Foto: Meta. Mark Zuckerbergs Meta var nede i 2 timer

UGE 10

Meta-nedbrud kostede 100 millioner dollars og NIS2-kaos i vente

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager, sikkerhedsfirma forudser NIS2-kaos, og uenighederne om Chromebook i folkeskolen fortsætter. Vi tager en rundflyvning i den danske og internationale tech-branche.

 

Hvad skete der egentlig, Netcompany?

En 34-årig mand er sigtet i Netcompany-sagen, hvor en masse data – heriblandt kodeord – er blevet stjålet fra it-virksomheden. Manden, der erkender, at han har skaffet sig adgang til systemer hos Udviklings- og Forenklingsstyrelsen og også har delt materialet, afviser, at han har også skulle have afpresset Netcompany og myndighederne.

Lige nu er der stadig mange spørgsmål i sagen, som vi mangler at få svar på, men ifølge Hanne Marie Motzfeldt, der er professor i offentlig digitalisering på Københavns Universitet, bør sagen få de danske myndigheder til at undersøge deres samarbejde med Netcompany.

- Netcompany skal være en ansvarlig databehandler efter artikel 28 i GDPR, og det skal de offentlige myndigheder have styr på. De kan ikke lægge det ansvar fra sig. De skal nu undersøge forholdene – med mere præcise ord: De skal intensivere deres tilsyn med Netcompany, siger hun til Version2.

Datatilsynet er også gået ind i sagen, og tilsynet kræver svar på, om hvorvidt den kildekode, der er blevet lækket, er omfattet af databeskyttelsesreglerne.

På Christiansborg vækker datatyveriet også bekymring:

Lisbeth Bech-Nielsen (SF), formand for Folketingets Digtialiseringsudvalg, siger til Version2 , at:
»Datatyveriet er ekstremt alvorligt, og der er jo et misforhold mellem hvad eksperter vurderer, og hvad Netcompany selv siger,« Skriver Version2.

 

Meta nede i 2 timer – timepris 50 millioner dollars

Tirsdag den 5. marts var Metas platforme ramt af et globalt nedbrud i omkring to timer.

Ifølge Dan Ives, adm. direktør hos New Yorks Wedbush Securities, fik Mark Zuckerberg og Meta dermed et anslået tab på omkring 100 millioner dollars eller næsten 7.000 millioner kroner i omsætning på grund af platformenes globale afbrydelse.
 

Instagram verdens mest downloadede app

Instagram har overhalet TikTok som verdens mest downloadede app, efter at copycat-videofunktion Reels har hjulpet med at genvinde terræn, over for  kinesiskejede rival.
Det skriver Guardian.
I følge avisen har Instagram  næsten 1,5 milliarder månedlige aktive brugere, ifølge Sensor Tower, mens TikTok har lidt over 1,1 milliarder. TikTok har dog mere aktive brugere, der i gennemsnit bruger 95 minutter om dagen på appen sammenlignet med 62 minutter for Instagram.


To tech-giganter skal mødes i retten

Elon Musk har netop lagt sag an mod OpenAI, som blandt andet står bag ChatGPT. Elon Musk påstår, at han har været med til at støtte non-profit-virksomheden til "gavn for menneskeheden", men at OpenAI har forvandlet sig til et datterselskab hos Microsoft, der sætter profit foran sikkerhed.

Det skriver blandt andre BBC.

Ifølge Musk var han med til at grundlægge virksomheden samt at bringe nogle af virksomhedens topfolk ind – herunder Ilya Sutskever, skriver BBC. Musk har også været med til at yde økonomisk støtte og siddet i bestyrelsen, påpeger han. 

Da OpenAI blev grundlagt i 2015 lød visionen ifølge BBC løst oversat således: 

- Vores mål er at skabe værdi for alle fremfor aktionærer. Målet er at fremme digital intelligens på en måde som bedst hjælper menneskeheden, uafhængigt af behovet for at skabe økonomisk overskud.

OpenAI har ifølge BBC taget til genmæle mod sagsanlægget i et blogindlæg.

- Vi er kede af, at det er kommet til dette med en person, som vi har beundret dybt – en person, der inspirerede os til at sigte højere, derefter fortalte os, at vi ville mislykkes, startede en konkurrent og derefter sagsøgte os, da vi begyndte at gøre meningsfulde fremskridt mod OpenAIs mission uden ham, skriver OpenAI i sin blog.


Fortnite nu i app-store

Apple lader EpicGames sætte Fortnite tilbage på iPhones i Europa. Spillet har ellers været lukket land på Iphones på grund af en strid mellem de to virksomheder.

Tech-giganten Apple åbner nu igen for adgangen efter pres fra europæiske tilsynsmyndigheder. Det skriver The Guardian. 
 

Chromebook-sagen fortsætter

I januar slog Datatilsynet fast, at de danske kommuners brug af Chromebook er i strid med loven – og de fik indtil 1. august til at få styr på sagerne. 

KL har meldt ud, at man mener, at afgørelsen efterlader kommunerne med en alt for stor uvished, mens PROSA-formand Niels Bertelsen understregede, at teknik og etik naturligvis altid skal gå hånd i hånd. 

Nu har sagen taget et nyt skridt, idet Dansk Industri sammen med 18 andre aktører har sendt et åbent brev til regeringen, skriver ITWatch.

I brevet lyder det, at man frygter, at sagen kan betyde, at it-leverandører generelt ikke længere vil kunne bruge data om brugeres anvendelse til at forbedre deres produkter.

- Vi frygter, at afgørelsen fra Datatilsynet kan få vidtrækkende konsekvenser langt ud over folkeskolen. Tilsynet har gjort klart, at afgørelsen har betydning for andre dele af velfærdsstaten. Dermed handler sagen principielt om, hvordan vi ønsker at indrette den digitale understøttelse af den offentlige sektor i Danmark, siger Andreas Holbak Espersen, digitaliseringspolitisk chef i DI, til ITWatch.

 

Chatbot-terapi stormer frem

Brugen af chatbots til terapi buldrer afsted, og The Guardian dykker ned i fænomenet i artiklen “Kan AI-terapeuter gøre det bedre end de virkelige?”.

- Titusinder af mentale wellness- og terapiapps er tilgængelige i Apple Store; de mest populære, såsom Wysa og Youper, har mere end en million downloads stykket, skriver avisen.

Artiklen henviser også til websiden Character.ai, hvor en ung psykologistuderende udstyrede chatbotten ”Psycologist” med fundamental viden fra psykologibøgerne, og som på få måneder har modtaget 90 millioner beskeder.

Hvor psykologer ofte har ventetid, kræver booking og koster penge, så er chatbots tilgængelige 24/7 og er gratis.

Artiklen nævner også, at studier har vist, hvordan vi hurtigt knytter os til AI-assistenter og giver dem menneskelige egenskaber:

- I en analyse fra 2023 af chatbot-forbrugeranmeldelser opdagede forskere tegn på usund tilknytning. Nogle brugere sammenlignede bots positivt med rigtige mennesker i deres liv. "Denne app har behandlet mig mere som en person, end min familie nogensinde har gjort," skrev en bruger blandt andet.
 

Kæmpebøde til Apple

Apple har fået en bøde på 1,8 milliarder euro – svarende til 13,4 milliarder kroner – af danske Margrethe Vestager, der er EU's konkurrencekommissær.

Det skriver DR

Det er musikstreamingtjenesten Spotify, som har anlagt sagen mod Apple, fordi Spotify mener, at Apple er konkurrenceforvridende i forhold til sit monopol på App Store.

Spotify har klaget over, at det ifølge Apples vilkår for App Store ikke er tilladt at gøre brugerne opmærksom på, at de kan betale for abonnementer uden om Apples lukkede miljø. Hvis brugerne vælger at betale i App Store, tager Apple 30 procent i kommission.

Apple har meddelt, at virksomheden vil anke bøden.
 

NIS2-kaos forude

Udskydelsen af lovforslaget, der skal implementere NIS2-direktivet, vil medføre kaos for virksomheder og myndigheder, fordi de alle skal konkurrere om de samme eksterne konsulenter til at bistå omstillingen til de nye regler. 

Sådan lyder det fra Ulrik Ledertoug, der er forretningsudvikler i it-sikkerhedsfirmaet Orange Cyberdefense Danmark, i et interview med ITWatch.

EU-medlemsstaterne har indtil den 17. oktober 2024 til implementering af det nye direktiv, der kommer til at øge kravene til håndhævelse af reglerne og ensrette sanktionerne i hele EU.

NIS2- direktivet regulerer virksomheder og myndigheder på cyber- og informationssikkerhedsområdet. Direktivet bliver udmøntet i nationale bekendtgørelser og fungerer som bindende lov.

 

Tesla-ejere topper skadesliste

Tesla-ejere laver flere buler i deres biler end andre bilejere, og det boner ud, når forsikringen skal betales.

Det skriver Berlingske.

En ny undersøgelse har således kortlagt, hvor i landet de fleste skader sker, og hvilke bilmærker der laver dem.

Teslas Model Y var den mest solgte bil i Danmark sidste år, og elbilerne fylder altså i stigende grad på vejene og i skadesanmeldelserne.

Gør det Danmark mere grøn?

Ifølge undersøgelser skal en el-bil have kørt omkring 20.000 kilometer, før den er mere grøn end en benzinbil. Blandt andet er der et efterslæb, fordi fremstillingen af batterier og brug af mineraler og metaller i den forbindelse har et væsentlig højere CO2-aftryk. Det aftryk ventes dog løbende at falde.
 

Stress koster 55 mia. kr. om året

Arbejdsrelateret stress sænker det effektive arbejdsudbud med 55.600 fuldtidsbeskæftigede, hvilket fører til et årligt velstandstab (BNP) på næsten 55 mia. kr.
Det skriver Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af en ny analyse.

 

It-studerende kvinder skal kæmpe hårdere end mænd

54 procent af de adspurgte kvindelige it-studerende erklærer sig enige i, at de bruger meget energi på at bevise, at de er dygtige nok, viser en undersøgelse foretaget af Ingeniøren.
Undersøgelsen er baseret på svar fra 127 anonyme it-studerende på spørgsmål om det gør en forskel for deres oplevelse af studiet, at de er kvinder.
Det skriver Version2


Læs også...

Hvis det offentlige bøjer sig så meget for tech-giganterne, at de ligefrem vil gøre det ulovlige lovligt, så er en vigtig beskyttelse af os alle…

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…