er Kasper Bach manden, du…