Foto: Shutterstock

TECH-GIGANTER

Tidligere direktør kommer med skarp kritik af Facebook

Sarah Wynn-Williams arbejdede for Facebook fra 2011 til 2018 blandt andet som direktør for global offentlig politik. I en ny kontroversiel bog fortæller hun, hvordan virksomheden kynisk solgte oplysninger om piger til annoncører og forsøgte at smigre sig ind på det kinesiske marked.


Careless people – A story of where I used to work.

Sådan lyder titlen på en bog fra Sarah Wynn-Williams, en tidligere ansat hos Facebook, hvor hun fortæller om sine oplevelser i virksomheden.

Og det er ikke pæne ord. Titlen er da også en reference til Scott Fitzgeralds roman ”Den store Gatsby”, hvor to af hovedpersonerne netop ødelægger omgivelserne med deres ligegyldighed for andre end dem selv.

Sarah Wynn-Williams arbejdede for Facebook fra 2011 til 2018 blandt andet som direktør for global offentlig politik, hvilket gør hende til en af de højest rangerende tidligere Facebook-medarbejdere, der er trådt frem som kritiker af virksomheden.

Over for CNN forklarer hun, hvorfor hun nu har valgt at udgive sine erindringer fra tiden hos tech-giganten:

"Vi befinder os nu i en tid, hvor techdirektører og politiske ledere rundt om i verden slår sig sammen og forstærker deres indflydelse, øger deres magt, og det har konsekvenser for alle. Folk er nødt til at forstå, hvad der faktisk er foregået."

Bogen er i skrivende stund den 3. mest sælgende i USA, til trods for at Meta (Facebook) har forsøgt at nedlægge forbund og kræver, at Wynn-Williams trækker alle sine kommentarer tilbage.

Et af bogens mest opsigtsvækkende kapitler handler om Metas forsøg på at komme ind på det kinesiske marked. Sarah Wynn-Williams påstår, at Meta delte teknologi og rådgivning om ansigtsgenkendelse og kunstig intelligens med den kinesiske regering – oplysninger, der aldrig før har været offentligt kendt.

Bogen beskriver også, hvordan Meta negligerede en masse misinformation i Myanmar, hvor Facebook blev brugt til at sprede had, hvilket førte til voldelige optøjer og folkemord. Meta har tidligere undskyldt for sin rolle i konflikten, men ifølge forfatteren var ledelsen dybt ligeglad med konsekvenserne.

“Myanmar ville have været et bedre sted, hvis Facebook ikke var ankommet. Og det, der er sandt for Myanmar, kan man ikke lade være med at reflektere over, om gælder globalt," skriver hun i bogen ifølge The Guardian.

”Zuckerberg viser sig kort sagt at være en kæmpe mandebaby"

Mark Zuckerberg, diktatoren over dem alle (som han selv har beskrevet sin position i Meta), bliver heller ikke udstillet særligt flatterende.

I anmeldelsen af bogen skriver The Guardian således:

”Zuckerberg viser sig kort sagt at være en kæmpe mandebaby, der lider af et alvorligt tilfælde af Dunning-Kruger-effekten, hvor folk overvurderer deres egne kognitive evner. Hans kolleger lod ham obskurt vinde i brætspil. Han kalder politikere, der er uvenlige over for Facebook, for "modstandere" og instruerer sit team om at lægge pres på for at "trække dem over på vores side". Han bebrejder sine assistenter, når han glemmer sit eget pas.”

I det hele taget fremstår der et klart arbejdsmiljø af seksuelle krænkelser og en ”mandekultur” fra dengang, forfatteren selv arbejdede hos techgiganten. Om det er blevet bedre her syv år senere, er uvist for forfatteren.

Men så sent som i februar beklagede Zuckerberg sig over, at virksomhedskulturen er blevet for "kastreret" og har brug for en ny indsprøjtning af "maskulin energi".


Læs også...

Antallet af kvinder på IT-uddannelser er i følge Dansk Industri faldet i 2024. Det sker trods flere år med kampagner og fokus på at tiltrække kvinder…

Danmarks Radios krav om login lever ikke op til GDPR-regler. Det fastslår IT-politisk rådgiver, Ole Tange, efter at have set et svarskrift fra…

Hvor langt skal du egentlig acceptere at skulle transportere dig ekstra, når dit arbejdssted flytter? Læs med her.

Stor jubel i Landstingssalen på Christiansborg, da høring om datasuverænitet langt hen ad vejen handlede om at smide big tech på porten og lukke…

Arbejdsgiver har ansvar for at sikre arbejdsmiljøet ved hjemmearbejde. Det fastslår en ny afgørelse fra Højesteret, hvor en kvinde kom til skade under…

Kvinder tjener i snit 12,6 procent mindre end mænd, og kvinders pensionsopsparing er 26 procent mindre end mænds. Det er to af de kedelige facts, som…

Der er tilfredshed i PROSA, efter at PET-lovændring er udskudt. IT-fagforeningen sendte forleden et åbent brev til justitsministeren, som påpegede…

Vi har hørt det uendelig mange gange: Der mangler kvinder i tech. Og vi får gang på gang at vide, at det er et problem, at piger ikke er interesserede…

Hvis du er uheldig og bliver syg, imens du holder ferie, er det vigtigt, at du husker at melde dig syg. Men får du løn under sygdommen, og kan du få…

Big tech er ved at kvæle rigtige fællesskaber med zombie-scrolling. Den faglige kamp har brug for, at de unge møder op og giver en injektion af…