”Tal” med din computer med lydløs snak

Forskere hos MIT har udviklet en prototype, der gør det muligt at ”tale” med en computer uden at sige et ord. Det kræver, at man putter et overdimensioneret headset på hovedet og så koncentrerer sig om at tale lydløst.

Som forskerholdet bag Alter Ego, som prototypen hedder, forklarer det: ”Det bærbare system aflæser elektriske impulser fra hudoverfladen på det nederste af ansigtet og halsen, som fremkommer når en bruger internt vokaliserer ord eller fraser – uden reelt at sige noget eller lave synlige bevægelser.

Forskerne understreger, at Alter Ego ikke kan læse dine tanker: ”Systemet har ingen direkte fysisk adgang til hjerneaktivitet og kan derfor ikke læse brugerens tanker.”

Det er den lydløse tale, som er nøglen til systemets virkemåde. Men hvad er lydløs tale?  MIT-forskerne beskriver det på denne måde: ”Lydløs tale er ikke det samme som at tænke på et ord eller sige det højt. Kan du huske, da du først begyndte at lære at læse? Først læste du ordene højt, men siden lærte du at sige dem inde i dit hoved og lydløst. For at kunne opnå hurtigere læsehastighed lærte du at glemme den lydløse tale. Lydløs tale er det bevidste forsøg på at ”sige” et ord, som karakteriseres ved subtile bevægelser af de interne taleorganer uden at ordet siges højt. Processen sender signaler fra din hjerne til dine muskler, som vores produkt opsamler som neuromuskulære signaler."

Det kræver nogen tilpasning – både for brugeren og computeren – at få den lydløse tale til at fungere. ”Systemet er i øjeblikket brugerafhængigt og kræver individuel tilpasning. Vi arbejder på udgaver, hvor det ikke er nødvendigt.”

Når den individuelle tilpasning er på plads, kan Alter Ego forstå lydløse kommandoer med 90 procents nøjagtighed. På billedet er en af MIT-forskerne, Arnav Kapur, udstyret med Alter Ego, som nok skal gennem en designmæssig forbedring, inden det kan blive en kommerciel succes. MIT er klar over det og skriver: ”Vi har ikke prioriteret formfaktor, men mener, at forbedringer i elektrode-design, modellering, materialer og industrielt design vil kunne gøre produktet mindre iøjnefaldende.”

MIT mener også, at det på nuværende tidspunkt er for tidligt at spekulere i kommercialisering af Alter Ego.

dmy


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…