Thomas måtte kæmpe for retten til sin software

It-konsulenten Thomas Marcussen udvikler i 2014 et program. Året efter er han med i opstarten af et nyt firma, hvor han medbringer sin software og har udsigt til at blive partner. Da det med partnerskabet ikke falder på plads, vælger han at sige op og tage hul på et nyt job. Og her begynder problemerne.

– Jeg fik en længere advokatskrivelse om, at ejeren gjorde krav på min software, og at jeg skulle aflevere koderne. Det var da et rigtigt kedeligt brev at få, lyder det underspillet fra Thomas Marcussen.

Den 33-årige jyde havde aldrig troet, han rigtigt ville få brug for sit fagforeningsmedlemskab. Men det ændrede brevet fra hans tidligere arbejdsgivers advokat.

– I løbet af få timer havde jeg en dialog med PROSAs jurister om sagen. Jeg begyndte straks at finde dokumentation frem, der kunne bevise, at produktet var skabt inden min ansættelse, forklarer Thomas Marcussen.

Stridens kerne

Stridens kerne handler om Access Director – et program, Thomas Marcussen selv har udviklet over flere år i fritiden og i de sene nattetimer. Programmet kan bruges af alle, der bruger Windows på deres pc, og gør det muligt, at man kan arbejde på en pc uden at have de administrative rettigheder. Access Director, der sørger for, at brugeren har administrative rettigheder i et afmålt tidsrum, bruges i dag af en lang række kunder, blandt andet banker og produktionsvirksomheder.

Da Thomas Marcussen og hans daværende chef i efteråret 2015 blev enige om at starte selvstændigt op og fokusere på at sælge konsulentydelser, var Access Director med i planen om de produkter, firmaet skulle arbejde med. Under firmanavnet Curago voksede de snart fra to til flere. Thomas Marcussen har hele tiden for øje, at han skal have det aftalte partnerskab i firmaet. Aftalen var, at hans udviklede software skulle indgå i handlen om procenter i firmaet. Men hans forsøg på at få en aftale på plads bliver holdt hen.

Opsigelse og åbne kort

– Jeg spillede med åbne kort hele vejen igennem. Jeg sagde, at hvis vi ikke fandt en løsning inden for tre måneder, så måtte Curago fortsætte uden mig og mit produkt. Så ville jeg finde noget andet at lave, forklarer Thomas Marcussen.

Partnerskabet blev aldrig en realitet, så i foråret 2016 siger it-konsulenten op. Og det er her, at brevet fra advokaten kommer ind i billedet. ”Access Director tilhører os, rettighederne blev overdraget ved ansættelsen, og koderne skal tilbageleveres,” lød beskeden.

– Jeg var aldrig i tvivl om, at jeg havde retten på min side. Det var et færdigudviklet produkt, der også var markedsført et år inden min ansættelse i Curago. Men når jeg efterfølgende fik indblik i ejernes strategi om, at de ville bygge meget af virksomheden op omkring min software, så kan jeg da godt se, at de ville gøre alt for at beholde programmet, siger Thomas Marcussen.

Han modtog fik flere advokatbreve, der blandt andet truede med fogeden. Den tidligere arbejdsgiver kørte også en domæneklagesag, hvor man gjorde krav på accessdirector.dk og -.net.

– Jeg blev virkelig forarget over, at de kunne finde på det. Man kan jo se, at jeg står som ejer af domænerne, men det kunne bruges som springbræt til at også at gøre krav på softwaren. Det var nervepirrende at vente på afgørelsen, men de fik jo heldigvis ikke medhold, siger Thomas Marcussen.

Reddet af arkivet

Den jyske it-konsulent har nemlig styr på sine ting, og kolleger har da også grinet ad ”arkivet” – for dokumenter bliver gemt og arkiveret. Men i dag er det Thomas Marcussen, der kan smile veltilfreds. For det var takket være de gemte papirer, at det var muligt at dokumentere, at Access Director tilhører ham, og som betød, at tidslinjen nemt kunne rekonstrueres. Alligevel er der gået et års tid med sagen, før en endelig afgørelse faldt ud til Thomas Marcussens fordel. Men lang tid inden afgørelsen faldt, har it-konsulenten lært af den dyrekøbte erfaring, og det mærkede hans nye arbejdsgiver, hvor han er ansat som seniorkonsulent og teknologi-evangelist.

– Jeg vil aldrig opleve noget tilsvarende igen. Så jeg sagde fra start hos min nye arbejdsgiver, at jeg har ejerskabet over programmet, og det er der helt klar enighed om. Det er vigtigt at have rene linjer, og at intet overlades til fantasien, siger han.

Thomas Marcussen har en klar opfordring til sine it-kolleger i branchen.

– Vær ikke bange for at kridte banen op for din arbejdsgiver. Beskyt din IP, og gør opmærksom på, hvem der ejer det. Selvom man selv synes, at noget er selvfølgeligt, så få det ned på skrift alligevel, så der ikke er nogen tvivl, siger han.

Thomas Marcussen er i dag ejer af Basic Bytes, basic-bytes.com, hvorfra han udvikler og sælger sine programmer.


Læs også...

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…