”Tal” med din computer med lydløs snak

Forskere hos MIT har udviklet en prototype, der gør det muligt at ”tale” med en computer uden at sige et ord. Det kræver, at man putter et overdimensioneret headset på hovedet og så koncentrerer sig om at tale lydløst.

Som forskerholdet bag Alter Ego, som prototypen hedder, forklarer det: ”Det bærbare system aflæser elektriske impulser fra hudoverfladen på det nederste af ansigtet og halsen, som fremkommer når en bruger internt vokaliserer ord eller fraser – uden reelt at sige noget eller lave synlige bevægelser.

Forskerne understreger, at Alter Ego ikke kan læse dine tanker: ”Systemet har ingen direkte fysisk adgang til hjerneaktivitet og kan derfor ikke læse brugerens tanker.”

Det er den lydløse tale, som er nøglen til systemets virkemåde. Men hvad er lydløs tale?  MIT-forskerne beskriver det på denne måde: ”Lydløs tale er ikke det samme som at tænke på et ord eller sige det højt. Kan du huske, da du først begyndte at lære at læse? Først læste du ordene højt, men siden lærte du at sige dem inde i dit hoved og lydløst. For at kunne opnå hurtigere læsehastighed lærte du at glemme den lydløse tale. Lydløs tale er det bevidste forsøg på at ”sige” et ord, som karakteriseres ved subtile bevægelser af de interne taleorganer uden at ordet siges højt. Processen sender signaler fra din hjerne til dine muskler, som vores produkt opsamler som neuromuskulære signaler."

Det kræver nogen tilpasning – både for brugeren og computeren – at få den lydløse tale til at fungere. ”Systemet er i øjeblikket brugerafhængigt og kræver individuel tilpasning. Vi arbejder på udgaver, hvor det ikke er nødvendigt.”

Når den individuelle tilpasning er på plads, kan Alter Ego forstå lydløse kommandoer med 90 procents nøjagtighed. På billedet er en af MIT-forskerne, Arnav Kapur, udstyret med Alter Ego, som nok skal gennem en designmæssig forbedring, inden det kan blive en kommerciel succes. MIT er klar over det og skriver: ”Vi har ikke prioriteret formfaktor, men mener, at forbedringer i elektrode-design, modellering, materialer og industrielt design vil kunne gøre produktet mindre iøjnefaldende.”

MIT mener også, at det på nuværende tidspunkt er for tidligt at spekulere i kommercialisering af Alter Ego.

dmy


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…